Αποστόλου από το Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στη Νάξο: Οι Κυκλάδες έχουν δυνατότητα ανάπτυξης (video+φώτος)

Άκης Αξαόπουλος
06/06/2018 00:09
 
 
 

Από τη Νάξο και συγκεκριμένα το Φιλώτι, ξεκίνησε την 1η Ιουνίου το Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση στις Κυκλάδες με την παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κατά την πρώτη θεματική συνεδρία την Παρασκευή 1η Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ο αποκεντρωμένος θεματικός διάλογος για την αγροτική ανάπτυξη, την αλιεία και την παραγωγική ανασυγκρότηση με ομιλητές τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη και τον Γ.Γ. του υπουργείου Νίκο Αντώνογλου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του νομού Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Μανιός και Αντώνης Συρίγος, ο Ναξιώτης βουλευτής (Β Αθηνών) Γιάννης Θεωνάς, οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου Γιώργος Λεονταρίτης και Χαράλαμπος Κόκκινος, οι αντιπεριφερειάρχες Φιλήμονας Ζανετίδης και Γιάννης Μαργαρίτης, ο επικεφαλής της παράταξης «Νησιωτική Ανατροπή» Μπενέτος Σπύρου, περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων από τη Νάξο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Σίφνο και άλλα νησιά καθώς και αρκετοί πολίτες.

Οι Κυκλάδες έχουν δυνατότητα ανάπτυξης

«Ο αγροτικός χώρος των Κυκλάδων είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και πρόοδο του κοινωνικού ιστού. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα ισχυρά σημεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μαζί με το φυσικό περιβάλλον, τη τουριστική ανάπτυξη και τη πολιτιστική κληρονομιά» σημείωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου που εξήγησε ότι η «συνάντηση» αυτή έγινε στη Νάξο, αφού το νησί έχει όχι μόνο τα πρωτεία στην αγροτική δραστηριότητα, αλλά και γιατί έχει και τεράστιες δυνατότητες.

«Έχει δυνατότητες ανάπτυξης παρόλα τα γεωμορφολογικά προβλήματα που κυρίως αντιμετωπίζει και τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν σε προβλήματα 1) στενότητας των φυσικών πόρων, δηλαδή εύφορης γης και επάρκειας υδάτινου δυναμικού και 2) κόστους μεταφοράς γεωργοκτηνοτροφικών εφοδίων και προϊόντων» σημείωσε. 
Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι το νέο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να στηριχθεί και στη συνθετική αξιοποίηση των κοινών ή ξεχωριστών παραγωγικών δυνατοτήτων όλων των νησιών, ώστε να προκύπτουν καινοτόμα προϊόντα, υπηρεσίες ή υποδομές, με κυκλαδική προστιθέμενη υπεραξία.

Αναφερόμενος στην παραγωγή των Κυκλάδων είπε ότι σήμερα κυριαρχούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές), η αμπελοκαλλιέργεια (παραγωγή ΠΟΠ οίνων), ενώ σημαντική είναι και η καλλιέργεια κηπευτικών.

Ειδικότερα ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στη Σαντορίνη κάνοντας λόγο για έντονη αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση «όπου πρέπει να δούμε το πρόβλημα της προστασίας των χρήσεων γης σε εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα». 

Σε ότι αφορά τη Νάξο, μίλησε για την καλλιέργεια του πατατόσπορου και της πατάτας που «αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας: πατάτα – κτηνοτροφικά φυτά – αγελαδοτροφία – γάλα – τυροκομικά προϊόντα – τουρισμός, εξασφαλίζοντας την απασχόληση, το εισόδημά τους, την διατήρηση και την διαδοχή των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, παράλληλα με την ύπαρξη και ανάπτυξη του τουρισμού». 
Στη συνέχεια ο υπουργός μίλησε για την κτηνοτροφία, που αποτελεί “μια άλλη βασική συνιστώσα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής των νησιών”.

«Τα νησιά των Κυκλάδων και της Περιφέρειας θα έλεγα, που έχουν κτηνοτροφία είναι: κυρίως η Νάξος, αλλά και η Τήνος, η Πάρος και η Κέα. Αντίστοιχη παρουσιάζεται και η παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών. Τα προβλήματα πολλά, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής (ιδίως ζωοτροφών αν και πολλές από αυτές είναι ιδιοπαραγόμενες), η υπερβόσκηση, η απουσία σφαγείων από ορισμένα νησιά καθώς και η έλλειψη προσωπικού (γεωπονικού και κτηνιατρικού τομέα, κυρίως λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων)» σημείωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης τόσο στη μελισσοκομεία όσο και την αλιεία.
«Οι Κυκλάδες παρουσιάζουν και έντονη αλιευτική δραστηριότητα και θα επωφεληθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-20 συνολικού προϋπολογισμού 550 εκ ευρώ. Η αλιεία αποτελεί αυτή την περίοδο ένα χώρο που θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις. Βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία νέος νόμος για τις κυρώσεις, ο οποίος θα αποτρέπει την παράνομη και λαθραία αλιεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων».

Ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά στα προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών αλλά και στις ενισχύσεις στη μεταποίηση και Εμπορία Γεωργικών Προϊόντων. Σε ότι αφορά το LEADER – Στρατηγικές Τοπικής Ανάπτυξης, σημείωσε ότι εγκρίθηκαν όλα τα τοπικά προγράμματα για τις νησιωτικές περιοχές που πληρούσαν τα κριτήρια της σχετικής προκήρυξης.
 Για τα προγράμματα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στα πλαίσια ευρωπαϊκών κανονισμών, είπε ότι συμμετέχουν σε αυτά τα τοπικά προϊόντα Γραβιέρα Νάξου καθώς και προϊόντα ΠΟΠ Σαντορίνης (συνολικού ύψους ~ 5,6 εκ).

