Ο Σίμος Κεδίκογλου για το «Αμοργόραμα»: «Πρότυπο η Αμοργός για όλη την Ελλάδα»

Newsroom
31/03/2023 17:33
 
 
 

 

Για την πρόοδο της αλιευτικής μελέτης που διενεργεί το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την παράκτια αλιεία και για τις προοπτικές ένταξης του «Αμοργοράματος» σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), ενημέρωσαν τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου εκπρόσωποι των φορέων που συνυπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας (26/9/2022 στην Αμοργό).

Πιο αναλυτικά, στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης του ΥΠΑΑΤ στο εν λόγω πρόγραμμα και των συνεχών επαφών του κ. Κεδίκογλου με τους εμπλεκόμενους φορείς, παρουσιάστηκαν σήμερα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αλιευτικής έρευνας που θα υποδείξουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των αποθεμάτων και τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος των αλιέων.

Επιπλέον, εξετάστηκε η δυνατότητα ένταξης του προγράμματος «Αμοργόραμα» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021 -2027 για την εξασφάλιση χρηματοδότησης. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων ως προς τα επόμενα βήματα. Κοινή συνισταμένη του διαλόγου ήταν η παραδοχή για τον κίνδυνο περαιτέρω μείωσης των αλιευτικών αποθεμάτων λόγω της αυξανόμενης αλιευτικής πίεσης και της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ικανοποιημένος από το κλίμα συναίνεσης και σύμπνοιας, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του είναι η Αμοργός να γίνει παράδειγμα για όλη την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» περιλαμβάνει την αποχή των τοπικών αλιέων από την αλιευτική δραστηριότητα τους μήνες αναπαραγωγής και τη συμμετοχή του στόλου τους σε παράκτιους θαλάσσιους καθαρισμούς. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται η παύση της αλιείας τους μήνες Απρίλιο και Μάιο από όλα τα επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αμοργού κ. Ελευθέριος Καραϊσκος, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Συλλόγου Αλιέων Αμοργού κ. Μιχάλης Κρόσμαν, η υπεύθυνη θαλασσίων προγραμμάτων του Blue Marine Foundation κα. Άντζελα Λάζου Dean, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Στέφανος Καλογήρου και ο Βιολόγος και Επιστημονικός Σύμβουλος του «Αμοργοράματος» κ. Βαγγέλης Παράβας.

Μετείχαν επίσης οι Προϊστάμενος και το στέλεχος της Μονάδας Β της ΕΥΔ «ΠΑΛΥΘ 2021-2027», κ.κ. Γιώργος Κατής και Νίκος Αθανασόπουλος, αντίστοιχα και η Προϊσταμένη της Μονάδας Α της ΕΥΔ «ΠΑΛΥΘ 2021-2027» κα Σοφία Λουκμίδου.

(Visited 123 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*