ΣτΕ: Στοπ στη τουριστική επένδυση Project Blue στη Μύκονο

Άκης Αξαόπουλος
05/01/2022 13:09
 
 
 

 

Στοπ από το ΣτΕ στη μεγάλη τουριστική επένδυση Project Blue στη Μύκονο, καθώς οι δικαστές έκριναν ότι το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος ως μη νόμιμο λόγω περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Το μεγάλο τουριστικό – ξενοδοχειακό project της Grivalia Hospitality μαζί με τη Frontisa Management στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου είχε ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων από το 2019.

Όντας Στρατηγική Επένδυση, κατατέθηκε στο ΣτΕ το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) προκειμένου στη συνέχεια (εφόσον ενεκρινόταν) να προχωρήσει η επένδυση.

Σύμφωνα όμως με όσα ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτησή του ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, το ΣτΕ απέρριψε ως μη νόμιμο το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος με το ΕΣΧΑΣΕ.

Σημειώνεται ότι ήδη ο Δήμος είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης.

Συγκεκριμένα, ο κος Κουκάς ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να κρίνει ως μη νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την επένδυση για κατασκευή πεντάστερου ξενοδοχείου 340 κλινών στη θέση «Φερά Γκρεμνά -Βατούδια» της Άνω Μεράς, δικαιώνει απόλυτα την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να γνωμοδοτήσει αρνητικά (την οποία απόφαση μας επικαλείται το ΣτΕ) σχετικά με τη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της συγκεκριμένης Στρατηγικής Επένδυσης.

Ακόμα περισσότερο, η απόφαση αυτή του ΣτΕ αποδεικνύει ότι η τεκμηριωμένη και υπεύθυνη στάση όσων ανησυχούμε για την αλλοίωση του μυκονιάτικου τοπίου και γενικότερα του χαρακτήρα του νησιού και ζητάμε το σεβασμό στο περιβάλλον ως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε νέα επένδυση, πέρα από ηθικά σωστή είναι τελικά και νομικά επιβεβλημένη”.

Το προφίλ της επένδυσης

Η επένδυση θα λάβει χώρα σε έκταση 92,5 στρεμμάτων σε έναν λόφο πάνω από την παραλία στο Καλό Λιβάδι, στην Άνω Μερά της Μυκόνου.

Περιλαμβάνει ακόμη ένα ακίνητο, επιφάνειας 19.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου, κάτω στην παραλία.

Το Project Blue αφορά τη δημιουργία ενός υπερπολυτελούς resort 6 αστέρων με θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Η τοποθεσία θεωρείται ιδανική καθώς έχει νότιο προσανατολισμό, που καθιστά την περιοχή προστατευμένη από τους συχνούς ισχυρούς βόρειους ανέμους που πνέουν στο νησί.

Το ξενοδοχείο θα έχει δυναμικότητα 150 δωματίων και σουιτών, με πρόβλεψη για μικρό αριθμό branded villas. Συνολικά, θα διαθέτει 340 κλίνες.

Θα διαθέτει επίσης πισίνες, εστιατόρια, μπαρ, spa καθώς και άλλους χώρους διαφόρων χρήσεων (π.χ. για την τέλεση γάμων).

Στο παραθαλάσσιο ακίνητο, μετά από διαμόρφωση, θα δημιουργηθεί πολυτελές beach club και εστιατόριο.

Το σχεδιασμό του έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο TENSE Architecture Network.

Η επένδυση θα αγγίξει τα 60 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει (σύμφωνα με το φάκελο Στρατηγικής Επένδυσης) 132 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 300 μόνιμες θέσεις εργασίας όταν λειτουργήσει.

Η επένδυση θα υλοποιηθεί από την Grivalia Hospitality της Eurobank με τη συμμετοχή και της Frontisa Management.

Οι άλλες μεγάλες επενδύσεις στο Καλό Λιβάδι

Στο Καλό Λιβάδι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις ξενοδοχειακές επενδύσεις πέντε αστέρων, ύψους 220 εκ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη επένδυση αποτελεί αυτή της London & Regional Properties μαζί με την Intrakat και την Intradevelopment, ύψους 100 εκ. ευρώ. Tο 2021 όμως η Intradevelopment πούλησε το 50% της Devenetco (ιδιοκτήτριας εταιρείας του έργου) στην Amicross Ltd. Το έργο αφορά ρη δημιουργία νέου 5άστερου συγκροτήματος, σε έκταση που βρίσκεται δυτικά της παραλίας του Καλού Λιβαδιού. Η επένδυση περιλαμβάνει 75 σουίτες, 12 βίλες, 2 εστιατόρια και εγκαταστάσεις spa.

Η άλλη επένδυση αφορά το έργο της AGC Equity Partners για το The Mykonos Project, σε έκταση στην θέση Καραπέτης, στο Καλό Λιβάδι. Η επένδυση περιλαμβάνει 5άστερο ξενοδοχείο και κατοικίες, καταστήματα, μαρίνα, εστιατόρια και ελικοδρόμιο. Το ύψος της ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων.

 

Πηγή: bizness.gr

(Visited 381 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*