Κορωνοϊός στις Κυκλάδες: Στο απόλυτο σκοτάδι οι νησιώτες – Η περίπτωση της Νάξου

Newsroom
01/09/2020 17:10
 
 
 

 

Ποια είναι η αλήθεια για τα κρούσματα στα νησιά;
Τα θυσιάζουμε όλα στο βωμό του τουρισμού;
Γιατί δεν ανακοινώνονται τα αληθή στοιχεία για να μπορούν οι πολίτες να προφυλαχτούν;

Αγωνία και αγανάκτηση επικρατεί στους πολίτες στα νησιά των Κυκλάδων οι οποίοι ζουν στο σκοτάδι για τα κρούσματα covid-19 που υπάρχουν στις μικρές κοινωνίες τους.

Μάλιστα μετά τα όσα συνέβησαν σε Πάρο, Αντίπαρο και Μύκονο με τα έκτακτα μέτρα, τη στιγμή που κανείς δεν ενημερώθηκε ποτέ επίσημα για τα πόσα κρούσματα υπήρξαν στα νησιά, οι κάτοικοι των Κυκλάδων κατάλαβαν το «δούλεμα» που «τρώνε» από κυβέρνηση, διοικήσεις νοσοκομείων και κάποιους δημάρχους.

Alert μήνυμα στα κινητά για «αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο covid-19» σε Πάρο και Αντίπαρο και την ίδια στιγμή ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ 3 (!) κρούσματα στις Κυκλάδες. Την επόμενη μέρα, που επιβλήθηκαν μέτρα, 1 κρούσμα στις Κυκλάδες. Και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με γενικολογίες και «σκοτεινά» νούμερα.

Για γέλια και για κλάματα…

Δεκάδες τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που δέχεται καθημερινά το naxostimes.gr για περιστατικά που ακούγονται σχετικά με κρούσματα στα νησιά και κυρίως στη Νάξο.

Πολλές ιστορίες με τουρίστες και ντόπιους, ασυμπτωματικούς ή βαριά άρρωστους, που νόσησαν, κόλλησαν, πήγαν στο ξενοδοχείο καραντίνας, που πηγαινοέρχονται στο νοσοκομείο για τεστ ή το έσκασαν.

Ποια είναι η αλήθεια; Την ξέρουν μόνο αυτοί που την κρύβουν καλά.

Τι γίνεται στη Νάξο; Κι εδώ το κρυφτό καλά κρατεί.

Ενδεικτικό είναι ένα περιστατικό…

Η Μητρόπολη είχε αποφασίσει να μη γίνει λιτανεία την ημέρα του Αγίου Νικοδήμου, 14 Ιουλίου, (λόγω covid-19) όμως «κάποιοι» ήθελαν να κάνουν το εφέ τους και πίεσαν να γίνει λιτανεία όπως κι έγινε. Παρέλασαν με τα κουστούμια και τις τουαλέτες τους ο ένας επάνω στον άλλο, έπεσαν βεγγαλικά, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά!

Και ρωτάμε: Την ίδια μέρα υπήρχε ή δεν υπήρχε θετικό τεστ στο νοσοκομείο Νάξου για κρούσμα κορωνοϊού;

Να σημειωθεί ότι στη λιτανεία, πλην τριών ανθρώπων (ανάμεσα σε εκατοντάδες), κανένας δε φορούσε μάσκα!

«Φιλικές» απειλές

Το naxostimes απειλήθηκε «φιλικά» από υψηλά ιστάμενο πρόσωπο στη Νάξο ότι ο ΕΟΔΥ θα μας κλείσει το site εάν αναφέρουμε κρούσματα που ίσως γνωρίζουμε. Μάλιστα έφτασαν σε σημείο να στείλουν αρμοδίως άρθρο μας και να μας ρωτούν εν αγωνιωδώς εάν μας πήρε τηλέφωνο ο δικηγόρος του ΕΟΔΥ για δημοσίευση που αναφέρονταν στο πρώτο εισαγόμενο κρούσμα στο νησί.

Αλήθεια τι έγινε με αυτό;

Τι μας είπε ο ΕΟΔΥ

Τελικά, επικοινωνήσαμε εμείς με τον ΕΟΔΥ (και όχι ο δικηγόρος μαζί μας) και ρωτήσαμε για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Μας είπαν ότι αρχικά, δεύτερο τεστ μπορεί να γίνει μόνο εφόσον το ζητήσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. Επίσης σημείωσαν ότι ακόμα κι αν βγει αρνητικό (όπως μας ενημέρωσαν από το νοσοκομείο ότι συνέβη) το δεύτερο τεστ, ο ΕΟΔΥ λαμβάνει υπόψιν του μόνο το πρώτο θετικό και αντιμετωπίζει την κάθε τέτοια περίπτωση ως θετικό στον ιό κρούσμα.

