Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ για την προστασία μας από τα κουνούπια

Newsroom
21/05/2020 13:43
 
 
 

 

Τα μέτρα που προτείνονται από τον Ε.Ο.Δ.Υ. (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) για την προστασία µας από τα κουνούπια και τις ασθένειες των οποίων είναι φορείς ιοί (π.χ. Ιός Δυτικού Νείλου, Ελονοσία κ.λ.π.) παρέθεσε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων.

Τόποι που αναπαράγονται και ζουν τα κουνούπια είναι εκείνοι στους οποίους υπάρχει στάσιµο νερό ή νερό µε μικρή ροή. Συνεπώς, ιδανικά μέρη θεωρούνται τα έλη, οι βάλτοι, οι ορυζώνες, οι λίμνες αλλά και οι δεξαμενές, οι ανοικτοί βόθροι, τα βαρέλια, τα σιντριβάνια, μέρη µε νερά μικρής ροής, τα πιατάκια της γλάστρας, αλλά και οποιοδήποτε φυσικό ή τεχνητό μέρος, που κρατά νερό στάσιµο, ακόµη και σε πολύ μικρή ποσότητα.

Αποφυγή των κουνουπιών στους εξωτερικούς χώρους:

*Κάλυψη των υπαίθριων δεξαμενών συγκέντρωσης νερού, ή των πηγαδιών με κατάλληλα καλύμματα, ή διατήρηση εντός των υπαίθριων δεξαμενών κυρίως, μικρών ψαριών (Gambusia affinis). Τακτική αποστράγγιση των κατεστραμμένων δεξαμενών νερού ή των δεξαμενών που δεν χρησιμοποιούνται.
*Εκκένωση των κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνες) κατά τους μήνες που δεν χρησιμοποιούνται ή κάλυψή τους με κατάλληλα εφαρμοστά καλύμματα.
*Διατήρηση όλων των δοχείων νερού ή άλλων υγρών ανάποδα ώστε να µη μαζεύουν νερό της βροχής ή κάλυψη των δοχείων τα οποία χρησιμοποιούνται ειδικά για την φύλαξη νερού, µε κατάλληλα εφαρμοστά καπάκια.
*Απομάκρυνση όλων των αντικειμένων που μπορεί να μαζεύουν νερό (μικρά δοχεία, παιδικά παιχνίδια, καρότσια, κ.λπ.)
*Απομάκρυνση του νερού που μαζεύεται στα πιατάκια από τις γλάστρες µας τακτικά.
*Απομάκρυνση ή κάλυψη των µμεταχειρισμένων και µη χρησιμοποιούμενων ελαστικών αυτοκινήτων.
*Καθαρισµός στα λούκια της βροχής από τα φύλλα, ώστε να µην υπάρχει στάσιµο νερό.
*Κάλυψη των αγωγών εξαερισµού των βόθρων µε κατάλληλες σήτες.
*Τακτικός καθαρισµός στις ποτίστρες των ζώων και ανανέωση του νερού.
*Επισκευή στις βρύσες της αυλής µας που στάζουν.
*Αντικατάσταση των σπασμένων σωλήνων που έχουν διαρροή.
*Συνεχής λειτουργία φίλτρων σε πισίνες και άλλες διακοσμητικές κατασκευές που διατηρούν στάσιµα νερά π.χ. σιντριβάνια.
*Κάλυψη των βαρκών, ώστε να µην μαζεύουν νερό της βροχής.
*Χρησιμοποίηση συνθετικών λουλουδιών στα νεκροταφεία και όχι ανθοδοχείων µε νερό.
*Κούρεµα του γρασιδιού και των θάµνων, όπου είναι αναγκαίο, για να µην βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.
*Πότισµα του κήπου και των γλαστρών κατά προτίμηση το πρωί.
*Εντοπισµός από τους πολίτες εστιών ανάπτυξης κουνουπιών και αναφορά στο Δήμο της περιοχής τους.

Αποφυγή των κουνουπιών στο σπίτι:

*Χρησιμοποίηση προστατευτικών αντικουνουπικών πλεγμάτων στα ανοίγματα του σπιτιού, όπως σε παράθυρα, αεραγωγούς, φεγγίτες κ.α., µε κατά περιόδους έλεγχο, συντήρηση και επισκευή όπου χρειάζεται.
*Χρήση κουνουπιέρας όπου αυτό είναι απαραίτητο.
*Χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων για τη μείωση της θερμοκρασίας και την μείωση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα του σπιτιού.

Πώς αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών;

*Εντομοαπωθητικά: Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά και στο ακάλυπτο δέρμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χημικές και φυσικές ουσίες, όπως π.χ. DEET, πικαριδίνη/ικαριδίνη, IR3535, αιθέριο έλαιο του ευκαλύπτου. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται πάνω από τα αντηλιακά και να µην έρχονται σε επαφή µε το στόμα, τα µάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε κάθε περίπτωση τηρούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή για δική µας προφύλαξη.
*Εντομοκτόνα αέρος: Χρησιμοποιούμε εντομοκτόνα αέρος τα οποία περιέχουν πυρεθρίνες. Στο εμπόριο θα τα βρούμε σαν αεροζόλ, ταμπλέτες, εξατμιζόμενα διαλύματα, σπιράλ κ.α. Δεν τα εφαρμόζουμε στο δέρμα µας και ακλουθούμε και εδώ τις οδηγίες του κατασκευαστή.
*Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων: Χρησιμοποιούμε ρούχα τα οποία καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα µας, π.χ. παντελόνια, μακριά μανίκια κ.λ.π. ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
*Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
*Λιγότερο χρόνο σε έκθεση στα κουνούπια. Τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν το χάραμα και το σούρουπο (λίγα τσιμπούν όλο το εικοσιτετράωρο), οπότε φροντίζουμε ώστε να είμαστε λιγότερο χρόνο εκτεθειμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Κυκλάδων για την καταπολέμηση των ανωφελών κουνουπιών για τα έτη 2020 έως και 2023.

Οι Δήμοι των Κυκλάδων θα πραγματοποιούν κουνουποκτονίες σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εκτάσεις εφαρμογής που οι ίδιοι έχουν καθορίσει και αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν κάθε φορά.

Ωστόσο, οι κουνουποκτονίες δεν θα είναι επαρκώς αποτελεσματικές για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, χωρίς τη συμμετοχή σ’ αυτή την προσπάθεια και των κατοίκων της Περιφέρειας.

(Visited 163 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*