Υπεγράφη η σύμβαση για την εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας στο λιμάνι της Ερμούπολης

 
 
 

limani ermoypolis aerofotografia

Ένα σημαντικό έργο – το οποίο στοχεύει στη συνολική αναβάθμιση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας των λιμενικών εγκαταστάσεων της Σύρου, καθώς και στην ταχύτερη και αμεσότερη κινητοποίηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης – παίρνει «σάρκα και οστά», καθώς σήμερα υπεγράφη η σύμβαση για την προμήθεια με τίτλο «Εγκατάσταση και Λειτουργία Συστημάτων Ασφαλείας Λιμενικών Εγκαταστάσεων Λιμένα Σύρου».
Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, η προμήθεια είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020» της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 9 μήνες και η συνολική της δαπάνη ανέρχεται στο ποσό του 1.246.846,04€.
Σύμφωνα με το Δ.Λ.Τ. Σύρου, καθοριστική για την ένταξη του έργου ήταν η συμβολή του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Χατζημάρκου, του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη και του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Μαραγκού. «Για ακόμη μία φορά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι με ομαδική προσπάθεια και ενωμένες δυνάμεις και συγκεκριμένα του ΔΛΤΣ, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και της ΕΥΔ Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, η Σύρος μπορεί να θέσει υψηλούς στόχους και να τους εκπληρώσει, ώστε να λάβει τη θέση που της αρμόζει και της αξίζει» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

kosmas maragkos kanakis limeniko tameio

Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο εναρμονίζει το λιμάνι της Ερμούπολης με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα για την ασφάλεια των πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS), της συνθήκης SCHENGEN και της σχετικής ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για τη βελτίωση και περαιτέρω ανάπτυξη της κρουαζιέρας.
Βασικό κριτήριο σχεδιασμού και ανάπτυξης του συστήματος είναι η ανάπτυξη ενός Κέντρου Ασφάλειας, εντός του λιμένα, όπου θα συγκεντρώνονται σε πραγματικό χρόνο, μέσω εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, το σύνολο των πληροφοριών ασφάλειας. Μέσω του κέντρου αυτού, όλες οι πληροφορίες (δεδομένα, εικόνες, φωνή, video κλπ.) μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Τοπικής Λιμενικής Αρχής, μέσω δικτύου δεδομένων.
Ειδικότερα, το σύστημα ασφαλείας του λιμένα αποτελείται από διάφορα υποσυστήματα τα οποία συνοπτικά είναι τα ακολούθα:
*Υποσύστημα επιτήρησης με κάμερες
*Ηλεκτρολογικός και τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός
*Φορητοί Φράκτες
*Φορητό Σύστημα Φωτισμού
*Ιστοί
*Υποσύστημα ελέγχου πρόσβασης
*Υποσύστημα ηχητικής αναγγελίας μηνυμάτων
*Κέντρο Ελέγχου
Παραδοτέα της πράξης αποτελούν η προμήθεια και εγκατάσταση του παρακάτω εξοπλισμού:
*Λογισμικό Διαχείρισης Συστήματος Ελέγχου Πρόσβασης
*Φορητά Τερματικα Ελέγχου Επιβατών Υπόχρεων Πλοίων
*Φορητοί Αναγνώστες καρτών Barcode & RF-ID
*Αναγνώστες Μακράς Εμβέλειας
*Full Height Turnstyles
*Τοπικοί Ελεγκτές Θύρας
*Διαδικτυακές Κάμερες σταθερές
*Διαδικτυακές κινούμενες Κάμερες (Κάμερες Επιτήρησης Ζώνης)
*Κινητή Θερμική Κάμερα με ενσωματωμένο Λογισμικό Video Analytics
*Σύστημα Έξυπνων καμερών
*Ιστοί στήριξης καμερών
*Ψηφιακά υβριδικά καταγραφικά
*Περίφραξη
*Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός
*Σύστημα Ανακοινώσεων
*Φορητοί ανιχνευτές μετάλλων
*Λογισμικό διαχείρισης κέντρου ελέγχου
*Φορητό Μεταφερόμενο Σύστημα Φωτισμού για έκτακτα συμβάντα
*Γεννήτριες ρεύματος
*Όχημα περιπολίας
*Ασύρματοι πομποδέκτες VHF Marine
*Radar AIS
*Μεταφερόμενος Οικίσκος με X-RAY και μαγν. πύλη
*Σύστημα Αναγνώρισης πινακίδων οχημάτων προς επιβίβαση στα ΕΓ-ΟΓ Πλοία
*Κέντρο λιμεναρχείου (ελέγχου)

 

Σε διαδικασία έγκρισης και το Master Plan
Από την πλευρά του, ο δήμος Σύρου-Ερμούπολης ευχαρίστησε θερμά τη διοίκηση και το υπηρεσιακό προσωπικού του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, καθώς και όσους συνέδραμαν στην πραγματοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού έργου.
Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, η δημοτική αρχή – στο πλαίσιο ενός γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού – προγραμματίζει και υλοποιεί σημαντικά έργα υποδομής, «τα οποία αναβαθμίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια των δημοτών και δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε το νησί να καταστεί ένας ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός».
Προς αυτή την κατεύθυνση, το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης και το Master Plan του λιμένα Ερμούπολης από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου να εγκριθούν οι προβλεπόμενες χρήσεις και υποδομές, περιλαμβανομένης και της λειτουργίας του Ναυπηγείου, σύμφωνα με το νέο πλάνο ανάπτυξης και λειτουργίας του, ώστε να τεθούν σε τροχιά υλοποίησης τα προβλεπόμενα έργα.

(Visited 15 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*