Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης στη Σαντορίνη – Ακολουθούν Μήλος, Φολέγανδρος και Σέριφος

Newsroom
28/12/2021 00:47
 
 
 

 

Μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Σαντορίνης, ώστε να αρθεί η ηλεκτρική απομόνωση του νησιού μέσω της Νάξου, η οποία εντάχθηκε στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο ήδη από τον Οκτώβριο του 2020, κατά τη Β΄ φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει ήδη δώσει το «πράσινο φως» και τα συνεργεία πιάνουν δουλειά από τον πρώτο μήνα του νέου έτους, μετά την υπογραφή των συμβάσεων ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τους ανάδοχους του έργου, οι οποίοι αναδείχθηκαν με διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες. Έτσι, ο Διαχειριστής δρομολογεί εντός χρονοδιαγράμματος μία ακόμη κομβική νησιωτική διασύνδεση, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η έναρξη των έργων για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Σαντορίνης σηματοδοτεί την έναρξη της Δ΄ φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων, με την οποία θα ενσωματωθούν επίσης στο σύστημα υψηλής τάσης η Μήλος, η Φολέγανδρος και η Σέριφος. Πολύ σύντομα αναμένεται να προκηρυχθούν τα έργα και για τα τρία αυτά νησιά, με ορίζοντα ολοκλήρωσής τους το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Πόροι 165 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η τέταρτη και τελευταία φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει συνολικό προϋπολογισμό 410 εκατ. ευρώ, ενώ είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα απορροφήσουν άμεσα πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο συμμετέχει στη χρηματοδότηση με 165 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο έργο της Δ’ φάσης, δηλαδή τη διασύνδεση της Σαντορίνης, το Ταμείο Ανάκαμψης συμμετέχει με πόρους 32 εκατ. ευρώ.

Με την ένταξή της στην οικογένεια των διασυνδεδεμένων νησιών, η Σαντορίνη αποκτά πλέον ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αξιόπιστη, «πράσινη» και οικονομική ηλεκτροδότηση. Στο πλαίσιο της διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου, προβλέπεται η κατασκευή υποβρύχιου καλωδιακού τμήματος συνολικού μήκους 82,5 χλμ., με ανάδοχο την Hellenic Cables, καθώς και η μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση νέου υποσταθμού (Υ/Σ) στη Θήρα, υπερσύγχρονης τεχνολογίας GIS 150 kV/ΜΤ, και ενός συγκροτήματος αυτόματης αντιστάθμισης, με ανάδοχο του έργου την κοινοπραξία Damco Energy-Xian Electric.

Το καλώδιο που θα ενώσει τη Σαντορίνη με τη Νάξο θα ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 400 μέτρων. Ο προϋπολογισμός της υποθαλάσσιας καλωδιακής σύνδεσης της Σαντορίνης ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ, ενώ για την κατασκευή του υποσταθμού Θήρας, προσεγγίζει τα 26 εκατ. ευρώ.

Εξοικονόμηση έως 100 εκατ. ευρώ από τις ΥΚΩ

Αξίζει να σημειωθεί πως, χάρις στη διασύνδεση των βορείων Κυκλάδων, που υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020, έχουν αποσυρθεί οι ρυπογόνοι τοπικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε Πάρο, Σύρο και Μύκονο, με αποτέλεσμα οι εκπομπές CO2 να μειωθούν κατά 370.000 τόνους ετησίως.

Σε δύο χρόνια, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της Διασύνδεσης των Κυκλάδων, θα διακόψουν οριστικά τη λειτουργία τους οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Σαντορίνη και τη Μήλο και οι εκπομπές διοξειδίου θα μειωθούν περαιτέρω κατά 100.000 τόνους.

Παράλληλα, θα ανοίξει ο δρόμος για την εξοικονόμηση έως 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους καταναλωτές όλης της χώρας.

(Visited 145 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*