Στις εκδηλώσεις του 12ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» ο Γιώργος Χατζημάρκος

 
 
 

xatzimarkos 2018 2

Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» της Σίφνου, της γενέτειρας του εθνικού μάγειρα Νικόλαου Τσελεμεντέ.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν πλουσιότερες από κάθε άλλη χρονιά και ανέβασαν ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των εκδηλώσεων γαστρονομίας. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών φορέων και συλλόγων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου «πάντρεψε» την παράδοση με τη γεύση και τον πολιτισμό, ενώ η παρουσία των διακεκριμένων αρχιμαγείρων απέδειξε πως η Σίφνος «γεφυρώνει» γαστρονομικά τη διαχρονική αξία με την σύγχρονη τάση, δικαιολογώντας απόλυτα το βραβείο που απέσπασε ως το καλύτερο φεστιβάλ γαστρονομίας της Ευρώπης.
Απόλυτα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου δήλωσαν και οι διοργανωτές, καθώς το φεστιβάλ υπολογίζεται ότι επισκέφθηκαν πάνω από 6.000 άτομα, για να δοκιμάσουν τις παραδοσιακές συνταγές, τις οποίες είχαν την ευκαιρία να μαγειρέψουν, να περιγράψουν και να παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι κάθε περιοχής.

xatzimarkos 2018 1
Στην γιορτή της ελληνικής κουζίνας δήλωσαν φέτος «παρών» τα νησιά Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Λέρος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σαντορίνη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος , Σύρος και Σχοινούσα. Ειδικότερα η Άνδρος, η Αμοργός, η Σαντορίνη, η Ίος, η Πάρος, η Σέριφος και η Σίφνος παρουσίασαν γλυκά του γάμου με την Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Η διοργάνωση είχε διεθνή απήχηση, καθώς υπήρξαν και αντιπροσωπείες από Βραζιλία, Ιταλία (που συμμετείχε με τον διάσημο Σεφ Francesco Pardera), Ισπανία και Κύπρο, ενώ τις δικές τους σπεσιαλιτέ παρουσίασαν ο Έβρος, Κοζάνη, η Παιανία, ο Πόντος και η Κύπρος.
Επίσης, διοργανώθηκε και δημοσιογραφική αποστολή με Ιταλούς συντάκτες γαστρονομίας, σε συνεργασία με την Λομβαρδία – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2017 και το γραφείο του ΕΟΤ Μιλάνου.

xatzimarkos 2018 3

 

Γ. Χατζημάρκος: «Διεθνής πλέον η εμβέλεια του Φεστιβάλ»
«Πέρυσι, εδώ στη Σίφνο είχαμε αναλάβει τη δέσμευση, ενώπιων όλων των ανθρώπων που δούλεψαν για το Φεστιβάλ, ότι θα προσπαθούσαμε να του δώσουμε διεθνή εμβέλεια. Κρατήσαμε την υπόσχεσή μας. Φέτος, το Φεστιβάλ της Σίφνου είχε συμμετοχές και από άλλες χώρες, που έχουν αλλάξει πλέον τον “χαρακτήρα” του».
Αυτό ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος από την Σίφνο, την οποία επισκέφθηκε το Σαββατοκύριακο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του 12ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές». Τον περιφερειάρχη συνόδευαν στην επίσκεψή του οι αντιπεριφερειάρχες Γιώργος Λεονταρίτης και Στέλιος Μπρίγγος, καθώς και ο έπαρχος Μήλου Νίκος Βενάκης.
Ο κ. Χατζημάρκος, αφού συνεχάρη όσους εργάστηκαν για το επιτυχημένο Φεστιβάλ, πρόσθεσε ότι μέσα από τέτοιες αξιόλογες δράσεις, «η εξωστρέφεια που ήταν ανέκαθεν στο DNA των νησιών μας, υπηρετείται με ένα τρόπο που τα προβάλλει διεθνώς και στηρίζει την οικονομία τους».

xatzimarkos 2018 4
«Τα συγχαρητήρια στο τέλος κάθε τέτοιας δουλειάς, όπως το Φεστιβάλ της Σίφνου, ανήκουν σε όλους εκείνους που διέθεσαν το χρόνο και την ενέργειά τους για την επιτυχία και της φετινής διοργάνωσης. Ήθελα πάντα – και νομίζω ότι το έχουμε πετύχει – η Περιφέρειά μας να γίνει το έδαφος, το “χαλί” όπου θα πατήσουν όλοι αυτοί οι δημιουργικοί άνθρωποι, για να δουλέψουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, να κάνουμε την δουλειά τους ευκολότερη.
Να στηρίξουμε αυτό που είναι ιστορία, πολιτισμός, παράδοση, έθιμα, όλα αυτά που με μια λέξη, συνθέτουν την ταυτότητά μας. Είμαστε η Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, ένας τίτλος που για πρώτη φορά έρχεται στην Ελλάδα. Είμαι υπερήφανος που η τιμή αυτή αντανακλά την δουλειά που έχει γίνει και εδώ στη Σίφνο και σε όλα τα νησιά μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζημάρκος.

(Visited 49 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*