Φορείς και κάτοικοι της Κιμώλου για το παστούρωμα: «Αναγκαία ενέργεια για τον κύκλο της ζωής»

 
 
 

pastoyroma 4

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, την οποία συνυπογράφουν φορείς και κάτοικοι του νησιού, έστειλε ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κιμώλου προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την «δαιμονοποίηση» του παστουρώματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Συνεταιρισμός στο μακροσκελές κείμενο του, «η ανάγκη» του παστουρώματος των ζώων στα νησιά εφαρμόζεται για εκατοντάδες χρόνια, στο πλαίσιο συνύπαρξης των καλλιεργειών, των παραγωγικών ζώων και των ανθρώπων. «Χωρίς την μπαστούρα δεν θα μπορούσαν να κρατηθούν οι ισορροπίες στον ετήσιο παραγωγικό κύκλο του τόπου μας» αναφέρει μεταξύ άλλων, το έγγραφο, εξηγώντας ότι το παστούρωμα γίνεται για να αποφεύγονται οι ζημιές στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Μάλιστα, ο Συνεταιρισμός στρέφει τα βέλη του σε «οικολογούντες και όψιμους φιλόζωους», τους οποίους καταγγέλλει ότι δήθεν κόπτονται για την κακομεταχείριση των ζώων, όταν το μόνο πραγματικό τους κίνητρο είναι η είσπραξη και διαχείριση κρατικών και ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων. Βέβαια, δεν παραλείπει να τονίσει ότι αυτοί που όντως κάνουν τα ζώα να υποφέρουν, θα πρέπει να τιμωρούνται.
Στη συνέχεια, αναφέρει σειρά δικών του προτάσεων (παστουρώμα με ειδικό σχοινί-ύφασμα, κατάργηση συρματοπλεγμάτων και επιδιόρθωση ξερολιθιών και τοίχων γύρω από τα κτήματα, σύσταση κλιμακίου ελέγχου για την υγιεινή των ζώων και τη σωστή εφαρμογή της παστούρας, καθώς και εφαρμογή του νόμου στις περιπτώσεις κακομεταχείρισης των ζώων, εισαγωγή στον νόμο διάταξης που να επιτρέπει το παστούρωμα στις Κυκλάδες λόγω της ιδιαιτερότητας και της φύσης του εδάφους).
«Αν καταστραφεί η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή στα νησιά μας, θα επέλθει ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση του πληθυσμού» καταλήγει η επιστολή του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Κιμώλου προς τον κ. Βούτση, η οποία κοινοποιείται επίσης, στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Γ.Γ. της κυβέρνησης, τους αρχηγούς των κομμάτων, τους βουλευτές και τους δημάρχους του νομού, την Περιφέρεια, τους λοιπούς αγροτικούς και μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς και ενώσεις και τα ΜΜΕ.

Διαβάστε εδώ όλη την επιστολή

(Visited 18 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*