Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, στην πλατεία Εκατονταπυλιανής στην Παροικία, οι πολίτες της Πάρου διαδήλωσαν ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που προβλέπει την αναγκαστική συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.).
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α.Π., τοπικοί φορείς, σύλλογοι και κάτοικοι της Πάρου, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στο σχέδιο για συγχωνεύσεις. Ακολούθησε συμβολική πορεία από την πλατεία Εκατονταπυλιανής προς το λιμάνι, όπου οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Ο Δήμαρχος Πάρου, Κωνσταντίνος Μπιζάς, τόνισε πως η Δ.Ε.Υ.Α.Π. είναι βιώσιμη και εύρυθμη, ενώ προειδοποίησε ότι η συγχώνευση θα προκαλέσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, πλήττοντας παράλληλα την τοπική οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν το Υπουργείο να επανεξετάσει το νομοσχέδιο, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο χαρακτήρα του νερού και τη διαχείρισή του από τοπικούς φορείς.
Ο Δήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, ανέφερε τα εξής:
«Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες,
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στην πλατεία Εκατονταπυλιανής, ΠΟΛΙΤΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ, ΦΟΡΕΙΣ, ΑΙΡΕΤΟΙ, ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΝΕΕΣ, για να διατρανώσουμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κομματικών τοποθετήσεων, ΕΝΩΜΕΝΟΙ την πλήρη αντίθεση μας στην επικείμενη μεταρρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ.) για τις αναγκαστικές συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και να διεκδικήσουμε την διατήρηση του ισχύοντος θεσμικού τους πλαισίου εκτός των περιπτώσεων όπου υπάρχει εθελούσια αποδοχή από ορισμένες Δ.Ε.Υ.Α. ή Δημοτικά Συμβούλια.
Η Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου από της συστάσεώς της, το 2000 και για 24 συναπτά έτη, λειτούργησε και λειτουργεί υποδειγματικά, επιδεικνύει επί σειρά ετών σημαντικό έργο στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού, στη συντήρηση, βελτίωση και επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, στον σχεδιασμό και δημιουργία νέων εγκαταστάσεων αφαλάτωσης και επεξεργασίας λυμάτων. Συγχρόνως εκτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο στηρίζοντας φορείς και αδύναμους κατοίκους του νησιού μας. Επιπλέον, έχει βελτιώσει με ίδιες δυνάμεις τη μηχανοργάνωσή της και το εισπρακτικό σύστημα οφειλών των καταναλωτών. Η Δ.Ε.Υ.Α. Πάρου με βάση την κατά κοινή ομολογία εύρυθμη και αποδοτική μέχρι τώρα λειτουργία της, αν και υποστελεχωμένη, μπορεί να χαρακτηριστεί πρότυπο δημοτικής επιχείρησης πανελλαδικά καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες του νησιού μας.
Η αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου με τη διαφαινόμενη από μέρους του Υπουργείου πολιτική της αναγκαστικής συνένωσης των Δ.Ε.Υ.Α. και της ένταξης όλων των παρόχων των Κυκλάδων στην ΕΥΔΑΠ δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, η δημιουργία ενός άλλου φορέα με την επωνυμία Τ.Ε.Υ.Α. και Διοικητικό Συμβούλιο όπου την πλειοψηφία θα έχει η ΕΥΔΑΠ, χωρίς γνώση των τοπικών συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων, θα υποβαθμίσει τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και θα δημιουργήσει δυσλειτουργία στην αντιμετώπιση έκτακτων προβλημάτων και προγραμματισμού έργων σε ένα τομέα εξαιρετικά κρίσιμο για έναν τουριστικό προορισμό, όπως είναι η Πάρος.
Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις βλάβες στην ύδρευση και την αποχέτευση αντιμετωπίζονται σήμερα άμεσα από τους υπαλλήλους της επιχείρησης και τους ιδιώτες που συνεργάζονται με την Δ.Ε.Υ.Α.Π. Εφόσον αναλάβει ενεργό ρόλο η ΕΥΔΑΠ εκτιμούμε ότι δεν θα μπορεί ν’ανταποκριθεί. Θα υπάρξουν τεράστια προβλήματα που θα πλήξουν συγχρόνως την τουριστική μας οικονομία. Η Δ.Ε.Υ.Α.Π. γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες στο νησί μας από οποιανδήποτε τεχνοκράτη που θ΄ ασκεί απομακρυσμένη διοίκηση από ένα γραφείο στην Αθήνα.
