Τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δείχνουν σαφέστατα ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο για την επανεκκίνηση του τουρισμού, κανένα σχέδιο γνωστό στους φορείς, επαγγελματίες και εργαζόμενους των Κυκλάδων, για το οποίο ποτέ δεν ρωτήθηκαν, δεν ενημερώθηκαν και δεν τους αποδόθηκε κάποιος ρόλος συμμετοχής στην εφαρμογή του. Υπήρχε μόνο σχέδιο δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας και προβολής της μέσα από τα ΜΜΕ της «λίστας Πέτσα».
Αφού κράτησε σε καραντίνα τα νησιά, καταστρέφοντας τις τοπικές οικονομίες κατά την έναρξη της πανδημίας, αδυνατώντας να σχεδιάσει την αντιμετώπισή της και μη αξιοποιώντας τη φυσική απομόνωση των νησιών μας, εφάρμοσε γενικευμένα lock down, αντί να ιχνηλατήσει την νόσο με την διενέργεια τεστ με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο.
Μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, μεταπήδησε στο ακριβώς αντίθετο άκρο, αποδέχτηκε τις απαιτήσεις της TUI και των εφοπλιστών αίροντας κάθε μέτρο, αυξάνοντας την πληρότητα των πλοίων, χωρίς αποτελεσματικούς και μαζικούς ελέγχους στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλλει την ύπαρξη αρνητικού τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς να σχεδιάσει την εφαρμογή αντίρροπων μέτρων αντιμετώπισης του μεταφερόμενου από τα αστικά κέντρα και τις πύλες εισόδου φορτίου. Δεν αξιοποίησε τον χρόνο που μεσολάβησε για να ενισχύσει το ΕΣΥ, αντίθετα μέσα σε ένα χρόνο έχουμε 5000 λιγότερους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η κυβέρνηση:
· Δεν ενίσχυσε ουσιαστικά τις δομές δημόσιας υγείας και το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες. Μάλιστα ο Μοριακός Αναλυτής (PCR) του Νοσοκομείου Σύρου θα απεγκατασταθεί άμεσα και θα μεταφερθεί στην Αθήνα.
· Δεν πραγματοποίησε μαζικά ή δειγματοληπτικά τεστ σε ομάδες εργαζομένων ή στοχευμένα σε χώρους και απέκρυπτε συστηματικά τα αποτελέσματα των ελάχιστων πραγματοποιημένων τεστ.
· Δεν ενίσχυσε οικονομικά τους -μερικώς και για μικρό διάστημα- εργαζόμενους, εκείνους που δεν επαναπροσλήφθηκαν στον τουρισμό ούτε τους επαγγελματίες που αγωνιούν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα των υγειονομικών πρωτοκόλλων και τις υποχρεώσεις του επόμενου διαστήματος, στους οποίους δεν παρείχε έστω και την έσχατη λύση των δανείων με την απαιτούμενη πρόσβαση στις τράπεζες.
· Αδιαφορεί πλήρως για την υγεία των μονίμων κατοίκων των νησιών που παραμένουν έξω από κάθε μέτρο.
· Επιρρίπτει τις ευθύνες στους νέους και στους επισκέπτες και επικαλείται διαρκώς την ατομική ευθύνη.
Συμπερασματικά, η κυβέρνηση, με απουσία σχεδίου και με τη λήψη των νέων μέτρων για τους τουριστικούς προορισμούς, κατόρθωσε να θέσει σε υγειονομικό κίνδυνο τις κοινωνίες των νησιών και να καταστρέφει διαδοχικά την οικονομία τους (αφού το πρόβλημα θα μεταφέρεται από νησί σε νησί), όπως και την προοπτική ανάκαμψης τον επόμενο χρόνο, με την δυσφήμιση που προκαλεί η ταλαιπωρία που υφίστανται οι λίγοι ταξιδιώτες από το εξωτερικό.
Επαναφέρουμε τις προτάσεις μας από το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ», για νέο σχέδιο υγειονομικής και οικονομικής διαχείρισης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ (των ΚΥ, Νοσοκομείων, ΕΚΑΒ) στις Κυκλάδες, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα, με στοχευμένες τοπικές παρεμβάσεις, με αποκεντρωμένες δομές – τοπικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με εντατικούς συστηματικούς ελέγχους στον τοπικό πληθυσμό και σε πιθανές εστίες μετάδοσης, με επιδημιολογική επιτήρηση στα υπερπλήρη τουριστικά νησιά, με αποζημίωση σύμφωνα με τα περσινά δεδομένα των επαγγελματιών που καταστρέφονται, την ενίσχυση των εργαζομένων και τον άμεσο καθορισμό των 50 ενσήμων για την ένταξη στο ταμείο ανεργίας.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η πανδημία ανέδειξε, επιπλέον, αδιέξοδα και προβλήματα που προέρχονται από τον μαζικό τουρισμό, φέρνοντας στην επικαιρότητα τις προτάσεις μας για έναν ήπιο, βιώσιμο τουρισμό στην κλίμακα της φυσιογνωμίας των Κυκλάδων.