Σώθηκα από θαύμα από τα απόνερα του ταχύπλοου της γραμμής Πειραιάς – Ερμούπολη, αναφέρει στο ethnos.gr ο Γιάννης Μαρούλης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μένει μόνιμα στη Σύρο και μάλιστα είναι εθελοντής καθηγητής στο κοινωνικό φροντιστήριο που εδρεύει στο εργατικό κέντρο Ερμούπολης.
Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε στο Λιμεναρχείο της Ερμούπολης και που κοινοποίησε στα αρμόδια υπουργεία, ο Γιάννης Μαρούλης στις 3 Αυγούστου κολυμπούσε 50 μέτρα από την ακτή στην παραλία της «Δόξας» στα Αστέρια (πρόκειται για κολπίσκο που βρίσκεται πριν από το κεντρικό λιμάνι της Ερμούπολης) όταν το ταχύπλοο της γραμμής World Champion Jet πέρασε σε κοντινή απόσταση από την ακτή και με μεγάλη ταχύτητα με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στα βράχια και να τραυματιστεί σοβαρά.
«Με πέταξε στα βράχια»
«Η ώρα ήταν 9 το πρωί και έκανα το μπάνιο μου σε απόσταση περίπου 50 μέτρα από την ακτή. Μέσα σε δευτερόλεπτα είδα με τρόμο το World Champion Jet να πλέει με τεράστια ταχύτητα σε απόσταση περίπου 180 μέτρα από την ακτή. Κολύμπησα γρήγορα προς την ακτή. Δεν πρόλαβα όμως. Τα απόνερα του ταχύπλοου έφεραν τεράστια κύματα και με πέταξαν στα βράχια. Νόμιζα πως θα έχανα τη ζωή μου. Από ένστικτο προστάτευσα το κεφάλι μου αλλά χτύπησα με την πλάτη και τα πόδια στα βράχια. Γέμισα αίματα. Είχα τραυματιστεί στο πόδι και την πλάτη κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης».
«Μπήκα στο χειρουργείο»
Ο Γιάννης Μαρούλης στην καταγγελία που κατέθεσε στο Λιμεναρχείο αναφέρει και το πώς κατέληξε στο χειρουργείο: «Το τραύμα στο πόδι μου αιμορραγούσε. Έδεσα την πληγή με μία μπλούζα. Ένας γείτονας που με αντιλήφθηκε φρόντισε το τραύμα μου. Η αιμορραγία συνεχιζόταν και το απόγευμα πήγα στο νοσοκομείο. Οι γιατροί μου είπαν πως χρειάζομαι χειρουργική επέμβαση και μπήκα στο χειρουργείο για το πόδι μου. Η επέμβαση κράτησε μιάμιση ώρα. Μου χορηγήθηκε ορός και αντιβίωση, η οποία μου προκάλεσε πολλές επιπλοκές».
«Ετρεχε με 39,6 κόμβους»
Σύμφωνα με τον φυσικό και τα στοιχεία που άντλησε από τον ιστότοπο marinetraffic.com το ταχύπλοο έπλεε με ταχύτητα 39,6 κόμβους και πολύ κοντά στην ακτή ενώ η προβλεπόμενη ταχύτητα όταν ένα ταχύπλοο πλησιάζει σε ακτές και λιμάνια είναι το ανώτερο 15 κόμβοι. Η έκπληξή του ήταν μεγαλύτερη όταν πήγε στο Λιμεναρχείο Σύρου και διαπίστωσε πως από τις αρχές Μαΐου έχει γίνει σχετική σύσταση στις ναυτιλιακές εταιρείες χωρίς όμως να υπάρξει συμμόρφωση για την προστασία των λουομένων.
«Κινδυνεύει η ζωή των λουομένων»
«Στις 12 Αυγούστου και αφού κατάφερα να ανακάμψω από τα σοβαρά τραύματα, πήγα στο Λιμεναρχείο Σύρου για να κάνω την καταγγελία, η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Σύρου. Οι λιμενικοί μου είπαν “πως κάθε μέρα κάνουν συστάσεις” για τις υψηλές ταχύτητες των ταχυπλόων αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει κάτι. Ολοι οι λουόμενοι, Έλληνες και τουρίστες ζουν με τον τρόμο και κινδυνεύει η ζωή τους. Κανενός το αυτί δεν ίδρωσε. Κοινοποίησα την καταγγελία μου με όλα τα έγγραφα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας».
Από το Μάιο έχει κάνει συστάσεις το Λιμεναρχείο
Την καταγγελία επιβεβαίωσε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, ο οποίος -σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Λόγος των Κυκλάδων»- από τις αρχές Μαΐου έχει κάνει σχετικό έγγραφο προς όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες και τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε τα ταχύπλοα στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου λόγω της ύπαρξης λουομένων να πλέουν ένα μίλι από την ακτή. Μάλιστα, επιβεβαίωσε πως έχει σχηματιστεί δικογραφία που παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα.
«Γι’ αυτό έχουμε δεκάδες θύματα»
«Εδώ και 40 μέρες προσπαθώ να συνέλθω από την περιπέτειά μου. Δεν έχω ξεπεράσει το ψυχολογικό σοκ, το χειρουργείο και τον κίνδυνο που μπήκε η ζωή μου και η σωματική μου ακεραιότητα. Μην απορούμε γιατί κάθε χρόνο έχουμε δεκάδες θύματα στη θάλασσα. Είμαστε ναυτική χώρα, έχουμε πλήρες ναυτικό δίκαιο αλλά ελάχιστοι το τηρούν. Εάν στην θέση μου ήταν κάποιο παιδάκι ή κάποιος πιο αδύναμος από μένα τότε φοβάμαι πως σήμερα θα θρηνούσαμε. Ελπίζω η καταγγελία μου να συνετίσει όλους τους εμπλεκόμενους και να σεβαστούν τους νόμους και τη ζωή των πολιτών», τόνισε ο Γιάννης Μαρούλης.