Εγκαινιάστηκε στην Αιγιάλη η «Πλατεία Ηρώων Κινάρου» με αποκαλυπτήρια Ηρώου

Άκης Αξαόπουλος
19/12/2021 16:26
 
 
 

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού εγκαινιάστηκε στην Αμοργό η νέα πλατεία του Όρμου Αιγιάλης παίρνοντας την ονομασία «Πλατεία Ηρώων Κινάρου». Στο πλαίσιο των εγκαινίων τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μαρμάρινου μνημείου για τους πεσόντες αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσαν το ξημέρωμα της 11ης Φεβρουαρίου 2016 στη Νήσο Κίναρος. Πρόκειται για τους Αντιναύαρχο Αναστάσιο Τουλίτση, Αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και Πλοίαρχο Ελευθέριο Ευαγγέλου. Τελέστηκαν και τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινων πλακών με τα ονόματα των πεσόντων ηρώων της Αιγιάλης και των Θολαρίων.

Στον αγιασμό της νέας πλατείας χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος ενώ τελέστηκε και τρισάγιο μνήμης για τους ήρωες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα εγκαίνια της πλατείας και τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας, ο Επαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης, ο Διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος ΠΝ Στυλιανός Δημόπουλος εκπροσωπώντας τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, ο Διοικητής της 6ης ΠΕΔΙΛΣ Αρχιπλοίαρχος ΛΣ-ΕΑ Ιάκωβος Γκίζης εκπροσωπώντας τον Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη, ο κυβερνήτης του ΤΠΚ/Μπλέσσας Πλωτάρχης ΠΝ Στυλιανός Μανάρας εκπροσωπώντας τον Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη, σεβαστοί ιερείς, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων και δεκάδες πολίτες της Αμοργού. Τα εγκαίνια της πλατείας πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος και αντιπροσωπείας αξιωματικών του ΤΠΚ/Μπλέσσας.

Τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου πεσόντων Κινάρου και τοπικών ηρώων έκαναν ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος και ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ , Ναυτικός Διοικητής Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Στυλιανός Δημόπουλος. Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το όνομα «Πλατεία Ηρώων Κινάρου » έκανε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Αμφιλόχιος, ο Έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης και ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά συμμετέχω σε αυτή την ευγενική πρωτοβουλία του Δήμου Αμοργού για την κατασκευή του Ηρώου που θα μας θυμίζει τη θυσία των τριών παιδιών που έπεσαν το 2016 κατά την στρατιωτική άσκηση στη Νήσο Κίναρο» δήλωσε ο Σεβασμιότατος κ.Αμφιλόχιος.

«Τα ξημερώματα της 11ης Φεβρουαρίου 2016 ο Αντιναύαρχος Αναστάσιο Τουλίτση, ο Αντιναύαρχο Κωνσταντίνος Πανανάς και ο Πλοίαρχος Ελευθέριο Ευαγγέλου απονηώθηκαν για την τελευταία τους αποστολή . Δε το γνώριζαν αλλά είχαν ραντεβού με το πάνθεο των ηρώων. Ήταν μια πτήση προς τη θυσία και την αθανασία» είπε στο χαιρετισμό του ο Ναυτικός Διοικητής Αιγαίου Αρχιπλοίαρχος Στυλιανός Δημόπουλος.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα, όταν, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εγκαινιάζω έργα σε μικρά νησιά.Ιδιαίτερη είναι η συγκίνηση, που σήμερα τιμούμε τους τρεις αξιωματικούς, οι οποίοι έπεσαν ηρωικά κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Παράδειγμα αγνό και πατριωτικό για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές. Συγχαίρω τον Δήμο Αμοργού για την πρωτοβουλία του να φιλοτεχνηθεί μνημείο αφιερωμένο στα γενναία παλικάρια, που έπεσαν στην Κίναρο» δήλωσε ο Έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης

Ο Δήμαρχος Αμοργού, Ελευθέριος Καραΐσκος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Λιμενικό Ταμείο Αμοργού που μαζί με το Δήμο Αμοργού συγχρηματοδότησαν το σημαντικό έργο, το οποίο βραβεύτηκε στα Best City Awards στην κατηγορία «Υποδομές και αστική Ανάπλαση», και τους κατοίκους που υπέμεναν όλη την ταλαιπωρία που επιφέρει ένα έργο κατά την πορεία της ολοκλήρωσης του. Τόνισε πως τα εγκαίνια της νέας πλατείας είναι μια γιορτή δημιουργίας προς όφελος των πολιτών αλλά και τιμής και σεβασμού για τους ήρωες της πατρίδας που θα θυμίζει αιώνια το μνημείο και η ονομασία του νέου έργου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων, την απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος.

(Visited 216 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*