Παράλληλα, η συγχώνευση των Δ.Ε.Υ.Α. θα πλήξει και την τοπική μας οικονομία καθώς η Δ.Ε.Υ.Α.Π. συνεργάζεται με πολλές τοπικές επιχειρήσεις.
Tο Υπουργείο δρομολογεί τις συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. δείχνοντας μια εμμονή που δεν βασίζεται σε αντικειμενικά επιχειρήματα. Μία μεταρρύθμιση, για να είναι επιτυχής, πρέπει να βασίζεται και να διασφαλίζει πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως επιχειρησιακό σχέδιο, στοιχεία που ως φαίνεται δεν διαθέτει ο σχεδιασμός του Υπουργείου.
Ορισμένες Δ.Ε.Υ.Α. πράγματι έχουν χρέη, όμως το μεγαλύτερο μέρος τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους. Οι Δ.Ε.Υ.Α. κατατάσσονται στους οικιακούς καταναλωτές με αποτέλεσμα σήμερα το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. από 19% του συνολικού λειτουργικού τους κόστους να έχει φθάσει αλλά και να υπερβαίνει το 40% σε αρκετές περιπτώσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κλείνουν τα μάτια τους στο πραγματικό ζήτημα της υπερτιμολόγησης της ενέργειας, όπου οι Δ.Ε.Υ.Α. δεν έλαβαν καμία επιδότηση από την πολιτεία για το ενεργειακό κόστος.
Η Δ.Ε.Υ.Α.Π. δεν έχει χρέη, είναι βιώσιμη επιχείρηση με εισπραξιμότητα που φτάνει το 98%.
Η μεταρρύθμιση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε απορρύθμιση, διότι στον χώρο των Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και των Δήμων, υπάρχει σοβαρή ανομοιογένεια που θα έχει επιπτώσεις στις νέες, μετά την συγχώνευση, επιχειρήσεις.
Η ορθή επιχειρησιακή επιλογή θα ήταν να φέρει όλες τις επιχειρήσεις σε ένα περίπου παρόμοιο λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο και μετά να κάνει μεταρρύθμιση για να βελτιώσει την απόδοσή τους και να εξοικονομήσει πόρους. Η συνένωση προβληματικών επιχειρήσεων θα μεγεθύνει τα προβλήματα αντί να τα λύσει.
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες η ΕΥΔΑΠ θ’ απορροφήσει τις Κυκλάδες ενώ η ΕΥΔΑΠ Νήσων θα ενεργοποιηθεί για να εποπτεύσει τα υπόλοιπα νησιά, ακόμα και την Κρήτη χωρίς να έχει καμιά απολύτως εμπειρία, αλλά και τις επιχειρησιακές δυνατότητες για να ασκήσει αυτόν τον ρόλο.
Η αναγκαστική επέκταση Ανωνύμων Εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Νήσων σε δημοτικές περιουσίες, όπως είναι οι Δ.Ε.Υ.Α., χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους είναι, κατάφωρα αντισυνταγματική και κατά συνέπεια παράνομη. Πώς μια Ανώνυμη Εταιρεία μπαίνει στα χωράφια άλλων; Ρώτησαν τις Δ.Ε.Υ.Α.; Τους Δήμους;
Είναι αδιανόητο το δημόσιο αγαθό του νερού να περάσει στα χέρια ανώνυμων εταιρειών. Είναι ηθικά απαράδεκτο υποδομές ζωτικής σημασίας όπως τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης και όλο το τεχνικό υπόβαθρο των δημοτικών επιχειρήσεων που οι πολίτες των αντίστοιχων περιοχών πλήρωσαν και αποτελούν περιουσιακά στοιχεία των Δ.Ε.Υ.Α. και κατά προέκταση των Δήμων με βάση την ανταποδοτικότητα, να περιέλθουν σε Ανώνυμες Εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Νήσων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Δ.Ε.Υ.Α.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την πρόφαση της αντιμετώπισης της λειψυδρίας, χωρίς να έχει καταρτίσει και παραδώσει τόσο στην Κ.Ε.Δ.Ε., όσο και στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α., το σχέδιο Νόμου, όπως είχε δεσμευθεί και χωρίς προηγουμένως να υπάρξει διάλογος με τις Δ.Ε.Υ.Α., τους εργαζόμενους και τους Δήμους, προβαίνει σε αποσπασματικές και μη συνεκτικές μεταξύ τους δηλώσεις για αναγκαστικές συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α., που προφανώς αντίκεινται και στο Σύνταγμα και στους νόμους που διέπουν την λειτουργία τους, καθώς και την προστασία των λειτουργικών αλλά και περιουσιακών τους δικαιωμάτων. Η αναγκαστική συνένωση τους, ως το αντίβαρο του προβλήματος της λειψυδρίας είναι νομικά έωλη και δεν λύνει το πρόβλημα.
