Στο Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» “HYDROUSA” η Μύκονος

 
 
 

hydrousa mykonos septembrios 2018

Η 1η Τεχνική Συνάντηση των εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Horizon 2020” “HYDROUSA” πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο Μυκόνου, με τη συμμετοχή του δημάρχου του νησιού Κωνσταντίνο Κουκά και του προέδρου της ΔΕΥΑΜ Μιχάλη Ζουγανέλη.

Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα HYDROUSA εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» το οποίο αποτελεί το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Έρευνα και Ανάπτυξη. Αποσκοπεί στο κλείσιμο όλων των κύκλων του νερού σε τοπικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους πόρους και προωθώντας την ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης του νερού, των υλικών, της εξοικονόμησης ενέργειας, της επεξεργασίας λυμάτων και της επαναχρησιμοποίησης του ανακτημένου νερού.
Η “HYDROUSA” θα υλοποιηθεί με την εφαρμογή 13 καινοτομιών, με έξι διαφορετικά επιδεικτικά συστήματα σε τρία ελληνικά νησιά (Τήνο, Λέσβο, Μύκονο). Κύριος στόχος της είναι η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων (μέσω της ανάκτησης νερού, υλικών και ενέργειας από τα υγρά απόβλητα), καθώς και η αύξηση των υδάτινων αποθεμάτων των περιοχών της Μεσογείου, οι οποίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας. Σε αυτό περιλαμβάνεται η διαχείριση των λυμάτων, του βρόχινου νερού, των υπόγειων υδάτων, του θαλάσσιου νερού και της ατμοσφαιρικής υγρασίας.
Ειδικότερα, στη Μύκονο θα αναπτυχθούν μονάδες συλλογής, επεξεργασίας και διάθεσης του βρόχινου νερού και των απορροών, καθώς και σύστημα εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφορέα με βρόχινο νερό. Το νερό, μετά από επεξεργασία, θα διατεθεί για άρδευση ρίγανης και τοπικών καλλιεργειών.

 

Τι ειπώθηκε στην Τεχνική Συνάντηση
Στη συνάντηση όλοι οι εταίροι έκαναν ερωτήσεις αναφορικά με το νερό, την κατανάλωση και τη χρήση του στο νησί της Μυκόνου. Στη συνέχεια, οι κ.κ. Κουκάς και Ζουγανέλης παρείχαν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν στα επίπεδα νερού που καταναλώνονται ημερησίως και μηνιαίως στη Μύκονο, δίνοντας έμφαση κυρίως στην υψηλή τουριστική περίοδο, οπότε οι ημερήσιες καταναλώσεις είναι πολύ μεγάλες. Επιπλέον, παρείχαν αναλυτικές πληροφορίες για τις αφαλατώσεις, τα φράγματα, την προμήθεια νερού, τα μέτρα πρόληψης ως προς την αλόγιστη χρήση του νερού και τους μελλοντικούς στόχους ως προς την πλήρη αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα μελλοντικά αποτελέσματα του έργου και των πιλοτικών μηχανισμών που θα τεθούν σε εφαρμογή σε δυο συγκεκριμένα σημεία του νησιού, καθώς και οι προοπτικές που θα επιφέρουν για περαιτέρω κύρια εφαρμογή ως προς την πρόληψη του ζητήματος της λειψυδρίας, αλλά και της επαναχρησιμοποίησης του νερού σε τοπικές καλλιέργειες.
Σημειώνεται, τέλος, ότι συντονιστής του προγράμματος “Horizon 2020” “HYDROUSA” είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ο δήμος Μυκόνου συμμετέχει ως εταίρος του προγράμματος. Συνολικά συμμετέχουν 27 φορείς από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 12 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ανταγωνιστικά προγράμματα στη διαχείριση των υδατικών πόρων. Στον δήμο Μυκόνου αντιστοιχεί το ποσό των 77.500 ευρώ.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*