Γιάννης Κοντόπουλος: Ο αποχαιρετισμός στην Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Κονιτοπούλου
Άκης Αξαόπουλος
05/04/2022 14:30
 
 
 

 

Γιάννης Κοντόπουλος: Ο αποχαιρετισμός στην Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Την αρχόντισσα του νησιώτικου τραγουδιού

Κυρία Ειρήνη, αγαπημένη μας Αρχόντισσα του νησιώτικου τραγουδιού, θα πω δυο λόγια αναφερόμενος στο έργο μιας ζωής, που έκλεισε τον εφήμερο κύκλο της αλλά και για τον υπέροχο άνθρωπο με το δημιουργικό πνεύμα και τον μεγάλο πλούτο ηθικών αξιών, ξεπροβοδίζοντάς σε στην αιωνιότητα.

Ας περιμένει λίγο η γη που βιάζεται να σε δεχτεί.

Αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό σου ταλέντο, βάρυνες το καλάθι της συγκομιδής αφήνοντας πλούσια κληρονομιά.
Προώθησες το νησιώτικο τραγούδι και ανέδειξες αυτό τον μεγάλο θησαυρό, απολαμβάνοντας όλο το κοινωνικό σύνολο αυτή την προσφορά.

Αγαπημένη μας κ. Ειρήνη η γη που θα σε δεχτεί πρέπει να τραγουδήσει όπως εσύ τραγούδησες στα πλάσματά της.
Η ανάμνησή σου θα είναι θετική όπως η αρχοντική και διακριτική παρουσία σου στην ζωή.

Η ταπεινότητα και η απλότητα που σε διέκρινε ήταν η αιτία να μην διεκδικήσεις ποτέ τίτλους, αλλά το ίχνος της ζωής σου κι η προσφορά σου, είναι μια ανεξίτηλη σφραγίδα στην πολιτισμική μας κληρονομιά στην κουλτούρα μας αλλά και στην καρδιά μας.

Η απλότητά σου ο συντηρητικός και παραδοσιακός χαρακτήρας σου σε έκανε να θεωρείς ότι δεν έκανες κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ με την χρυσή φωνή σου έχτιζες την ιστορία του νησιώτικου τραγουδιού.

Ήσουν άνθρωπος που σεβόταν τους άλλους αλλά και τον εαυτό σου. Γινόσουν ένα με τον κόσμο που σ΄ αγκάλιαζε, γιατί όπως πίστευες και έλεγες, «για να βγάζεις ένα τραγούδι πρέπει να δώσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου και απλά αυτό έκανα εγώ και όλα ήρθαν απλά και φυσικά».

Ήσουν χαμηλών τόνων και ως τραγουδίστρια είχες μια ιδιαιτερότητα, τραγουδούσες με την μελωδία μ΄ ένα ιδιαίτερα μουσικό τρόπο ως ένα ζωντανό μουσικό όργανο.

Ήταν επιλογή σου όπως έλεγες να τραγουδάς μόνο νησιώτικα γιατί ήθελες να μείνεις πιστή στην παράδοση στην πατρίδα και στην οικογένεια σου.

Όταν ρωτήθηκες τι είναι ευτυχία με την απλότητα και καθαρότητα ψυχής που σε διέκρινε απαντάς «ευτυχία είναι ν΄ αγαπήσεις και ν΄ αγαπηθείς να φτιάξεις μια καλή και όμορφη οικογένεια. Αυτό έκανα εγώ».

Η χρυσαφένια σου φωνή με την ιδιαίτερη χροιά, έχοντας την ένταση, την γαλήνη, την διάρκεια, τον κυματισμό των στοιχείων της φύσης του Αιγαίου, θ΄αρμενίζει στα πελάγη θα γίνεται ένα με τους ήχους του ανέμου και της θάλασσας, ταξιδεύοντάς μας μεσ΄από τους στίχους των τραγουδιών σου.

Σ΄ευχαριστούμε κ. Ειρήνη για ότι μας άφησες.
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ

(Visited 3.047 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*