Συνταγή για ανάποδη τάρτα βερίκοκο -Καραμελωμένη απόλαυση που ψήνεται στο τηγάνι

Newsroom
04/07/2021 00:41
 
 
 

 

Τώρα που τα βερίκοκα είναι στα καλύτερά τους, προτείνουμε μια συνταγή με βάση την κλασική μέθοδο της ανάποδης τάρτας, της γνωστής στη γαλλική κουζίνα ως tarte tatin.

Το τρικ αυτό κάνει την δημιουργία μιας τάρτας παιχνιδάκι, ενώ το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό, καθώς τα φρούτα ψήνονται μέσα σε μια λαχταριστή καραμέλα. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα τηγάνι με λαβή που αντέχει στη θερμοκρασία και κανένα άλλο σκεύος.

Υλικά

74 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
40 γρ βούτυρο σε κύβους
2-3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
300 γρ φρέσκα βερίκοκα, κομμένα στη μέση (περίπου 8 φρούτα)
375 γρ. (1) φύλλο κρούστας, λίγο αλεύρι για τη φόρμα
Παγωτό βανίλια για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο, με διάμετρο 20 εκατοστά, βάζουμε τη ζάχαρη να λιώσει σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε ώσπου να λιώσει και να πάρει ελαφρύ ξανθό χρώμα. Ανακινούμε το τηγάνι να πάει παντού η καραμέλα

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε στο τηγάνι το βούτυρο σε κύβους, και το θυμάρι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να λιώσει. Αφήνουμε 2-3 λεπτά ώσπου να δέσει η καραμέλα.
Αφού κρυώσει ελαφρά, στρώνουμε τα βερίκοκα ομοιόμορφα, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω.

Αφήνουμε το μείγμα 20 λεπτά να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

Μεταφέρουμε το φύλλο κρούστας και σε αλευρωμένη επιφάνεια το ανοίγουμε με πλάστη να ανοίξει ελαφρά. Χρησιμοποιούμε ένα πιάτο 25 εκατοστών ως οδηγό ώστε να κόψουμε το φύλλο σε στρογγυλό
Στρώνουμε απαλά το φύλλο πάνω από τα βερίκοκα πιέζοντας τις άκρες μέσα στο τηγάνι με τη βοήθεια ενός μαχαίρι. Τρυπάμε ελαφρά τη ζύμη να φεύγουν οι υδρατμοί, εδώ κι εκεί.

Ψήνουμε για 25 λεπτά ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα και να ψηθούν τα βερίκοκα. Αποσύρουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει μερικά λεπτά.

Ελευθερώνουμε τις άκρες της τάρτας με ένα μαχαιράκι, στρώνουμε από πάνω μια πιατέλα και αναποδογυρίζουμε.

Απορρίπτουμε τα κλωνάρια θυμάρι και σερβίρουμε με παγωτό.

Πηγή: iefimerida.gr

(Visited 209 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*