Για 2η συνεχή χρονιά LIFE DEBAG και «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες» στη Σύρο

Άκης Αξαόπουλος
26/05/2018 17:13
 
 
 

Στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο φυσικό και θαλάσσιο περιβάλλον αποσκοπεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE DEBAG, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται για 2η συνεχή χρονιά η «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες» (21-27 Μαΐου) στη Σύρο, με την ενεργό συμμετοχή του δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Το έργο (που υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συντονιστή εταίρο το Πανεπιστήμιο Πατρών και εταίρο τον δήμο Σύρου- Ερμούπολης) έχει ήδη πραγματοποιήσει κι άλλες σημαντικές δράσεις και παρεμβάσεις, σε μια προσπάθεια ολιστικής προσέγγισης του προβλήματος, όπως, επισκέψεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε σχολεία της Σύρου, επαναλαμβανόμενα fora διαβούλευσης με εμπλεκόμενους φορείς, κατάθεση προτάσεων για διαμόρφωση του σχετικού νομικού πλαισίου, δικτύωση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες κλπ.
Επιπλέον, σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος, πραγματοποιείται συστηματική παρακολούθηση της ρύπανσης από απορρίμματα της παράκτιας ζώνης της Σύρου με παραδοσιακά μέσα (καταγραφή και συλλογή απορριμμάτων) αλλά και με νέες τεχνολογίες, όπως είναι η χρήση συρόμενης υποβρύχιας κάμερας και ηχοβολιστικών μεθόδων για την αποτύπωση του πυθμένα, η χρήση αυτόνομου επιφανειακού σκάφους (USV) για την αποτύπωση βενθικών απορριμμάτων και η χρήση drone για την καταγραφή των ακτών.

Σταθμός για την αλλαγή του εθνικού νομοθετικού πλαισίου η Σύρος
Ανασκόπηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και παρουσίαση των δράσεων για την «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες» έγινε χθες από τον καθηγητή του Παν/μιου Πατρών κ. Παπαθεοδώρου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία καλύφθηκε τηλεοπτικά από τον ΣΚΑΪ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των φορέων υλοποίησης του LIFE DEBAG και των τοπικών αρχών. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Μαραγκός που απηύθυνε και χαιρετισμό.
Όπως τονίστηκε, η Σύρος αποτέλεσε τον σταθμό για την αλλαγή του εθνικού νομοθετικού πλαισίου που διέπει την περιβαλλοντική πολιτική και ισχύει από 01/01/2018. Επίσης, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ουσιαστική συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, χάρη στις οργανωμένες προσπάθειες των οποίων οι τοπικές επιχειρήσεις του νησιού δεν διαθέτουν πλέον δωρεάν πλαστικές σακούλες.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον Nandia Oancea εξέφρασε τον θαυμασμό και την ικανοποίησή της τόσο για την επιτυχημένη πορεία του LIFE DEBAG στη Σύρο, όσο και για το γεγονός ότι μια νησιωτική κοινότητα, όπως η συριανή, συνέβαλε στη διαμόρφωση και τον καθορισμό της εθνικής στρατηγικής για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας και την προστασία του περιβάλλοντος.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, μέσα σε μια τριετία, η μείωση της πλαστικής σακούλας στις παράκτιες περιοχές της Σύρουάγγιξε το 70% και στο υποθαλάσσιο περιβάλλον το 30%.

Περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδυάζεται με το περιβαλλοντικό βραβείο «Γαλάζια Σημαία» για 6 παραλίες της Σύρου, το οποίο πιστοποιεί τη συμμόρφωσή τους με συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας, προστασίας και καθαρότητας του περιβάλλοντος, ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος, οργάνωσης και εξοπλισμού των εν λόγω παραλιών για την ασφάλεια των λουομένων και της ανεμπόδιστης προσβασιμότητας για ΑμΕΑ.
Επιπλέον, το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ελκυστικότητας του τουριστικού προϊόντος του νησιού, αλλά και τη διαμόρφωση μιας περιβαλλοντικής κουλτούρας που είναι σημαντική για πολλούς δυνητικούς επισκέπτες, ιδιαιτέρως αλλοδαπούς, για τους οποίους η διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης αποτελεί βασικό στοιχείο επιλογής ενός προορισμού.
Τέλος, άλλες ενέργειες του Δήμου που πιστοποιούν την κατεύθυνση προς μια περιβαλλοντικά φιλική πολιτική είναι, μεταξύ άλλων, η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ με την προμήθεια Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΣΜΑΥ) και Τεμαχιστή, η σχεδιαζόμενη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) και το νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ, η βελτίωση της διαδικασίας ανακύκλωσης και η περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας.

(Visited 28 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*