Επίσης μας επισήμαναν ότι θα έπρεπε να μείνει στο ξενοδοχείο καραντίνας 14 ημέρες. Έμεινε; Πώς έφυγε από το νησί;

Οι περιπτώσεις πολλές και η αλήθεια πικρή…

Οι φήμες για κρούσματα στο νησί της Νάξου δίνουν και παίρνουν. Και πριν και τώρα. Το σκοτάδι απόλυτο και η παραπληροφόρηση διάχυτη.

Σε λίγο θα πανηγυρίσουν κάποιοι ότι επειδή απέκρυψαν την αλήθεια, είχε αυτό το λίγο τουρισμό το νησί. Ας ελπίσουμε ότι ο πανηγυρισμός αυτός δε θα συνοδεύεται από έξαρση κρουσμάτων ή ακόμα και θανάτους μιας και αυτό το σενάριο δε θεωρείται απίθανο ούτε για τη Νάξο, ούτε για τη Σύρο, ούτε για την Πάρο και την Αντίπαρο ούτε για κανένα άλλο νησί, ούτε για τη χώρα ολόκληρη.

Κι όλα αυτά γιατί;

Μα για να έρχονται οι τουρίστες! Λες και κάθε τουρίστας που ξεκινάει από την πατρίδα του για ένα ξένο τόπο και ταξιδεύει με αεροπλάνο ή πλοίο και συγχρωτίζεται με χιλιάδες άλλους τουρίστες δε γνωρίζει ότι μέσα σε όλα τα πιθανά σενάρια των διακοπών του είναι να συναντήσει μπροστά του τον κορωνοϊό…

Λες και οι Ιταλοί, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, οι Γερμανοί και οι Ισπανοί ζουν σε άλλο πλανήτη και δεν ξέρουν (από πρώτο χέρι μάλιστα) ότι ο κορωνοϊός παραμονεύει παντού και πόσο μάλλον σε τουριστικούς προορισμούς που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες από κάθε χώρα και εθνικότητα.

Θα μου πείτε, μα τα καταστήματα πώς θα δουλέψουν; Τα ξενοδοχεία; Τα bar; Πώς θα τονωθεί η τοπική οικονομία; Αν διαδοθεί ότι ένας προορισμός έχει κρούσματα covid-19 κανένας τουρίστας δεν θα πατήσει εκεί. Μπορεί να είναι και έτσι, αλλά θα έπρεπε να βρεθεί ο τρόπος. Ο τρόπος να ξέρουν οι πολίτες, να ξέρουν οι μαγαζάτορες, να ξέρουν οι ξενοδόχοι, να ξέρουν οι επιχειρηματίες εστίασης. Να προφυλάσσονται, να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και να προφυλάσσουν και τον κόσμο στις επιχειρήσεις τους.

Τα ερωτήματα πολλά

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από όλο αυτό το «κρυφτό» είναι πολλά.

Πόσα είναι τα επίσημα κρούσματα στα νησιά των Κυκλάδων; Σε ποια νησιά;

Αλήθεια, πώς ταξιδεύουν οι νοσούντες με Covid-19 που υπάρχουν στα νησιά προς την Αθήνα ή τον προορισμό τους; Με το πλοίο της γραμμής; Με αεροπλάνο ή με κάψουλα αρνητικής πίεσης;

Ποια είναι τα πρωτόκολλα που τηρούνται στους τουρίστες που είναι θετικοί στον κορωνοϊό, βρίσκονται στα νησιά και θέλουν να γυρίσουν στην πατρίδα τους;

Γίνονται κάποια τεστ, αφήνουν τους τουρίστες να πάνε στον προορισμό των διακοπών τους και εάν είναι θετικοί στον κορωνοϊό …τους τηλεφωνούν μετά από μερικές μέρες και τους το λένε, αφού πρώτα έχουν εγκατασταθεί σε ξενοδοχείο, έχουν πάει supermarket, έχουν φάει στα εστιατόρια και έχουν συνωστιστεί σε μπαράκια και παρέες… Και καλά να τους βρουν και να τους πάνε καραντίνα. Αν όχι; Ταξιδεύουν ανενόχλητοι και κάνουν τις διακοπές τους διασπείροντας τον ιό (που ούτως ή άλλως έχουν διασπείρει στο ενδιάμεσο διάστημα μέχρι να τους τηλεφωνήσουν ότι είναι θετικοί).

Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Οι νησιώτες ζητούν απαντήσεις. Οι νησιώτες βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι και θέλουν να γνωρίζουν την αλήθεια…

Δεν θέλουν να παίζει κανείς με την υγεία τους.
Οι νησιώτες θέλουν να γνωρίζουν για να προστατευτούν και να προστατέψουν και τους επισκέπτες των νησιών.

(Visited 9.820 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*