3.500.000 ευρώ για το λιμάνι της Μυκόνου μέσω ΕΣΠΑ

 
 
 

limani mykonou proskroustires 1

49 νέοι ελαστικοί προσκρουστήρες κωνικού τύπου θα εγκατασταθούν στο εμπορικό τμήμα του λιμανιού της Μυκόνου για την εξυπηρέτηση των κρουαζιεροπλοίων και των Ε/Γ- Ο/Γ και φορτηγών πλοίων.

Η ολοκληρωμένη μελέτη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, με όλες τις εγκρίσεις για το έργο της αναβάθμισης του συστήματος προσκρουστήρων εντάχθηκε με απόφαση του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» με επιλέξιμη δημόσια δαπάνη 3.508.828€.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 30 Ιουνίου 2019 και λήξης η 30 Ιουνίου 2020. Το έργο εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Βελτίωση βασικών υποδομών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Οι λόγοι της αναβάθμισης

Η αναβάθμιση του συστήματος κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να εξυπηρετήσει κρουαζιερόπλοια και μεγάλα τουριστικά σκάφη. Ειδικότερα, στο τμήμα του νέου λιμένα (τουριστικό λιμάνι) που περιλαμβάνει τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας, το υπάρχον σύστημα προσκρουστήρων κρίνεται ανεπαρκές και πρέπει να αντικατασταθεί λόγω της σημαντικής αύξησης του μεγέθους των τουριστικών σκαφών την τελευταία δεκαετία και κυρίως των κρουαζιεροπλοίων, σε μεγέθη σημαντικά μεγαλύτερα από εκείνα που χρησιμοποιήθηκαν για την διαστασιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος προσκρουστήρων, καθώς και λόγω της ανάγκης για ασφαλή εξυπηρέτηση κρουαζιεροπλοίων.

Όσον αφορά στον επιβατικό λιμένα, η αναβάθμιση κρίθηκε αναγκαία λόγω του ότι οι υφιστάμενοι προσκρουστήρες έχουν υποστεί καταστροφές από την πρυμνοδέτηση των πλοίων, σε συνδυασμό και με τις έντονες καιρικές συνθήκες, καθώς είναι εκτεθειμένος σε βορείους ανέμους.

 

Κωνσταντίνος Κούκας: «Βάλαμε τα θεμέλια για ένα έργο ορόσημο»
Σε δήλωση του σχετικά με την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς ανέφερε:
«Αναβαθμίζουμε το νέο λιμένα και επενδύουμε στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού και την κρουαζιέρα, η οποία θα ενισχυθεί σημαντικά μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Προσπαθήσαμε πολύ, δουλέψαμε σκληρά και τελικά τα καταφέραμε! Βάλαμε τα θεμέλια για ένα έργο ορόσημο, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της Μυκόνου. Συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος, περισσότερη όρεξη για δουλειά και σιγουριά για το μέλλον.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και προσωπικά τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο για την ένταξη του έργου, για την άψογη συνεργασία και την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, την διοίκηση και τους δημοτικούς υπαλλήλους του Λιμενικού μας Ταμείου που αγωνίστηκαν και πίστεψαν σε αυτή την απαραίτητη αναβάθμιση του λιμανιού μας».

(φωτό: αρχείου)

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*