Γ. Λεονταρίτης: Η έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στις Κυκλάδες, ο Δημήτριος Βικέλας και γιατί δε θα δεχόταν ποτέ να είναι λαμπαδηδρόμος (video)

Newsroom
25/04/2024 22:28
 
 
 

 

«Η Ολυμπιακή Φλόγα καλώς ήρθε στα νησιά μας. Τα μηνύματα και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού ήρθαν μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα;»

Για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας σε νησιά των Κυκλάδων, για την απουσία της από τη γενέτειρα του Δημήτρη Βικέλα, τη Σύρο αλλά και τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων στις Λαμπαδηδρομίες μίλησε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Aegean Voice και την εκπομπή «Μέρα μεσημέρι» με την Πόπη Αλιμπέρτη ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Ο κ. Λεονταρίτης δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι στο ταξίδι της στις Κυκλάδες η Ολυμπιακή Φλόγα δεν πέρασε από τη Σύρο, τη γενέτειρα του Δημήτρη Βικέλα. Ο Βικέλας, όπως επεσήμανε, ήταν ο άνθρωπος που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες και χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχαν όπως τους ξέρουμε σήμερα.

«Δεν μιλάω σαν Συριανός γιατί πολλοί θα θέλουν να ερμηνεύσουν αυτή την τοποθέτηση μου με τοπικά χαρακτηριστικά. Θεωρώ ότι οι διοργανωτές όλων αυτών των εκδηλώσεων δεν συμπεριφέρθηκαν με τον δέοντα σεβασμό απέναντι στον άνθρωπο που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες και που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και χωρίς τον οποίο δεν θα είχαν διεξαχθεί οι Ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα το 1896» τόνισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για την απουσία αναφοράς του Δημητρίου Βικέλα κατά την τελετή της αφής στην Ολυμπία, καθώς και για το γεγονός ότι δεν έχει αναδειχθεί επαρκώς από την ελληνική κοινωνία και τους αθλητικούς φορείς.

«Ο συμβολισμός, η αξία και τα ιδανικά που εκπέμπει η ιεροτελεστία με τη φλόγα είναι τελείως διαφορετικά από την διεξαγωγή αυτών των εκδηλώσεων που έγιναν στην Σύρο» σχολίασε ερωτώμενος σχετικά με τις εκδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα του νομού προς τιμήν του Δημήτρη Βικέλα.

Ο Γιώργος Λεονταρίτης, αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του να αναδειχθεί η προσωπικότητα του Βικέλα, στο πλαίσιο της προώθησης των ιδεωδών του Ολυμπισμού, όπως έχει κάνει η Γαλλία με τον Πιερ ντε Κουμπερτέν.

Ωστόσο, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων επισήμανε ότι ο ίδιος δεν θα δεχόταν ποτέ να συμμετάσχει στη λαμπαδηδρομία, καθώς θεωρεί ότι αυτό το γεγονός πρέπει να απέχει από την πολιτική, ενώ η προσφορά του ως πολιτικού προς τον Ολυμπισμό είναι η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για την ενίσχυση του αθλητισμού στα νησιά.

«Δεν θα έκανα ποτέ αίτημα να είμαι λαμπαδηδρόμος σε μία λαμπαδηδρομία η οποία έχει χαρακτηριστικά του Ολυμπισμού. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το γεγονός θα πρέπει να μείνει μακριά από πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουμε ταυτιστεί με συγκρούσεις, με αντιπαράθεσεις, με κομματικές θέσεις και με προσωπικές φιλοδοξίες. Ολυμπισμός είναι κάτι άλλο, κάτι το οποίο λείπει έντονα από την σημερινή κοινωνία και θα έπρεπε να αναδεικνύονται τα ιδεώδη του Ολυμπισμού και όχι να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες θέτουν ακόμη σε μεγαλύτερη αμφισβήτηση τον Ολυμπισμό. Εγώ δεν θα έκανα ποτέ αίτημα να τρέξω ακόμη και να ήμουν προσκεκλημένος. Ο καθένας φυσικά από τη δική του πλευρά αξιολογεί την προσωπική του στάση στην κοινωνία, στην πολιτική και απέναντι στο Ολυμπιακό κίνημα» είπε και πρόσθεσε:

«Εγώ λατρεύω τον αθλητισμό από παιδί, πιστεύω στις αρχές και τα ιδανικά που μας προσφέρει ο αθλητισμός και αυτά τα πιστεύω μου προσπαθώ να τα μετουσιώσω κάνοντας -με τη βοήθεια του περιφερειάρχη και των συναδέλφων μου- αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλα τα νησιά. Νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η συμβολή του πολιτικού απέναντι στο Ολυμπιακό κίνημα και στον αθλητισμό. Να δημιουργεί αθλητικές εγκαταστάσεις ώστε να δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να συμμετέχουν στον αθλητισμό. Να διαπαιδαγωγούνται μέσω του αθλητισμού μέσω της ευγενούς άμιλλας και να γίνονται καλύτεροι πολίτες. Αυτή νομίζω ότι πρέπει να είναι η συμμετοχή του πολιτικού στο Ολυμπιακό κίνημα».

Τέλος υπογράμμισε ότι αυτό που θα έπρεπε να απασχολήσει όλους είναι εάν πέρασαν στη νεολαία και στις τοπικές κοινωνίες, τα μηνύματα τα οποία έφερε η Ολυμπιακή Φλόγα στα νησιά μας τονίζοντας ότι αυτό είναι και το ζητούμενο

«Η Ολυμπιακή Φλόγα καλώς ήρθε στα νησιά μας. Τα μηνύματα του Ολυμπισμού ήρθαν μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα; Τα ιδεώδη του Ολυμπισμού ήρθαν μαζί με την Ολυμπιακή Φλόγα;
Αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει ως κοινωνία» κατέληξε.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 85 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*