Δήμος Άνδρου: Διοργάνωση του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ναυτικών Μουσείων

Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων
Άκης Αξαόπουλος
04/06/2021 20:43
 
 
 

 

Ο Δήμος Άνδρου διοργανώνει το ΙΒ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων με θέμα «Άνδρος, πρωτοπόρος της ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας – Συνδυάζοντας την ναυτική τέχνη με τη ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα», το Σάββατο, 12 και την Κυριακή 13 Ιουνίου 2021. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου και το κοινό μπορεί να το παρακολουθήσει σε ζωντανή μετάδοση στη διεύθυνση http://www.androsmm.gr/conference/.

Τα ανά διετία συνέδρια των ελληνικών ναυτικών μουσείων αποτελούν σημαντικό θεσμό ο οποίος επιχειρεί να συμβάλλει στη δημιουργία γόνιμου διαλόγου μεταξύ της τοπικής, της μουσειακής και της επιστημονικής κοινότητας, και να αναδείξει καλές πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφαση στη ναυτική, τη ναυτιλιακή, αλλά και τη ναυπηγική ιστορία και παράδοση.

Μέσω των συνεδρίων, επιτυγχάνεται καλύτερη γνωριμία με τις συλλογές και τις δραστηριότητες των φορέων, συγκεντρώνεται ένα απόθεμα γνώσης και επικοινωνίας, προωθείται η δικτύωση και η μεταξύ τους συνεργασία, ενώ, παράλληλα, ενισχύεται η προβολή τους.

Την πρώτη ημέρα του φετινού Συνεδρίου, εκπρόσωποι ναυτικών μουσείων και συναφών φορέων πολιτισμού παρουσιάζουν τη δραστηριότητα που ανέπτυξαν μέσα στην τελευταία τριετία. Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Άνδρο, με μια ημερίδα επιμορφωτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα που διερευνά νεότερες προσεγγίσεις του ναυτικού παρελθόντος του νησιού.

Το πρόγραμμα της ημερίδας της Άνδρου συγκροτείται γύρω από τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα «Άνδρος: Ιστορία και Θάλασσα», επικεντρώνει στη διαχρονική σχέση με τη θάλασσα, στις έρευνες που αποκαλύπτουν ότι η Άνδρος υπήρξε σημαντικός κόμβος των ναυτικών οδών του Αιγαίου κατά την αρχαιότητα, αλλά και σε ευρήματα βάσει των οποίων ανιχνεύεται, αργότερα, η συμμετοχή της σε δίκτυα επαφών και δεσμών από τους πρωτοβυζαντινούς μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Στη δεύτερη ενότητα «Άνδρος: Ναυτιλία και Εφοπλισμός», παρουσιάζονται οι διάφορες φάσεις ανάπτυξης της ανδριώτικης ναυτιλίας: η μετάβαση από την εποχή του ιστιοφόρου στην εποχή του ατμόπλοιου, οι επιχειρηματικές καινοτομίες κατά την παγκοσμιοποίηση και, κατόπιν, η δράση στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, αλλά και στη φάση της ανασυγκρότησης της ελληνικής ναυτιλίας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος «SeaLiT: Ναυτιλιακός βίος σε μετάβαση», το οποίο έχει αξιοποιήσει αρχειακό υλικό του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου. Ειδική αναφορά γίνεται στις προφορικές μαρτυρίες ως προνομιακή μέθοδος συγκρότησης της ιστορικότητας της ναυτοσύνης της Άνδρου.

Μια τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στα ναυτικά επαγγέλματα: Περιεχόμενο, προκλήσεις και προοπτικές στη σύγχρονη ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση.

Σημαντικές διεθνείς εξελίξεις που αφορούν τον ρόλο, την ανάπτυξη και τη διαχείριση των μουσείων κατά τις τελευταίες δεκαετίες ,υποχρεώνουν και το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου σε περισυλλογή και ανασύνταξη, σε μια νέα ερμηνεία του θεσμού και της πρακτικής του, καθώς και σε νέα πρότυπα που θα πρέπει να υιοθετηθούν για την ανάπτυξη δράσεων και υπηρεσιών και εν τέλει για την βιωσιμότητά του.

Η αναζήτηση της νέας φυσιογνωμίας υπαγορεύεται από την κοινή πεποίθηση ότι το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου ως φορέας συλλογικής μνήμης μπορεί και πρέπει να καταστεί βασική υποδομή για τη ζωή και την ανάπτυξη του νησιού. Με αυτήν τη βεβαιότητα, ο Δήμος Άνδρου αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα επέκτασης και αναδιάρθρωσης του Μουσείου καθώς και σε επανέκθεση της Συλλογής του.

Βασική επιδίωξη είναι, το Μουσείο να εμβαθύνει στην επιστημονική μελέτη του αποθέματός του, να αναπτύξει τα ερμηνευτικά του μέσα και να παρουσιάσει σταδιακά ένα πλήρες ανάπτυγμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων προκειμένου να συνδεθεί με την τοπική κοινωνία, να προσελκύσει το ευρύ κοινό και να αποκτήσει την εκπαιδευτική και ψυχαγωγική διάσταση που του προσδίδει ο ρόλος του.

Το ΙΒ’ Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων παρέχει στο Ναυτικό Μουσείο Άνδρου μοναδική ευκαιρία για τη σηματοδότηση της νέας αρχής του.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Δείτε το πρόγραμμα

(Visited 47 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*