«Μυκονιάτικη κοινωνία και ανασκαφές στη Δήλο (1873-1914)»

 
 
 

kdepam ekdilosi mykonos

Μεγάλη απήχηση στο κοινό των Μυκονιατών είχε η επιτυχημένη εκδήλωση του δήμου Μυκόνου και της ΚΔΕΠΠΑΜ με τίτλο «Μυκονιάτικη κοινωνία και ανασκαφές στη Δήλο (1873-1914)».

Την εκδήλωση (η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα της ΚΔΕΠΠΑΜ στο Ματογιάννι και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών του Τμήματος Νεωτέρας και Σύγχρονης Ιστορίας) προλόγισε ο δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, εκφράζοντας το ενδιαφέρον του για τη θεματολογία της παρουσίασης, η οποία αφορούσε σε πτυχές της ιστορίας της μυκονιάτικης κοινωνίας, ειδικά κατά το χρονικό διάστημα των ανασκαφών στη Δήλο από τους Γάλλους που συνέβαλαν καταλυτικά στη διαμόρφωση και διαφοροποίηση της μυκονιάτικης κοινωνίας τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά.

Ομιλητές ήταν ο ιστορικός κ. Γιώργος Γάσιας και η Μυκονιάτισσα αρχαιολόγο-ερευνήτρια στο Βέλγιο Δρ. Μαργαρίτα Νάζου, οι οποίοι διαβεβαίωσαν πως θα επανέλθουν σύντομα για την παρουσίαση νέων στοιχείων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο αρχείο της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και περιλαμβάνουν στοιχεία και λεπτομερειακούς καταλόγους για τους Μυκονιάτες που εργάστηκαν στις ανασκαφές στη Δήλο.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, ακολούθησε συζήτηση, φανερώνοντας το ζωηρό ενδιαφέρον των Μυκονιατών που προσήλθαν.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Μυκόνου δήλωσε σχετικά:
«Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος για τη συγκεκριμένη εκδήλωση γιατί αφορά στο παρελθόν της Μυκονιάτικης κοινωνίας, την ιστορία των προγόνων μας και πώς επηρεάστηκε από τις ανασκαφές στη Δήλο και τον ερχομό των Γάλλων στο νησί μας. Συγχαρητήρια στην πρόεδρο της ΚΔΕΠΠΑΜ κα. Κουφού, τη δ/ντρια κα. Ζουγανέλη και τον κ. Αντώνη Ρουμελιώτη. Η δημοτική αρχή στηρίζει ενεργά τις δράσεις που αφορούν στη μυκονιάτικη κοινωνία και τον πολιτισμό, γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να διοργανώνουμε από κοινού με την ΚΔΕΠΠΑΜ τέτοιες σημαντικές εκδηλώσεις για τους ίδιους τους Μυκονιάτες και την ιστορία τους».

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*