Εύκολο λαδόψωμο φόρμας με μυρωδικά

Newsroom.
06/05/2025 07:51
 
 
 

Είτε είναι γιορτή, είτε μια καθημερινή ημέρα το ψωμί πρωταγωνιστεί σε κάθε περίσταση και η συνταγή για εύκολο λαδόψωμο φόρμας με μυρωδικά είναι το ιδανικότερο!

Υλικά:
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι κίτρινο
15 γρ. νωπή ή ξηρή μαγιά
350 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.γ. μέλι
120 γρ. ελαιόλαδο και επιπλέον 2 κ.σ. για το ψήσιμο
2-3 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά, πολύ ψιλοκομμένα
1¼ κ.γ αλάτι
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Διαλύουμε σε ένα μπολάκι πολύ καλά την μαγιά στην μισή ποσότητα του νερού, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ευρύχωρο μπολ τα δύο άλευρα , κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα την διαλυμένη μαγιά.
Αφήνουμε για 15’ στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μάγια.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά στο ελαιόλαδο και το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
Προσθέτουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο, ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτουμε το πιπέρι και το υπόλοιπο νερό σε 2 δόσεις.
Σταδιακά προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη, για περίπου 8’.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε να διπλασιαστεί για 40’.
Λαδώνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μια μεγάλη ή 2 μικρότερες μακρόστενες φόρμες για κέικ ή ψωμί.
Κατόπιν ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 55 γρ.
Πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε μικρό φραντζολάκι και στοιβάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσει η φόρμα, δημιουργώντας έτσι μια φραντζόλα ψωμί.
Αφήνουμε για 30’ να διπλασιαστεί το ψωμί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε το ψωμί στις αντιστάσεις για περίπου 45’-50′.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί σε σχάρα μέχρι να κρυώσει.

Μικρά Μυστικά:
√ Τα μυρωδικά
Δεν έχω να προτείνω τίποτα περισσότερο εκτός από να ψιλοκόψεις πολύ τα μυρωδικά.
Θυμάρι, σχοινόπρασο, ρίγανη, δενδρολίβανο, βασιλικό, μαντζουράνα προτίμησέ τα φρέσκα.
Εννοείται καλοδεχούμενα και τα αποξηραμένα, όπως και η προσθήκη κάθε μυρωδιάς.
Βάλε κατά νου τον γλυκάνισο ή τη μαστίχα.

√ Πριν το ζύμωμα
Ένα από τα βασικότερα βήματα όταν ξεκινάμε να φτιάχνουμε ζύμες με μαγιά είναι να έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον.
Τί σημαίνει αυτό, και τί προτείνω να κάνεις για 100% επιτυχία.
Κράτησε τον φούρνο μόνιμα αναμμένο στους 30°C ώστε όλα να βαίνουν ομαλά.
Αφού διαλύσω την νωπή μαγιά -χρησιμοποιώ πάντα χλιαρό νερό- σε ένα μπολάκι την ρίχνω απευθείας μέσα στο μπολ με το αλεύρι.
Αν έχω ξηρή μαγιά κάνω την διαδικασία εξ’ αρχής μέσα στο αλεύρι.
Μετρώ όλο το νερό, από αρχής, όσο περισσεύει για το ζύμωμα το αφήνω να πέσει η θερμοκρασία του και μέσα διαλύω το αλάτι.

√ Το ζύμωμα
Συνήθως δουλεύω τις ζύμες σε απλό ζυμωτήριο, αργά στα 8′ έχω διαπιστώσει πως η ζύμη, σε αυτές τις ποσότητες είναι μια χαρά.
Θέλουμε το ελαιόλαδο να γίνει ένα με τα άλευρα και η ζύμη μας γυαλιστερή και αφράτη επειδή έχουμε και το κίτρινο αλεύρι ζυμώνουμε λίγο περισσότερο.
Τέλος ολοκληρώνουμε το ζύμωμα με την ζεστασιά των χεριών μας πριν το ξεκουράσουμε.

√ Το ψήσιμο
Για το ψήσιμο χρειάζεσαι φόρμα του κέικ, μεγάλη ή μικρές
Αν πάλεις θέλεις να κρατήσεις την απλότητα ακόμη και ένα ταψί είναι μια χαρά, κι εκεί ακολουθείς την διαδικασία με τον ίδιο τρόπο.
Για το ψήσιμο ένα βασικό πράγμα -και γενικά τώρα το Πάσχα σημείωσέ το- όταν ψήνεις βάλε ένα πυρίμαχο μπολάκι με νερό μέσα στον φούρνο.
Η υγρασία στο ψήσιμο των ψωμιών σε οικιακούς φούρνους είναι ένα παράγοντας που θα σου χαρίσει μόνο καλό αποτέλεσμα.
Για να διατηρήσεις το λαδόψωμο μόλις κρυώσει τύλιξέ το με μεμβράνη.

Πηγή: funkycook.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 176 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*