Παραίτηση (με αιχμές) της Θωμαής Μενδρινού από την Επιτροπή Πολιτισμού του δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Άκης Αξαόπουλος
31/10/2019 17:46
 
 
 

 

Τα βέλη της στην νέα αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Σύρου-Ερμούπολης στρέφει η παράταξη του πρώην δημάρχου Γιώργου Μαραγκού «Η Σύρος που Αξίζουμε».

Με δελτίο Τύπου που εξέδωσε, κατηγόρησε την κ. Λεονταρίτη για «σκόπιμο εξοβελισμό και εξώθηση σε παραίτηση» από την Επιτροπή Πολιτισμού της Θωμαής Μενδρινού (πρώην αντιδημάρχου Πολιτισμού επί δημαρχίας Μαραγκού), η οποία είχε καταθέσει γραπτό αίτημα για διευκόλυνση της συμμετοχής της στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, λόγω της πρωινής εργασίας της – αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Όπως υποστηρίζει «Η Σύρος που Αξίζουμε», η νέα αντιδήμαρχος επιδιώκει να επιβάλει «νέα ήθη» στο πολιτισμικό γίγνεσθαι της Σύρου, «φοβούμενη ενδεχόμενες συγκρίσεις» με την προκάτοχό της, το σημαντικό έργο της οποίας «δημιουργεί δυσανάλογο βάρος στους ώμους της» κ. Λεονταρίτη.

«Η εξαναγκαστική παραίτηση της κας Μενδρινού απεδείχθη μονόδρομος. Ήταν μια γενναία, απροσχημάτιστη και ειλικρινή απόφαση με όρους πολιτικής αξιοπρέπειας. Δυστυχώς, απεδείχθη περίτρανα ότι στην “καινούργια” ημέρα του νησιού μας πολιτισμός και πολιτική αξιοπρέπεια δεν μπορούν να συνυπάρξουν» καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Αναλυτικά, το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η παράταξη «Η Σύρος που Αξίζουμε» με τίτλο «Παραίτηση αξιοπρέπειας» έχει ως εξής:
Η σύνθεση, η συναίνεση και η συνεργασία αποτελούν έννοιες οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον πολιτισμό που οφείλουμε να έχουμε μέσα μας, να εκπέμπουμε ατομικά ή συλλογικά και σίγουρα με τον πολιτισμό που θέλουμε να επικοινωνεί και να ακτινοβολεί το νησί μας.
Αρκεί, τις έννοιες αυτές, να μην τις επικαλούμαστε και τις προτάσσουμε μόνο επιφατικά ή κατά το δοκούν αλλά να τις πρεσβεύουμε στον καθημερινό ιδιωτικό και δημόσιο πολιτικό βίο. Να είναι πραγματικά συνυφασμένες με τον «αξιακό μας κώδικα» και όχι να χρησιμοποιούνται σαν τετριμμένες επικοινωνιακές μαρκίζες στον δημόσιο πολιτικό λόγο.
Δυστυχώς, τα νέα ήθη που επιδιώκει και προσπαθεί να επιβάλει η αντιδήμαρχος πολιτισμού & τουρισμού, κα Κλεονίκη Λεονταρίτη, στο πολιτισμικό γίγνεσθαι του νησιού μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας ότι οι έννοιες αυτές μπορούν να βρουν πραγματικό και ουσιαστικό έρεισμα στη λειτουργία της Επιτροπής Πολιτισμού.
Μήπως το γεγονός ότι η προκάτοχός της, Θωμαή Μενδρινού, κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο άφησε κατά γενική ομολογία ανεξίτηλο το στίγμα της σε έναν χώρο τον οποίο αγάπησε πραγματικά, πόνεσε και έδωσε κυριολεκτικά τον εαυτό της, χτίζοντας πάνω σε όσα βρήκε και παρέλαβε, δημιουργώντας αθόρυβα και ουσιαστικά συνέργειες και ειλικρινείς σχέσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, ρίχνει βαριά σκιά και δημιουργεί δυσανάλογο βάρος στους ώμους της νέας αντιδημάρχου;
Μήπως επιδιώκει να αποτάξει και να ξεριζώσει οτιδήποτε έχει σχέση με την προκάτοχό της και όσα εκείνη οραματίστηκε και δημιούργησε φοβούμενη ενδεχόμενες συγκρίσεις;
Μήπως η απαξίωση στο γραπτό αίτημα της Θωμαής Μενδρινού, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της Επιτροπής, και οι προσχηματικές δικαιολογίες της αλλά και οι ειρωνικές αναφορές της,κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υποδηλώνουν το δικό της όραμα για τη νέα τάξη πραγμάτων του πολιτισμού στο νησί μας; Έναν πολιτισμό για τους λίγους και τους εκλεκτούς; Έναν πολιτισμό για τη γνωστή νομενκλατούρα του τόπου μας και την α λά καρτ λειτουργία των οργάνων του;
Ο σκόπιμος εξοβελισμός και η εξώθηση σε παραίτηση, της Θωμαής Μενδρινού, από την Επιτροπή Πολιτισμού, ήταν το φυσικό επακόλουθο στάσεων, πράξεων και συμπεριφορών της κας Λεονταρίτη όλο αυτό το διάστημα. Η εξαναγκαστική παραίτηση της κας Μενδρινού απεδείχθη μονόδρομος. Ήταν μια γενναία, απροσχημάτιστη και ειλικρινή απόφαση με όρους πολιτικής αξιοπρέπειας. Δυστυχώς, απεδείχθη περίτρανα ότι στην «καινούργια» ημέρα του νησιού μας πολιτισμός και πολιτική αξιοπρέπεια δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

(Visited 60 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*