ΣΥΡΙΖΑ για κυκλαδικά ειδώλια: Άμεση επιστροφή και μόνιμη έκθεσή τους στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Ναξου

Newsroom
04/11/2022 01:51
 
 
 

 

Πρόκληση στο κοινό αίσθημα, χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, την προσωρινή έκθεση 15 αντικειμένων της συλλογής των «161 κλεμμένων κυκλαδικών ειδωλίων από το εξωτερικό» στο ιδιωτικό μουσείο Γουλανδρή στην Αθήνα και όπως υπογραμμίζει «συμπαρίσταται στην πρωτοβουλία κυκλαδιτών πολιτών για την επιστροφή τους στην Ελλάδα» και προτείνει «την μόνιμη έκθεση όλης της συλλογής στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Νάξου».

Η ανακοίνωση των τμημάτων Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την έκθεση κυκλαδικών ειδωλίων που αποτελούν αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας στο Μουσείο Γουλανδρή:

Τα τμήματα Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπαρίστανται στην πρωτοβουλία κυκλαδιτών πολιτών συλλογής υπογραφών, για την οριστική και άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των 161 κλεμμένων κυκλαδικών ειδωλίων, που αποδεδειγμένα πλέον είναι αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλίας και βρίσκονται παράνομα στο εξωτερικό.

Η έκθεση προσωρινά 15 αντικειμένων της συλλογής στο ιδιωτικό μουσείο Γουλανδρή στην Αθήνα, που εν κρυπτώ εγκαινιάστηκε προχθες, δικαιολογημένα προκαλεί τις μαζικές αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ (Αττικής-Στερεάς και Νήσων) και άλλων φορέων.

Η νομιμοποίηση με τη σύμβαση που υπογράφηκε και ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ στη Βουλή, της συλλογής των 161 μοναδικών έργων τέχνης του κυκλαδικού πολιτισμού με «όρο» την αποστολή στην Αθήνα 15 έργων της συλλογής, για να συμμετέχουν σε αυτή την προσωρινή έκθεση, είναι πρόφαση και αποτελεί πρόκληση στο κοινό αίσθημα να παρουσιαστεί αυτή ως επιστροφή της συλλογής στην Ελλάδα.

Οι αμύθητοι θησαυροί της συλλογής αυτής ανήκουν στα κυκλαδονήσια απ’ όπου παράνομα και με δόλιο τρόπο αφαιρέθηκαν και εκεί πρέπει να επιστρέψουν και να εκτεθούν μόνιμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Νάξου.

Η κυβέρνηση και η Υπουργός Πολιτισμού μια επιλογή έχουν, να ενεργοποιήσουν το νόμο διεκδίκησης της παράδοσής του θησαυρού αυτού στην Ελλάδα.

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

Τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ

(Visited 49 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.