Η καθολικότητα του μέτρου και η οριζόντια εφαρμογή του είναι εσφαλμένη και ενέχει πολλούς κινδύνους για τις τοπικές κοινωνίες. Οι Δ.Ε.Υ.Α. λειτουργούν με κριτήρια κοινωνικοοικονομικά, με ανταποδοτικό και όχι κερδοσκοπικό χαρακτήρα, πάντα υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Με τις διατάξεις που προωθούνται ακυρώνεται ο κοινωνικός χαρακτήρας των Δ.Ε.Υ.Α. και η ανταποδοτική χρέωση των υπηρεσιών ύδρευσης.
Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση επιταχύνεται και η λειψυδρία χτυπάει κόκκινο ανάλογες ανατροπές στη διαχείριση των υδάτων είναι κοινωνικά επιζήμιες.
-Ζητούμενο για όλους εμάς εδώ σήμερα είναι:
η Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Π., να παραμείνει στα χέρια των Παριανών και να συνεχίσει την αυτόνομη λειτουργία της, με τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου να αποτελείται αποκλειστικά από Δημοτικούς Συμβούλους και πολίτες του νησιού μας.
Η τιμολογιακή πολιτική του νερού να καθορίζεται από το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Π. και το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς καμία έξωθεν παρέμβαση εφόσον είναι υγιής και βιώσιμη επιχείρηση.
Για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας χρειάζονται να δρομολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα όπως η ένταξη των Δ.Ε.Υ.Α. στο βιομηχανικό τιμολόγιο, η χρηματοδότηση έργων υποδομής, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, η υιοθέτηση διαφορετικής πολιτικής στην διάνοιξη γεωτρήσεων, η απαγόρευση κατασκευής υδάτινων στοιχείων και πισίνων μ’ εξαίρεση υπό προϋποθέσεις στα ξενοδοχεία, η κατασκευή φραγμάτων ανάσχεσης κ.α.
Ζητάμε να δοθεί στην Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και στην Κ.Ε.Δ.Ε. το σχέδιο της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο για τις Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πριν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Αυτό προβλέπει άλλωστε το άρθρο 101 του Συντάγματος ειδικά για την νησιωτικότητα , όπου στην παράγραφο 4 αναφέρεται ότι «ο κοινός νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους».
Τασσόμαστε υπέρ της ολιστικής πρότασης της ΕΔΕΥΑ και της Κ.Ε.Δ.Ε., για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης με παρόχους τις Δ.Ε.Υ.Α. και τους Δήμους και κατά της οποιασδήποτε μορφής αναγκαστικής συνένωσης – συγχώνευσης των Δ.Ε.Υ.Α. ή των Διευθύνσεων ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων.
Η Κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου που ελήφθη με την απόφαση 251/2024 κατά την συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου 2024.
Φίλες και Φίλοι,
Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν!
Είναι δημόσιο-φυσικό-κοινωνικό αγαθό, είναι πηγή ζωής, και είναι υποχρέωσή μας να το διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές!
Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ε.Υ.Α.Π.!
ΟΧΙ στις συνενώσεις των Δ.Ε.Υ.Α.!
ΟΧΙ στην κατάργηση της Δ.Ε.Υ.Α.Π.!
Συνεχίζουμε μέχρι να δικαιωθούμε!
ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΑ!».
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις