Τον κώδωνα του κινδύνου για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στην ανάπτυξη των ελληνικών νησιών η υιοθέτηση μέτρων, όπως αυτό της αύξησης του ΦΠΑ που πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου έκρουσαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης και δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.
Επικαλούμενοι το σχετικό σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προτείνει τη διατήρηση των υφιστάμενων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ο κ. Πατούλης και ο δήμαρχοι Σάμου κ. Αγγελόπουλος, ο δήμαρχος Λέσβου και πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου κ. Γαληνός, ο δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας, ο δήμαρχος Μήλου κ. Δαμουλάκης, ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Διακοσταματίου και το μέλος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου κ. Καμπούρης, κάλεσαν την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί άμεσα την εξαίρεση της χώρας μας από την υποχρέωση αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Μάλιστα, επισήμαναν ότι η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει στοιχειοθετημένο αίτημα διατήρησης και υιοθέτησης μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, κατόπιν και των σχετικών πρωτοβουλιών που ανέλαβε η ΚΕΔΕ μαζί με τους Δημάρχους των νησιών.
Σημειώνεται ότι οι δήμαρχοι Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (εκ μέρους των 34 νησιωτικών Δήμων του Νοτίου Αιγαίου) κατέθεσαν τον Νοέμβριο του 2017 αναφορά προς την πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου , σχετικά με το καθεστώς του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου. Η Επιτροπή έκανε παραδεκτή την αναφορά τους και έκρινε ότι το αντικείμενο «εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Γ. Πατούλης: «Αναγκαία η χάραξη Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής»
Στην τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες διαμόρφωσης ενός προτύπου νησιωτικής ανάπτυξης, ώστε στη συνέχεια να χαραχθεί μια Εθνική Νησιωτική Στρατηγική.
Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη νησιωτικότητα και υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου – και μάλιστα σε διαρκή βάση – καθώς «δεν αποτελούν προνόμιο αλλά αντιστάθμισμα των αρνητικών συνεπειών της νησιωτικότητας».
Καταλήγοντας, ο κ. Πατούλης προανήγγειλε πως η ΚΕΔΕ θα απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και στον αρμόδιο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, υποβάλλοντας ταυτόχρονα σχετικά υπομνήματα σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές, αλλά και στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ε.Ε., προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες.
«Μεγάλο πλήγμα για τα νησιά μας η αύξηση του ΦΠΑ»
Την εκτίμηση πως η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί στους καταναλωτές και στις τοπικές κοινωνίες, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή και μειώνοντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες για τους νησιώτες, έκανε ο δήμαρχος Σάμου κ. Αγγελόπουλος, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να υποβάλει άμεσα αίτημα εξαίρεσης της χώρας μας από την εφαρμογή του μέτρου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός τόνισε ότι στα νησιά που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα, είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών, ενώ επισήμανε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα σημάνει καθυστερήσεις και στα έργα των Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να επανατιμολογήσουν τις σχετικές μελέτες.
«Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών επιβάλλεται και για εθνικούς λόγους» δήλωσε ο δήμαρχος Λέρου κ. Κόλιας, ενώ ο δήμαρχος Μήλου κ. Δαμουλάκης τόνισε το τεράστιο πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός από την αύξηση του ΦΠΑ.
Στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα στα νησιά προκειμένου να κρατήσουν τον κόσμο τους» αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Ρόδου κ. Διακοσταματίου, με τον εκπρόσωπο της ΠΕΔ Β. Αιγαίου κ. Καμπούρη να εστιάζει στα προβλήματα των νησιών με αιχμή τις μεταφορές και τις υποδομές.