Αντέχουν ακόμη οι τιμές για εξοχικές κατοικίες στις Κυκλάδες

Άκης Αξαόπουλος
21/07/2020 13:16
 
 
 

 

Σταθερή ανοδική πορεία διατήρησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στις Κυκλάδες. Και αυτό διότι όπως φαίνεται παρά τη μεγάλη πτώση των συναλλαγών που έφερε η πανδημία του κορονοϊού, οι πωλητές κάνουν… υπομονή και δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να μειώσουν τις ζητούμενες τιμές.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών Παραθεριστικών Κατοικιών της εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων Geoaxis Property & Valuation Services, η Μύκονος καταγράφει το α’ εξάμηνο του 2020 την υψηλότερη τιμή πώλησης (2.228 ευρώ/τ.μ.), ακολουθούμενη από τη Σαντορίνη (1.830/τ.μ.) και την Πάρο (1.827 ευρώ/τ.μ.). Η Τζια εμφανίζει τιμές πώλησης στα επίπεδα των 1.708 ευρώ/τ.μ., και η Κύθνος στα 1.359 ευρώ/τ.μ. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω τιμές, είναι πιθανές τιμές πώλησης, που προκύπτουν μετά από στατιστική επεξεργασία ζητούμενων τιμών από αγγελίες.

Στο σύνολό τους οι ενδεικτικές τιμές παρουσιάζουν αύξηση 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Tη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφει η Τζια (2,7%) και ακολουθούν οι: Μύκονος (1,7%), Πάρος (1,7%), Σαντορίνη (1,7%), και Κύθνος, με αύξηση 1,3% σε ετήσια βάση.

Κρίσιμο το καλοκαίρι

Στη μελέτη σημειώνεται πως τα στοιχεία που λήφθηκαν υπόψη “δεν έχουν ποσοτικοποιήσει πλήρως την επίδραση του COVID-19 στις αξίες, καθώς αφενός ο όγκος των συναλλαγών έχει μειωθεί αρκετά το πρώτο εξάμηνο του 2020 και αφετέρου οι ζητούμενες τιμές που καταγράφηκαν στις αγγελίες δεν έχουν ακόμη τροποποιηθεί σημαντικά σε σχέση με την αρχή του έτους”.

Οι αναλυτές της εταιρείας αναφέρουν, ακόμη, ότι λόγω της πανδημίας και της αβεβαιότητας που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, “κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη καθίσταται εξαιρετικά επισφαλής”. Αναμένουν, ωστόσο, ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υπάρξει μια σαφέστερη εικόνα του βάθους της επίδρασης του COVID-19 αφού θα έχει μεσολαβήσει και το εξόχως αβέβαιο καλοκαίρι του 2020.

Στα ύψη οι τιμές των πολυτελών κατοικιών

Οι παραπάνω τιμές αφορούν “τυπικές” εξοχικές κατοικίες, που δεν διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την τοποθεσία ή την κατασκευή τους. Και στα πέντε νησιά της μελέτης υπάρχουν περιοχές / θέσεις ιδιαίτερων πλεονεκτημάτων (prime locations) και ακίνητα μοναδικής αρχιτεκτονικής για τα οποία οι ζητούμενες τιμές καταγράφονται σε εξαιρετικά υψηλότερα επίπεδα από αυτά της μελέτης.

Για παράδειγμα, στη Μύκονο σε περιοχές όπως Φτελιά, Ψαρρού, Πάνορμος καθώς και η περιοχή άνωθεν της παραλίας Super Paradise κ.λπ καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης μονοκατοικιών με παροχές (πισίνα, bbq κ.λπ.) που μπορεί να φτάσουν μέχρι τα 20.517 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη σε περιοχές όπως το Ημεροβίγλι και η Οία με την εντυπωσιακή θέα που προσφέρουν στην Καλντέρα, καταγράφηκαν ζητούμενες τιμές πώλησης που φτάνουν τα 17.045 ευρώ/τμ. Φυσικά ανάλογα με τη μοναδικότητα του ακινήτου διαμορφώνονται και οι τελικές τιμές που μπορεί να ξεφεύγουν κατά πολύ από τον ενδεικτικό μέσο όρο.

Ανάλογα, στην Πάρο καταγράφονται ζητούμενες τιμές που φτάνουν τα 10.577 ευρώ/τ.μ. ενώ στην Κύθνο και στην Κέα, κυρίως λόγω της πολύ κοντινής απόστασης από το λεκανοπέδιο, καταγράφηκαν ενδεικτικές ζητούμενες τιμές μέχρι και 8.929 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά για πολυτελείς κατοικίες στα πέντε νησιά μελέτης για το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Μύκονος εξακολουθεί να καταγράφει τονυψηλότερο μέσο όρο αξίας με 12.493 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η Σαντορίνη με 10.861 ευρώ/τ.μ. και η Πάρος με7.609 ευρώ/τ.μ. Χαμηλότερα βρίσκεται η Τζιά με 5.122 ευρώ/τ.μ. και η Κύθνος με 3.055 ευρώ/τ.μ.

 

Πηγή: capital.gr

(Visited 141 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*