Ίος: Αποκάλυψη της προτομής του Γιώργου Αλέξανδρου Μαγκάκη

Άκης Αξαόπουλος
09/08/2022 12:57
 
 
 

 

Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε η αποκάλυψη της προτομής του Γιώργου Αλέξανδρου Μαγκάκη, η οποία τοποθετήθηκε στην πλατεία του Λιμανιού, έργο του γλύπτη Γιώργου Ρούση.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε πλήθος Ιητών, που γνώριζαν ή εκτιμούσαν την προσωπικότητα του Μαγκάκη, παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Ιητών κ. Γκίκας Γκίκας, ο πρ. Δήμαρχος και Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιώργος Πουσαίος, ο οποίος είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία, ο εκπρόσωπος της οικογένειας Μαγκάκη δικηγόρος κ. Νάσος Δημητρόπουλος και ως κύριος ομιλητής ο πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών, βουλευτής και υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τον Μαγκάκη ως ταξιδευτή των αγώνων για τη Λευτεριά και την Ελλάδα, για τον οποίο τα αισθήματα θαυμασμού και εκτίμησης της προσωπικότητάς του πηγάζουν από τη σταθερότητα των αξιών που υπηρέτησε για Ελευθερία, Δημοκρατία και Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Ο Γ. – Α. Μαγκάκης, μια σημαντική προσωπικότητα του Ποινικού Δικαίου και της νομικής επιστήμης γενικότερα ήταν διπλά Κυκλαδίτης, αφού η μητέρα του ήταν από την Ίο και ο πατέρας του από τη Νάξο. Αγωνίστηκε στην Εθνική Αντίσταση κατά των Ναζί και στην Αντιδικτατορική Αντίσταση κατά της Χούντας. Υπήρξε για πολλά χρόνια καθηγητής στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης, βουλευτής και Υπουργός.

Όπως όμως τόνισε και ο Γ. Ανωμερίτης, “ο τόπος που του έδωσε τα κύρια εφόδια της ζωής ήταν η Ίος”, αφού όπως γράφει ο ίδιος ο Μαγκάκης, εκεί ένιωσε βαθειά ως νέος τα βιώματα της θάλασσας, της ιστορίας, της λαλιάς, της ανθρωπιάς, της λεβεντιάς και το καλό συναπάντημα με το Θεό, που μεταφυσικά τον συναντάει κανείς στα ξωκλήσσια της Ίου και όχι στις πολυτελείς Μητροπόλεις.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Δημοτικό Λίμενικό Ταμείο Ίου, ο Δήμος Ίου και Φίλοι του Γ. – Α. Μαγκάκη με εκπρόσωπο τη συνεργάτη του κα. Ειρήνη Μουστάκη.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Αρχές του τόπου, ο πρ. βουλευτής και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήμου Νάξου κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Λιμενάρχης Ίου και πολλοί συγγενείς και φίλοι του Γ. – Α. Μαγκάκη.

(Visited 369 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*