Νοικοκυριά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ράλι της ενέργειας – Πως διαμορφώνονται οι τιμές το Σεπτέμβριο

Newsroom
21/08/2022 20:43
 
 
 

 

Φωτιά είναι οι τιμές που έδωσαν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας για το Σεπτέμβριο, καθώς το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου συνεχίζεται.

Ενδεικτικά:

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε τιμές που διαμορφώνονται στη ζώνη των 0,788 ευρώ η κιβοβατώρα έναντι 0,486 ευρώ τον Αύγουστο.
Η Protergia κινείται σε τιμές 0,778 ευρώ η κιλοβατώρα από 0,549 ευρώ τον Αύγουστο.
Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο που κινούνται στα 0,73 ευρώ ή κιλοβατώρα από 0,575 τον Αύγουστο.

Λόγω αυτών των αυξήσεων εντείνεται η αναζήτηση από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις φθηνότερων τιμολογίων, με τον ενεργειακό τουρισμό, από πάροχο σε πάροχο, να αναπτύσσεται ραγδαία.

Μάλιστα, η δυστοκία πολιτών και επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους τούς έχει οδηγήσει στο καταφύγιο της Καθολικής Υπηρεσίας, όπου, εκτός από όσους αντιμετωπίζουν πραγματικές δυσκολίες, βρίσκουν κάλυψη και οι επαγγελματίες μπαταξήδες.

Όπως αναφέρουν στο «Βήμα της Κυριακής» στελέχη μεγάλων εταιρειών προμήθειας, καταγράφεται έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τα υπερήμερα χρέη μέρα με τη μέρα να αυξάνονται. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στους λογαριασμούς που είναι ληξιπρόθεσμοι πάνω από 45 ημέρες, οι οποίοι σε ποσοστό 45% παραμένουν απλήρωτοι, όταν έναν χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κάτω του 20%.

Με άλλα λόγια, περίπου ένας στους δύο καταναλωτές αδυνατεί ή δυσκολεύεται να πληρώσει τα τιμολόγια ρεύματος.

Διόλου τυχαία δεν ήταν η αναφορά του προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιου Δαγούμα, ο οποίος σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (είχε δημοσιευθεί στο «Βήμα» στο φύλλο της 7ης Αυγούστου) τόνιζε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ αναδεικνύονται δυνητικά σε παράγοντα αποσταθεροποίησης της ενεργειακής αγοράς.

Μάλιστα, επισήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας νέων, που θα παραμείνουν οριστικά ανείσπρακτες, καθώς είναι πλέον επιτρεπτή η αλλαγή προμηθευτή χωρίς την εξόφληση ή έστω τον διακανονισμό των προηγούμενων οφειλών.

Έτσι, με τις τιμές ρεύματος να συνεχίζουν να αυξάνονται αλματωδώς, οι πάροχοι αναμένουν από Σεπτέμβριο εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ηδη, το ποσοστό των ανεξόφλητων λογαριασμών φτάνει, κατά προσέγγιση, το 4% του τζίρου από περίπου 1%-1,5% πριν από έναν χρόνο.

(Visited 269 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*