Σημαντική στιγμή του συνεδρίου για τη Νάξο ήταν όταν ο κ. Αποστόλου εξήγγειλε τη δωρεά οικοπέδου στο νοσοκομείοτου νησιού για την επέκταση του. Ωστόσο, ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στο φράγμα του Τσικαλαριού, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο υπουργός μίλησε ακόμη γαι τη διακίνηση του αιγοπρόβειου γάλακτος, υπογραμμίζοντας ότι «βιώνουμε μία κρίση στον γαλακτοκομικό τομέα». «Για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει να εξακριβώσουμε τις πραγματικές διαστάσεις της, αλλά και τα αίτια που την προκαλούν» είπε.

“Ο πρωτογενής τομέας είναι το μέλλον”

Στο πλαίσιο του Αποκεντρωμένου Θεματικού Διαλόγου του Συνεδρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φιλωτίου στην Νάξο, ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης μίλησε στην Ενότητα «Αγροτική Ανάπτυξη, Αλιεία και Παραγωγική Ανασυγκρότηση».

Ο Αν. Υπουργός στην ομιλία του εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα πηγαίνει ήδη μπροστά και υπάρχει η ανάγκη λήψης συλλογικών αποφάσεων με την κοινωνία, για την οικοδόμηση μιας νέας Ελλάδας, απαλλαγμένης από τα βαρίδια του παρελθόντος. Υποστήριξε ότι σε αυτόν τον δρόμο, ο πρωτογενής τομέας είναι το μέλλον, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων και των μοναδικών ασυναγώνιστων ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Ωστόσο ζητήματα παθογένειας και εδώ, όπως χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, ατυποποίητα προϊόντα υψηλής ποιότητας και υψηλά κόστη εισροών σε πολλές περιπτώσεις, πρέπει να ξεπεραστούν, με επένδυση στην ποιότητα και συνεργατισμό.

Αρκετά ήταν τα θέματα που έθεσαν πολίτες και εκπρόσωποι φορέων στο συνέδριο…

Ο πρόεδρος Αλιέων Σύρου κ. Γαβαλάς έθεσε το θέμα των υπέρογκων και επαναλαμβανόμενων λιμενικών τελών στα νησιά, τα οποία ζήτησε να είναι να είναι ανταποδοτικά, αλλά και τον «φόρο πολυτελείας στα σκάφη».
Ο κ. Βαγγέλης Κορρές Οινοποιός – Παραγωγός από τη Νάξο, ζήτησε να αναλυθούν οι λόγοι και τα κίνητρα που ο κάθε νέος θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα. Επίσης είπε ότι το φορολογικό και το ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι σαφές και βιώσιμο.

Ο Νίκος Χουζούρης, δημοτικός σύμβουλος από τη Νάξο, έθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το θέμα της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού, την ανεξέλεγκτη υπερβόσκηση, αλλά και την αναγνώριση της ορεινότητας χωριών της Νάξου τα οποία θα πρέπει να παίρνουν μεγαλύτερη επιδότηση πετρελαίου. Επίσης αναφέρθηκε στην αδικεία που επιτελείται με τις αντικειμενικές αξίες που υφίσταται στα ορεινά χωριά της Νάξου, αλλά και την κατάσταση οδοποιίας του νησιού.

Ο κ. Δημήτρης Βασαλάκης (Κτηνίατρος), έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του νερού και της λειψυδρίας αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πιστοποιημένες μονάδες προκειμένου να αγοράζει ζώα ένας παραγωγός. Επίσης αναφέρθηκε και στην ίδρυση γραφείου ενημέρωσης των παραγωγών και ζήτησε να βρεθούν λύσεις για τις καλλιέργειες που δεν είναι υδροβόρες.

Ο π. Αντιδήμαρχος Αντώνης Μανιός μετέφερε στην ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης τα αιτήματα των συλλόγων του Φιλωτίου Νάξου σχετικά με την υδροδότηση, τις ζωοτροφές, την οδοποιΐα, την οικοτεχνία και τον εξηλεκτρισμό. Επίσης ζήτησε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.

Υπόμνημα με τα αιτήματα της ΕΑΣ Νάξου παρέδωσε στον υπουργό κ. Αποστόλου ο πρόεδρος της Ένωσης Δημήτρης Καπούνης ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Αποστόλου που βρίσκεται στο νησί για 3η φορά.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αργύρης Ανευλαβής, έθεσε το θέμα της αξιοποίησης με τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού του βιολογικού καθαρισμού Νάξου, «το οποίο χάνεται στη θάλασσα». Επίσης αναφέρθηκε στο αγροτικό οδικό δίκτυο το οποίο χρειάζεται βελτίωση.

Μπενέτος Σπύρου: «Πρέπει όλοι μαζί θα κοιτάξουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ο τουρισμός του να στηριχθεί πάνω στην ντόπια παραγωγή και οικονομία» επεσήμανε ο επικεφαλής της «Νησιωτικής Ανατροπής» Μπενέτος Σπύρου.

Ο Περιφερειακός σύμβουλος Τζώρτζης Μακρυωνίτης έθεσε μεταξύ άλλων το θέμα της παράνομης διακίνησης αποσταγμάτων.
Για την απόσυρση των παραδοσιακών σκαφών που «είναι ένα έγκλημα» μίλησε στο συνέδριο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχιλόχου Πάρου κ. Μαυρογιάννης, ενώ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σίφνου Στρατής Βασάλος έθεσε το θέμα του «παστουρώματος» των ζώων.

 

(Visited 180 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*