Άνοιξε χθες τις πύλες του στη Σίφνο (και θα διαρκέσει ως τις 8 Σεπτεμβρίου) το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», το οποίο θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα φεστιβάλ γαστρονομίας στην Ευρώπη, με διεθνή πλέον απήχηση.
Στο Φεστιβάλ (το οποίο αποτελεί συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 και του δήμου Σίφνου) συμμετέχουν η Αμοργός, η Άνδρος, η Αντίπαρος, η Ίος, η Κέα, η Κίμωλος, η Κύθνος, η Λέρος, η Μήλος, η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σέριφος, η Σίκινος, η Σίφνος, η Σύρος και η Σχοινούσα.
Μάλιστα, η Άνδρος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, η Ίος, η Πάρος, η Σέριφος και η Σίφνος παρουσιάζουν γλυκά του γάμου με την Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Επίσης, τοπικές σπεσιαλιτέ παρουσιάζουν ο Έβρος, η Κοζάνη, η Παιανία, ο Πόντος και η Κύπρος.
Βραζιλία, Ιταλία και Ισπανία δίνουν γαστρονομικό «παρών»
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διασφάλισε και φέτος την διεθνή εμβέλεια του Φεστιβάλ, στο πλαίσιο υλοποίησης της δέσμευσης που είχε δώσει πέρυσι ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Έτσι, με δική της πρωτοβουλία διοργανώθηκε δημοσιογραφική αποστολή με Ιταλούς συντάκτες γαστρονομίας, σε συνεργασία με την Λομβαρδία – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2017 και το γραφείο του ΕΟΤ Μιλάνου. Επίσης, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα, στο Φεστιβάλ της Σίφνου συμμετέχει πενταμελής αντιπροσωπεία που θα παρουσιάσει βραζιλιάνικες σπεσιαλιτέ, ενώ και η Ιταλία συμμετέχει με τον διάσημο Σεφ Francesco Pardera. Για πρώτη φορά συμμετέχει και η Ισπανία με 9μελή αντιπροσωπεία.
Τέλος, το Φεστιβάλ περιλαμβάνει και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το εικαστικό εργαστήρι του Γιάννη Δανέλη με θέμα «Συνδυάζοντας τη γαστρονομία με την τέχνη της κεραμικής και την ιστορία της τέχνης» για παιδιά ηλικίας από 5 ετών και πάνω (κοινή δράση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών»), εκδρομές, μουσικοχορευτικές βραδιές και άλλες.
Σημειώνεται ότι το 2016 το Φεστιβάλ της Σίφνου απέσπασε το Βραβείο “European Gastronomic Festival 2016” της CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας) στο συνέδριό της που πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα.
*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο είναι από το περσινό 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»