Συμβουλές για την επιλογή των πιο υγιεινών μαγειρικών ελαίων

έλαια
Άκης Αξαόπουλος
22/07/2020 10:44
 
 
 

 

Όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική αναγνωρίζουν πως υπάρχουν στην αγορά δεκάδες διαφορετικά έλαια τα οποία μπορεί να επιλέξει κανείς.

Τα έλαια αποτελούν σίγουρα ένα από τα πιο βασικά της κουζίνας σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, έχουν διαφορετικές μεταξύ τους ιδιότητες.

Διαθέτουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και το κυριότερο κάποια από αυτά κάνουν καλό στην υγεία και κάποια άλλα πάλι είναι ανθυγιεινά. Σημασία παίζει βέβαια και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το κάθε έλαιο.

Ας δούμε μερικά από τα πιο κοινά έλαια που μπορεί κανείς να βρει στην ελληνική αγορά και τις ιδιότητές τους:

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί τον θησαυρό της ελληνικής γεωργικής παραγωγής και της διατροφής μας. Πρόκειται για ένα από τα πιο υγιεινά λάδια για μαγείρεμα, όμως δώστε προσοχή στις ποιότητες.

Το καλύτερο είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο δεν έχει υποστεί καμία χημική επεξεργασία.

Το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε μέτρια και χαμηλή θερμοκρασία, ενώ είναι πιο υγιεινό όταν κάνεις το καταναλώνει ώμο.

Έλαιο καρύδας

Πρόκειται για ένα έλαιο που βρίσκουμε όλο και περισσότερο στην αγορά. Θα πρέπει κανείς να δώσει προσοχή σε αυτό και να το χρησιμοποιεί με μέτρο γιατί έχει υψηλά κορεσμένα λιπαρά. Τα προϊόντα καρύδας γενικότερα πάντως το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά δημοφιλή.

Όσον αφορά πάντως το έλαιο καρύδας μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει στο τηγάνισμα. Αυτό γιατί είναι σταθερό γενικά σε υψηλές θερμοκρασίες και είναι λιγότερο πιθανό να καταστραφεί. Βέβαια, τα τηγανητά γενικότερα θα πρέπει να αποφεύγονται.

Σπορέλαιο

Πρόκειται για διάφορα έλαια που έχουν φυτική προέλευση.

Συνήθως μιλάμε για προϊόντα που συνδυάζουν διαφορετικά έλαια. Αυτά είναι για παράδειγμα το καλαμποκέλαιο, το σογιέλαιο, το βαμβακέλαιο κλπ.

Το ονομάζουν «φυτικό» στην αγορά για να μπορεί κανείς να αναμείξει ότι θέλει μέσα σε αυτό. Δεν είναι ότι καλύτερο ποιοτικά και δεν έχει υψηλές αντοχές σε μεγάλες θερμοκρασίες.

Ηλιέλαιο

Το ηλιέλαιο γενικά είναι ένα υγιεινό λάδι πλούσιο σε βιταμίνη Ε. Δεν έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση, αλλά έχει υψηλό σημείο ζέσης. Είναι επίσης πλούσιο σε ω-6 λιπαρά που είναι χρήσιμα για τον οργανισμό.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να το παρακάνετε με το συγκεκριμένο λάδι γιατί η λήψη μεγάλης ποσότητας ω-6 μπορεί επίσης να αποδειχθεί επιζήμια. Χρησιμοποιήστε το με μέτρο ακόμα και για τηγάνισμα αν επιθυμείτε.

Έλαιο λιναρόσπορου

Ο λιναρόσπορος είναι γενικά ένα χρήσιμο προϊόν για την υγεία με πολλά θρεπτικά συστατικά. Το έλαιο ωστόσο έχει υψηλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επίσης, το χαμηλό σημείο ζέσης σημαίνει ουσιαστικά πως δεν είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για μαγείρεμα.

Εάν θέλετε μπορείτε να το χρησιμοποιήστε καλύτερα ωμό στις σαλάτες σας και να το συντηρήσετε στο ψυγείο.

Έλαιο κάνναβης

Προέρχεται από το φυτό της βιομηχανικής κάνναβης και περιέχει την ουσία CBD που είναι πολύ χρήσιμη για τον οργανισμό. Έχει γενικά πολύ ευεργετικές ιδιότητες σε πολλούς τομείς της υγεία μας.

Θα πρέπει όμως να χρησιμοποιείται καλύτερα ώμο ή το μαγείρεμα να γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό για να μην καταστραφεί από τη θερμότητα. Δεν έχει συνήθως ιδιαίτερη έντονη γεύση.

Σησαμέλαιο

Το σησαμέλαιο διαθέτει αντίθετα πολύ ιδιαίτερη και έντονη γεύση. Περιέχει μεν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, όμως γενικά δεν είναι τόσο θρεπτικό.

Είναι αντίθετα πολύ κατάλληλο για τηγανητά και για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί έχει υψηλό σημείο ζέσης.

Αραβοσιτέλαιο

Πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο αποτελεσματικά έλαια για το τηγάνισμα. Περιέχει ωστόσο πολύ μεγάλη ποσότητα λιπαρών ω-6 σε σχέση με τα λιπαρά ω-3. Γι’ αυτό γενικά δεν είναι πολύ καλό για την υγεία.

Καλό είναι λοιπόν να υπάρχει πάντα μία καλή αναλογία μεταξύ των δύο ουσιών αυτών. Είναι προτιμότερο να το προτιμάτε μόνο για το τηγάνισμα.

(Visited 209 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*