57 ναξιώτικα προϊόντα στον κατάλογο προτεινόμενων προϊόντων της Aegean Cuisine

 
 
 

graviera naxos

Σχεδόν 300 προϊόντα των Κυκλάδων φέρουν πλέον τη σήμανση “Aegean Cuisine Recommended Product”, η οποία πιστοποιεί ότι τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια που έχει ήδη θεσπίσει το δίκτυο Aegean Cuisine. Από αυτά, τα 57 είναι προϊόντα που παράγονται στη Νάξο.

Στον Β’ κύκλο αξιολόγησης και δημιουργίας μητρώου που παράγονται στις Κυκλάδες, επταμελής επιτροπή (αποτελούμενη από ειδικούς και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στο χώρο της οινογαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής) αρχικά έκανε τον απαραίτητο έλεγχο των αιτήσεων και των νομιμοποιητικών εγγράφων των επιχειρήσεων και στη συνέχεια προχώρησε στη γευστική δοκιμή των 96 προϊόντων που έστειλαν 29 παραγωγοί από 10 Κυκλαδονήσια (Άνδρο, Κέα, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο).
Πιο συγκεκριμένα, την επιτροπή αποτελούσαν οι: Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος οίνου), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Μαριάννα Κομητοπούλου (Υπεύθυνη Marketing Akros.gr), Δημήτρης Ρουσουνέλος (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος γαστρονομίας), Ελένη Ψυχούλη (δημοσιογράφος γαστρονομίας) και Έλενα Δημακοπούλου (Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και Πρόεδρος της επιτροπής).

proionta aegean cuisine b kyklos
Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αποξηραμένοι καρποί & φρούτα, αρτοσκευάσματα-πίτες, βότανα-μπαχαρικά, γαλακτοκομικά, γλυκά, γλυκά κουταλιού, ελαιόλαδο-ελιές, ζυμαρικά, κρασί, μαρμελάδες, μεζέδες-ορεκτικά, μέλι, μπύρα, ξύδι, όσπρια, παξιμάδια-μπισκότα, ποτά, ροφήματα, σάλτσες, τουρσιά-διατηρητέα, τσίπουρο, τυριά, φρούτα-λαχανικά, χυμοί. Για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης.
Από την παραπάνω διαδικασία, 76 νέα προϊόντα εντάχθηκαν στον Β’ κύκλο και έτσι ο συνολικός αριθμός των προϊόντων που προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine και δικαιούνται να φέρουν τη σήμανση “Aegean Cuisine Recommended Product” ανέρχεται πλέον στα 291.
Όλοι οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και έχει ήδη σταλεί το ειδικό σήμα “Aegean Cuisine Recommended” σε όλους όσων τα προϊόντα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, ώστε να τα σηματοδοτήσουν με αυτό.
«Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αρωγός στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινογαστρονομίας, καθώς και για την ανάδειξη και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου.
Για την πλήρη και αναλυτική λίστα των προτεινόμενων προϊόντων, κάντε κλικ εδώ: https://bit.ly/2MjvfSM

(Visited 28 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*