Αμοργός: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για την προστασία των αγγελοκαρχαριών

Άκης Αξαόπουλος
25/06/2021 12:48
 
 
 

 

Στις 25 Ιουνίου και ώρα 20:00 η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, iSea θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος “Ενίσχυση της Προστασίας των Αγγελοκαρχαριών στο Νότιο Αιγαίο”, υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού στην πλατεία Λόζα στην Χώρα της Αμοργού.

Το σεμινάριο έχει σκοπό την κατάρτιση των αρμόδιων αρχών, των τοπικών φορέων και των αλιέων σε θέματα που αφορούν τους αγγελοκαρχαρίες. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση και ενίσχυση της προστασίας των αγγελοκαρχαριών στην Ελλάδα. Οι καρχαρίες αποτελούν οργανισμούς ιδιαίτερης σημασίας όντας ανώτεροι θηρευτές και ακρογωνιαίοι λίθοι της δομής και της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Τα τρία είδη αγγελοκαρχαριών που εντοπίζονται στη Μεσόγειο, η Ακανθορίνα (Squatina aculeata), η Ματορίνα (S. oculata) και ο Αγγελοκαρχαρίας (S.squatina), έχουν αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδινεύοντα (CR) στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) λόγω σημαντικών μειώσεων των πληθυσμών τους αλλά και εξαφάνισής τους σε τοπικό επίπεδο.

Μέσα από αυτό το πρόγραμμα εντοπίσαμε περιοχές σημαντικές για τα τρία είδη και εκδώσαμε μια Συνοπτική Παρουσίαση που συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα που προέκυψαν καθώς και μια σειρά από προτάσεις οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της διατήρησης και προστασίας των αγγελοκαρχαριών του Αιγαίου. Επιπλέον, το πλαίσιο του προγράμματος, θα διοργανώσουμε σεμινάρια εργασίας και εκπαίδευσης στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα (ένα από αυτά και στο νησί σας) και θα προτείνουμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις και μέτρα προστασίας των αγγελοκαρχαριών τα οποία θα μπορούν να ενσωματωθούν στο ισχύον νομικό πλαίσιο. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την iSea, με την υποστήριξη του Shark Trust, σε συνεργασία με το Angel Shark Project και χρηματοδότηση του Shark Conservation Fund.

Λίγα λόγια για την iSea:

Η iSea, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία για την Προστασία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων, είναι μία Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 2016 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και σκοπό την διατήρηση των φυσικών υδάτινων οικοσυστημάτων της Μεσογείου. Με βασικά εργαλεία την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την έρευνα και την Επιστήμη των Πολιτών η iSea στοχεύει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στη βιώσιμη ανάπτυξη για την επίτευξη της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας. Κύριοι πυλώνες δράσης της οργάνωσης αποτελούν: η αλιεία, τα ξενικά είδη, τα υδάτινα απορρίμματα και η σχέση του ανθρώπου με τα υδάτινα οικοσυστήματα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα εντάσσεται στον πυλώνα της αλιείας.

(Visited 93 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*