Κραυγή αγωνίας από γονείς και επαγγελματίες ειδικής αγωγής: «Δεν είμαστε αριθμοί!»

eidiki agogi
admin
24/01/2017 12:20
 
 
 

Το δικαίωμα στην ελπίδα και το γεγονός ότι το παρόν και το μέλλον χιλιάδων παιδιών σε όλη την Ελλάδα εξαρτάται από τις θεραπείες ειδικής αγωγής είναι αυτά που δίνουν δύναμη στους γονείς και τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τον δικό τους αγώνα ενάντια στα όσα θέλει να εφαρμόσει ο ΕΟΠΥΥ στις συμβάσεις με τους εν λόγω θεραπευτές.
Επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής του νομού Κυκλάδων συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο, με σκοπό να ανταλλάξουν απόψεις και να αποφασίσουν για την επιβίωση του κλάδου και την ενημέρωση της κοινής γνώμης. Ένας από αυτούς, ο λογοθεραπευτής Κωνσταντίνος Πανανής, βρέθηκε σήμερα στο στούντιο του Aegean Voice 107.5, καλεσμένος της Πόπης Αλιμπέρτη και της εκπομπής “Al-iberti News”, όπου ξεκαθάρισε ότι οι θεραπευτές του νομού δεν θα υπογράψουν τις συμβάσεις που «με άνανδρο, ύπουλο και εκβιαστικό τρόπο» πρότεινε ο ΕΟΠΥΥ, διότι αν το κάνουν, θα υπάρξει βάναυση επέμβαση στον τρόπο που εργάζονται, χωρίς να δίνεται σημασία στην ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν και χωρίς καμία ρήτρα δέσμευσης του ΕΟΠΥΥ σε περίπτωση που δεν τηρήσει από πλευράς του, τις συμβατικές του υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Πανανή, η κυβέρνηση και το υπουργείο βλέπουν καθαρά τεχνοκρατικά το θέμα, χωρίς να δίνουν σημασία στις αρνητικές επιπτώσεις της απόφασης τους. «Δεν είμαστε αριθμοί, δουλεύουμε για μια ελπίδα […] Είναι προδοσία των αξιών μας, της δεοντολογίας και κυρίως των παιδιών το να υπογράψουμε τις συμβάσεις υπό αυτές τις συνθήκες. Θα παλέψουμε γι’ αυτά τα παιδιά και το μέλλον τους» δήλωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι αν τα παιδιά που χρήζουν υπηρεσιών ειδικής αγωγής, βρεθούν χωρίς βοήθεια, σε δύο με τρία χρόνια από σήμερα θα χαρακτηριστούν ανάπηρα, με αποτέλεσμα το κράτος να αναγκαστεί να δώσει επιδόματα αναπηρίας και να αυξήσει έτσι τις δαπάνες του.
«Αν δεν στηρίξεις την υγεία των παιδιών, τι θα στηρίξεις;» αναρωτήθηκε ο κ. Πανανής, ο οποίος σημείωσε ότι «ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ένα plan B και δεν υπάρχει δημόσιο θεραπευτικό πλαίσιο που να μπορεί να καλύψει αυτές τις ανάγκες».

«Ρίχνουν τα παιδιά στον Καιάδα»
Στο στούντιο ήταν επίσης και η Εύη Κατσουρά, μητέρα παιδιού που χρήζει ειδικής αγωγής. Εκείνη μετέφερε τα συναισθήματα που βιώνουν οι οικογένειες των παιδιών, οι οποίες εκτός από τον ανήφορο που καθημερινά ανεβαίνουν και τον αγώνα που δίνουν μαζί με τους θεραπευτές, έχουν να αντιμετωπίσουν και αυτές τις αποφάσεις που – στην ουσία – στερούν από τα παιδιά τους την καλύτερη ζωή που θα μπορούσαν να έχουν.
«Ζούμε με το άγχος, την απελπισία και την απογοήτευση. Πώς θα τους παρέχουμε την απαραίτητη στήριξη; Θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα, γιατί ουσιαστικά ρίχνουν τα παιδιά στον Καιάδα» ανέφερε η κ. Κατσουρά και εξήγησε το πόσο σημαντικές είναι οι θεραπείες ειδικής αγωγής. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ότι γονείς και θεραπευτές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω και θα συνεχίσουν να αγωνίζονται ώστε να συνεχίσει η παροχή των υπηρεσιών ειδικής αγωγής στα παιδιά που τόσο τις έχουν ανάγκη.

Διαβάστε εδώ το δελτίο Τύπου των θεραπευτών ειδικής αγωγής Κυκλάδων
Διαβάστε εδώ την επιστολή γονέων της Νάξου για την ειδική αγωγή

(Visited 20 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*