Στη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο αναφέρθηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι» του Aegean Voice με την Πόπη Αλιμπέρτη.
Ένα πρωτοφανές φαινόμενο για τον ελληνικό χώρο
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαζάχος, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει έντονη, με τα επίκεντρα να μετακινούνται μεταξύ Ανύδρου, Θήρας και Αμοργού. Παρότι παρόμοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες, είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα καταγράφεται μια τόσο εκτεταμένη σεισμική δραστηριότητα χωρίς την εκδήλωση ενός κύριου σεισμού.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για το φαινόμενο
Σύμφωνα με τον καθηγητή, η σεισμική ακολουθία είναι πιθανό να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες, με μικρές αυξομειώσεις στην έντασή της. Αν και η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού είναι μειωμένη, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
«Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει προοπτική για έναν μεγαλύτερο σεισμό. Το ενδεχόμενο είναι λιγότερο πιθανό, αλλά παραμένει υπαρκτό και πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας», τόνισε ο κ. Παπαζάχος, διευκρινίζοντας ότι ακόμα και σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, οι επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από την αντισεισμική επάρκεια των κτιρίων.
Τι σημαίνει αυτό για τη Νάξο και τα γύρω νησιά
Αναφερόμενος στη Νάξο, ο κ. Παπαζάχος επεσήμανε πως πρόκειται για μια από τις πιο σταθερές περιοχές του ελληνικού χώρου, με μικρή σεισμική δραστηριότητα και σπάνιες βλάβες στα κτίρια. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η αίσθηση απόλυτης ασφάλειας που υπάρχει σε τέτοιες περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό όσον αφορά την εφαρμογή αντισεισμικών μέτρων.
Ψυχραιμία και προσοχή – Η ανάγκη για προληπτικά μέτρα
Ο καθηγητής τόνισε τη σημασία της προετοιμασίας και της τήρησης των αντισεισμικών κανόνων, ειδικά σε περιοχές που δεν έχουν συχνά ισχυρούς σεισμούς.
«Ο σεισμικός κίνδυνος στη Νάξο είναι χαμηλός, αλλά δεν αναιρείται. Η αντισεισμική θωράκιση των κατασκευών είναι κρίσιμη, ακόμα και σε περιοχές με μικρή σεισμική δραστηριότητα», ανέφερε.
Το βασικότερο σενάριο: Μια παρατεταμένη σεισμική ακολουθία
Όπως εκτίμησε ο κ. Παπαζάχος, το πιθανότερο είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για εβδομάδες ή μήνες, προκαλώντας φαινόμενο «κόπωσης» στον πληθυσμό. «Ακόμα και αν μειωθεί η συχνότητα των σεισμών, θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητοί για αρκετό καιρό», υπογράμμισε.
Σχετικά με την ψυχολογική πίεση που δέχονται οι κάτοικοι, σημείωσε πως είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνονται ανασφάλεια, όμως η καλύτερη προσέγγιση είναι η προετοιμασία και όχι ο πανικός.
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαζάχος επισήμανε πως το φαινόμενο «έχει ακόμα μέλλον» και οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα προστασίας, παραμένοντας ψύχραιμοι και ενημερωμένοι για τις εξελίξεις.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις