Πουλερικά: Κάθε χρόνο καταναλώνονται παγκοσμίως 74 δισεκατομμύρια κοτόπουλα

Newsroom
04/08/2023 22:59
 
 
 

 

Ο αριθμός τους εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί σε περίπου 85 δισεκατομμύρια ετησίως έως το 2032.

Κάθε χρόνο σφάζονται παγκοσμίως περίπου 74 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, όπως σημειώνεται στην έκθεση «OECD-FAO Agricultural Outlook 2023-2032» που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα.

Συγκριτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον ιστοχώρο OurWorldinData, ο αντίστοιχος αριθμός το 2010 άγγιζε τα 57 δισεκατομμύρια, το 2000 τα 41 δισεκατομμύρια, το 1990 τα 27 δισεκατομμύρια και το 1980 τα 19 δισεκατομμύρια.

Όσο για το μέλλον, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην έκθεσή τους ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και η FAO (Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ), έως το 2032 εκτιμάται ότι θα καταναλώνονται παγκοσμίως περίπου 85 δισεκατομμύρια κοτόπουλα ετησίως, ενώ το συγκεκριμένο είδος κρέατος έχει προ πολλού ξεπεράσει σε όγκο την παγκόσμια κατανάλωση χοιρινού και βοδινού.

Σημειώνεται ωστόσο και κάτι άλλο: τα κοτόπουλα που εκτρέφονται, στις ΗΠΑ για παράδειγμα, είναι πια πολύ μεγαλύτερα από ό,τι εκείνα των περασμένων δεκαετιών, με το βάρος να ξεπερνά πια τα 4 κιλά ανά κοτόπουλο από εκεί που άλλοτε, πριν από δεκαετίες, δεν ξεπερνούσε τα 2 κιλά ή ακόμη και το 1.

Η κατανάλωση κρέατος στις ανεπτυγμένες χώρες με τα υψηλότερα εισοδήματα εκτιμάται ότι έχει ήδη «πιάσει ταβάνι» και ότι θα αρχίσει να μειώνεται.

Σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή έκθεση (EU agricultural outlook 2022-32), η παραγωγή και κατανάλωση κρέατος στην Ευρώπη εκτιμάται ότι θα μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για τις μεσαίου-εισοδήματος περιοχές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής όπου η κατανάλωση κρέατος δεν μειώνεται αλλά, αντιθέτως, αυξάνεται. Έως πότε;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κένι Τορέλα στον αμερικανικό ιστοχώρο Vox, η υφήλιος μπορεί να αρχίσει να καταναλώνει συνολικά λιγότερο κρέας… το 2075.

Με πληροφορίες από Vox

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 44 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*