Αμοργόραμα: Υλοποιείται η συλλογή πλαστικών απορριμμάτων και παλαιών διχτυών

Άκης Αξαόπουλος
01/04/2021 18:25
 
 
 

 

Σε φάση υλοποίησης προχωράει το πρόγραμμα «Αμοργόραμα» για τη συλλογή πλαστικών απορριμμάτων και παλαιών διχτυών από της ακτές της Αμοργού. Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στο νησί μας μια τέτοια δράση.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των επαγγελματιών αλιέων του Συλλόγου, θα απέχουν όσο περισσότερο δυνατόν από τις αλιευτικές τους δραστηριότητες για τον μήνα Απρίλιο και Μάιο, περίοδο αναπαραγωγής ψαριών, και θα χρησιμοποιήσουν τα καΐκια τους για να συλλέγουν πλαστικά και κάθε λογής άλλα απορρίμματα που βρίσκονται στις βορεινές ακτές και στη θάλασσα του νησιού. Επίσης θα δημιουργηθούν τρία σημεία συλλογής στο νησί όπου οι παράκτιοι αλιείς θα απορρίπτουν τα δίχτυα τους μετά το πέρας χρήσης τους.

Τα συλλεγόμενα πλαστικά θα μεταφερθούν σε έναν ειδικά τοποθετημένο κάδο στα Κατάπολα, ώστε όλα τα υλικά να οδηγηθούν με οργανωμένο τρόπο στην ανακύκλωση. Τα δίχτυα που θα συλλεχθούν θα υποστούν ειδική επεξεργασία, θα ενταχθούν στην κυκλική οικονομία με σκοπό την δημιουργία νέων βιώσιμων προϊόντων.

Στο πλαίσιο της ίδιας πρωτοβουλίας, κατά την περίοδο αλλαγής των διχτυών αλιείας τον μήνα Σεπτέμβριο, οι παράκτιοι αλιείς θα προμηθευτούν νέα δίχτυα με μεγαλύτερα «μάτια», ώστε να αλιεύουν μεγαλύτερα ψάρια, με σκοπό την αύξηση των ιχθυαποθεμάτων.

«Το όραμα για μια καλύτερη ζωή δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς μια θάλασσα αμόλυντη, με πλούσια ζωή και καθαρές ακτές. Ο Δήμος Αμοργού στηρίζει το σχέδιο των Αλιέων του νησιού μας για να αντιμετωπίσουμε την ολοένα αυξανομένη ρύπανση των ακτών» δήλωσε ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος.

Η πρωτοβουλία ΑΜΟΡΓΟΡΑΜΑ ανήκει στον Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Αμοργού υποστηρίζεται από τον Δήμο Αμοργού, το Ίδρυμα Cyclades Preservation Fund και την περιβαλλοντική οργάνωση Εναλεία.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) ώστε το πρόγραμμα να στηριχθεί και από ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμβάλλουν σε μια συμβολική και σημαντική προσπάθεια για καθαρές ακτές, περισσότερα ψάρια και ένα υγιές περιβάλλον.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.amorgorama.com.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*