“Ορατότης μηδέν” από την αφρικανική σκόνη σε Νάξο, Μύκονο και Μήλο

admin
01/02/2015 17:34
 
 
 

Αποπνικτική ατμόσφαιρα και περιορισμένη ορατότητα έχει δημιουργήσει το πέπλο αφρικανικής σκόνης που σκέπασε σήμερα τα ανατολικά και νότια της χώρας. Αιτία για τη μεταφορά της σκόνης είναι οι θυελλώδεις άνεμοι που επικρατούν και η ένταση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας έφτασε μέχρι και δέκα μποφόρ, στο Αιγαίο.

 

Νησιά των Κυκλάδων ξύπνησαν την Κυριακή με έναν «μουντό» ήλιο, καθώς ένα πέπλο σκόνης είχει σκεπάσει τον ουρανό, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονται στους μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ περιορισμένη ορατότητα λόγω της αφρικανικής σκόνης σημειώνεται μεταξύ άλλων περιοχών της χώρας στη Νάξο, τη Μήλο και τη Μύκονο.

Οι καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα σήμερα το πρωί να ακυρωθούν πτήσεις προς τα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με την Κρατική Αεροπορική Αρχή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ακυρώθηκαν πτήσεις από Αθήνα προς Μυτιλήνη, Ικαρία, Μύκονο και Κάλυμνο, ενώ πτήση από Αθήνα προς Χανιά προσγειώθηκε τελικά στο Ηράκλειο και το δρομολόγιο της επιστροφής δεν πραγματοποιήθηκε.

Όπως εξηγεί στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Νικόλαος Ανδρίτσος, αύριο το μεσημέρι αναμένεται να διαλυθεί το πέπλο της σκόνης στην Αττική, ωστόσο θα παραμείνει στο ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Τρίτη. Επίσης, αναμένεται πρόσκαιρη πτώση της έντασης των ανέμων την Τρίτη, αν και δεν θα εξασθενήσουν ουσιαστικά, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να επανέλθουν οι ισχυροί νοτιάδες.

 

Άρση του απαγορευτικού

 

Κανονικά πλέον διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία προβλέπει εξασθένηση, από αργά το βράδυ των ισχυρών νότιων ανέμων που σε πολλές θαλάσσιες περιοχές εξακολουθούν να φθάνουν τοπικά τα 8 μποφόρ.

Συγκεκριμένα από το λιμάνι του Πειραιά, τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη και τις Κυκλάδες πραγματοποιούνται κανονικά.

 

Ο καιρός τη Δευτέρα

 

Για τη Δευτέρα η ΕΜΥ προβλέπει για τα νησιά των Κυκλάδων λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών και καταιγίδων κυρίως στις δυτικότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5-6 και βαθμιαία τοπικά 7 και πιθανόν το απόγευμα στα νότια 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Συστάσεις για προστασία από την αφρικανική σκόνη

Σε συστάσεις για την προστασία του πληθυσμού απέναντι στα υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων λόγω της έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, προχώρησε το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, άτοµα µε αναπνευστικό πρόβληµα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτοµα άνω των 65 ετών, θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

Επιπλέον, άτοµα µε άσθµα µπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρµάκου, ενώ επί επιµονής συµπτωµάτων συνιστάται επικοινωνία µε τον θεράποντα ιατρό.

Μάλιστα, σε κάθε πολίτη συνιστάται να αποφύγει κάθε σωµατική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραµονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές µε αυξηµένη κυκλοφορία.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, επειδή η έντονη μεταφορά σκόνης από Σαχάρα θα συνεχισθεί, εκτιμάται ότι οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα θα κυμανθούν και σήμερα, Κυριακή 01.02.2015, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση, εφόσον υπάρξει αξιόλογη μεταβολή.

 

(φώτο: tanea.gr)

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*