Πιτάκια με την πιο νόστιμη γέμιση που έχετε δοκιμάσει! Γκιουζλεμέδες με φέτα και ανθότυρο, από τον chef Γιώργο Τσούλη, με την παραδοσιακή μικρασιατική συνταγή!
Υλικά:
Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
120 ml νερό
50 ml ελαιόλαδο + extra, για το πασπάλισμα των φύλλων και το ψήσιμο
1 πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
250 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το ελαιόλαδο, και μια πρέζα αλάτι, ζυμώνουμε με τα χέρια μας, και όταν το ζυμάρι αρχίζει και ενώνεται, το μεταφέρουμε στον πάγκο εργασίας και συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά.
Τοποθετούμε τη ζύμη μέσα στο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά, ή ιδανικά για ½ ώρα.
Για τη γέμιση
Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ αδειάζουμε τη φέτα, το ανθότυρο, το δυόσμο, αλάτι, πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Για τη σύνθεση
Μόλις ξεκουραστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 10 ίσα μπαλάκια, πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με ελάχιστο αλεύρι, τοποθετούμε ένα μπαλάκι ζύμης και το ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε τετράγωνο σχήμα διαστάσεων 20Χ20 εκ. περίπου.
Αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού με λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε λίγη από τη γέμιση στο κέντρο του. Κλείνουμε σε φάκελο το ζυμάρι, πιέζοντας καλά τις άκρες ώστε να σφραγίσει καλά και πατάμε ελαφρά με τον πλάστη, ώστε να έχουμε ένα λεπτό τετράγωνο πιτάκι. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζύμη και γέμιση.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε τους γκιουζλεμέδες για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ξεκινώντας από την πλευρά που ενώσαμε τη ζύμη.
Μεταφέρουμε τους γκιουζλεμέδες σε ένα πιάτο στο οποίο έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί και τους σερβίρουμε ζεστούς.
Μικρά Μυστικά:
Για να μην ξεραθούν τα μπαλάκια ζύμης μέχρι να τα γεμίσουμε, μπορούμε να τα σκεπάσουμε με μια βρεγμένη πετσέτα.
Δεν πρέπει να καίει πολύ το λάδι κατά το τηγάνισμα, διότι σε αυτή την περίπτωση θα ψηθούν εξωτερικά οι γκιουζλεμέδες και θα μείνουν ωμοί εσωτερικά.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις