Φωταγώγηση του Τελωνείου της Ερμούπολης, παραμονή του Αγίου Νικολάου

 
 
 

teloneio 1

Παραμονή της εορτής του πολιούχου της Σύρου και της Ερμούπολης Αγίου Νικολάου θα φωταγωγηθεί το εμβληματικό και ιστορικό κτίριο του Τελωνείου της Ερμούπολης, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεώτερης Ελλάδας.

Η φωταγώγηση αυτού «του αρχιτεκτονικού κοσμήματος της Σύρου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου Δημήτρης Κοσμάς, θα γίνει «με απόλυτο σεβασμό» την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στις 18:30.

Η ιστορία του Τελωνείου σε λίγες γραμμές
Το Τελωνείο της Ερμούπολης αποτελούσε μια από τις κυριότερες προσόδους του νεότερου Ελληνικού κράτους και αναμφίβολα για την Ερμούπολη το σημαντικότερο ναυτιλιακό κόμβο της Μεσογείου, μια πλούσια, αστείρευτη πηγή για τον ισχνό προϋπολογισμό της Ελλάδος.
Με την προτροπή του τότε δημογέροντα της Ερμούπολης Λουκά Ράλλη και «δαπάνη Βασιλική», αποφασίζεται κατά την επίσκεψιν της ιδίας της αυτού μεγαλειότητος της Αντιβασιλείας στην Ερμούπολη, το έτος 1833 και «εν ωφελεία της εν Σύρω εμπορίας, η οικοδόμηση του κτιρίου των Αρχείων της Διαμετακομίσεως και των Αποθηκών του Τελωνείου, καθώς και του Φάρου που σηματοδοτούσε το στόμιον του σημαντικότερου λιμένος της Ελλάδος» την εποχή εκείνη. «Των επί δασμώ Αρχείων τε και Αποθηκών, ως και του εν τω στόμιο του λιμένος Φάρου, Ασφάλειας ένεκα των καταπλεόντων». Δηλαδή, αποφασίζεται τα πρώτα Δημόσια κτίρια του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους να ξεκινήσουν την ανοικοδόμηση τους στην Ερμούπολη της Σύρου.
Η τελετή θεμελίωσης του Τελωνείου, έγινε στις 25 Ιανουαρίου 1834, πρώτη επέτειο από την άφιξη του Βασιλέα Όθωνα στην Ελλάδα.

(Visited 19 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*