Βάσεις αεροδιακομιδών σε Σύρο και Μήλο διεκδικεί η περιφέρεια – Η Νάξος βγήκε από τον χάρτη

elikoptero ekav syrou 1
Newsroom
21/02/2024 22:07
 
 
 

 

Έκπληξη αποτελεί η απόφαση και το ψήφισμα που εκδόθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση, σχετικά με το αίτημα για την καθιέρωση των τεσσάρων Βάσεων Ετοιμότητας/Επιφυλακής στην επικράτεια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κι αυτό διότι ενώ στην εισήγηση του θέματος γίνονταν λόγος για βάσεις αεροδιακομιδών στα πολυπληθέστερα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων, δηλαδή σε Ρόδο, Κω, Σύρο και Νάξο, η Νάξος τελευταία στιγμή βγαίνει έξω και τη θέση της παίρνει η Μήλος.

Μάλιστα σε ολόκληρη την εισήγηση του θέματος (βλ. παρακάτω), αιτιολογείται η δημιουργία της βάσης ετοιμότητας/επιφυλακής σε Σύρο και Νάξο ως νησιά με τους «μεγαλύτερους πληθυσμούς των Κυκλάδων και των οποίων η γεωγραφική θέση επιτρέπει την καθιέρωσή τους ως Hubs για τα γειτονικά νησιά μικρότερων πληθυσμών».

Κατά τη συζήτηση του θέματος με παρέμβασή της η έπαρχος Μήλου Έλλη Χωριανοπούλου, ζήτησε η βάση ελικοπτέρου αεροδιακομιδών, αντί στη Νάξο να δημιουργηθεί στη Μήλο, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Μιχάλης Καπίρης, με παρέμβασή του ζήτησε να γίνει βάση αεροδιακομιδών και στη Νάξο, κάτι που δεν έγινε δεκτό και μάλιστα δέχτηκε τα πυρά του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λεονταρίτη που τον κατηγόρησε για τοπικισμό.

Εν τέλη η Νάξος βγήκε από το χάρτη της διεκδίκησης και τη θέση της πήρε η Μήλος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζε τόσο ο έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο οποίος εκπροσωπεί το νησί του σε έκθεση στις Βρυξέλλες, όσο και ο περιφερειακός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Μιχάλης Φραγκίσκος του οποίου η πτήση είχε καθυστέρηση και δεν ήταν παρών στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Τι αναφέρει η εισήγηση του θέματος:

«Εισηγούμαστε:

1. την καθιέρωση τεσσάρων (4) Βάσεων Ετοιμότητας / Επιφυλακής στην επικράτεια της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της προβλεπόμενης επικαιροποίησης που προβλέπεται ως δυνατότητα από την της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 4989/2022 όπως ισχύει μετά την τροποποίησή του από το άρθρο 54 του ν. 5075/2023.

Συγκεκριμένα εισηγούμαστε την καθιέρωση των τεσσάρων ΒΕΕ στο νησί της Σύρου (όπου λειτουργεί ελικοδρόμιο για το ΕΚΑΒ), στο νησί της Νάξου, στο νησί της Ρόδου (όπου λειτουργεί ελικοδρόμιο για το ΕΚΑΒ) και το νησί της Κω, ακολουθώντας της φυσική ενότητα Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και προτείνοντας ως έδρες τα νησιά α) με τους δύο(2) μεγαλύτερους πληθυσμός σε κάθε ενότητα και των οποίων η γεωγραφική θέση επιτρέπει την καθιέρωσή τους ως Hubs για τα γειτονικά νησιά μικρότερων πληθυσμών.

Η Σύρος και η Νάξος έχουν το 34,5% του συνολικού μόνιμου πληθυσμού των Κυκλάδων και η Ρόδος και Κως έχουν το 78,4% του συνολικού μόνιμου πληθυσμού της Δωδεκανήσου.

2. Τον εκσυγχρονισμό, την αδειοδότηση, τη στελέχωση και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας σε 24ωρη βάση και για 365 ημέρες τον χρόνο του δικτύου των ελικοδρομίων που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων για να επιτελέσουν τη φυσική τους αποστολή. Καθώς το κόστος εκσυγχρονισμού αλλά και η επιχειρησιακή λειτουργία του εν λόγω δικτύου είναι εξαιρετικά απαιτητικά μεγέθη, που δύσκολα μπορούν ν’ αναληφθούν από φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης όπως είναι σήμερα, προτείνουμε την ανάθεση του ανωτέρω έργου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας».

Τι ισχύει σήμερα

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σήμερα σε επίπεδο περιφέρειας υπάρχει μία βάση αεροδιακομιδών στη Ρόδο και μία βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο.

Στη Σύρο όμως, δεν σταθμεύει πλέον ελικόπτερο και διατίθεται κατά περίπτωση πτητικό μέσο από την Ελευσίνα που κατεβαίνει στη Σύρο και παίρνει το προσωπικό, το γιατρό και τον διασώστη αν χρειαστεί για περιστατικό.

Αλλά και στη Ρόδο, τα δύο ελικόπτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διατίθενται άμεσα για αεροδιακομιδές, καθώς, κατά βάση καλύπτουν τις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας γι’ αυτό υπάρχει μία δυσκολία στη χρήση τους.

Στο νησί σταθμεύουν ένα Σινούκ, και ένα Σούπερ Πούμα όμως, λόγω των αναγκών στην έρευνα και τη διάσωση κάποιες φορές αργούν να διατεθούν σε περιστατικό και αναγκαστικά έρχεται ελικόπτερο από την Αθήνα.
Έτσι, όσοι εμπλέκονται με το αντικείμενο υπογραμμίζουν, ότι οι δύο βάσεις σε Ρόδο και Σύρο θα πρέπει να ενισχυθούν κατάλληλα και να μην υπολειτουργούν».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.654 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*