Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής περίπου 600 κάτοικοι της Σαντορίνης συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο του νησιού, που ήταν και το σημείο έναρξης της πορείας διαμαρτυρίας. Εως ότου να φτάσουν στην κεντρική πλατεία των Φηρών ο αριθμός τους είχε υπερδιπλασιαστεί. Ηταν η μεγαλύτερη σε συμμετοχή πολιτών κινητοποίηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Σαντορίνη με θέμα τη σοβαρή υποστελέχωση του νοσοκομείου.
Οπως ανέφερε στην «Κ» ο Δημήτρης Τούλης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτών Θήρας, «η ανταπόκριση των πολιτών αυξάνει. Πλέον όλοι έχουν περάσει από το νοσοκομείο και γνωρίζουν τα προβλήματα». Το νοσοκομείο Θήρας εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2016 και σύμφωνα με τον κ. Τούλη, «έως το 2019 είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε ένα καλό νοσοκομείο. Από το 2019 και μετά η πορεία είναι καθοδική. Τα τελευταία τρία χρόνια το νοσοκομείο δεν έχει παθολόγο, υπάρχουν περίοδοι που δεν έχει αναισθησιολόγο και από τις 28 Σεπτεμβρίου δεν θα έχει καρδιολόγο, αφού έχουν υποβάλει την παραίτησή τους οι δύο καρδιολόγοι που εργάζονται σήμερα στο νοσοκομείο. Υπάρχει ένας παιδίατρος για περισσότερα από 4.500 παιδιά, που είναι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού. Θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον τρεις οι παιδίατροι. Οι ιδιώτες παιδίατροι στη Σαντορίνη δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών».
Σύμφωνα με τον κ. Τούλη, συνολικά το νοσοκομείο Θήρας έχει 21 γιατρούς –αντί για 52 που προβλέπονται– στους οποίους προστίθενται κατ’ ανάγκη 5-6 αγροτικοί γιατροί για να κάνουν εφημερίες από τα περιφερειακά ιατρεία του νησιού. «Στις 30 Σεπτεμβρίου τελειώνει και η σύμβαση ενός αναισθησιολόγου και δεν είναι σίγουρο εάν θα την ανανεώσει. Συμβαίνει συχνά αυτό. Δηλαδή οι γιατροί που έρχονται να μη θέλουν να μείνουν». Ο κ. Τούλης επισημαίνει ότι όταν γίνονται προκηρύξεις για πρόσληψη με συμβάσεις ορισμένου χρόνου γιατρών, δεν εκφράζεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρότι οι αποδοχές είναι υψηλές. Πιθανολογεί ότι οι λόγοι είναι ο περιορισμένος χρόνος της σύμβασης (ένα έτος) και οι δύσκολες συνθήκες εργασίας. «Πολλές ώρες δουλειάς, το προσωπικό δεν παίρνει τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούται. Είναι σε σχεδόν μόνιμη εφημερία», σημειώνει. Στην ερώτηση εάν είναι εύκολο για έναν γιατρό να μισθώσει κάποιο ακίνητο για να μείνει και σε λογική τιμή στη Σαντορίνη, ο κ. Τούλης σημειώνει ότι «πρόβλημα στέγασης υπάρχει. Ομως δεν είναι αυτή η αιτία που δεν έρχονται. Είναι μια πολύ καλή δικαιολογία».
Νοσοκομεία: Εως και τρία χρόνια αναμονή για χειρουργείο – Ετοιμάζεται ενιαία λίστα
«Ενας ένας οι γιατροί παραιτούνται», ανέφερε σχολιάζοντας την κινητοποίηση των πολιτών ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων Μιχάλης Γιαννάκος. Και συνέχισε: «Λόγω του νομικού καθεστώτος του νοσοκομείου δεν γίνονται προκηρύξεις γιατρών ΕΣΥ, αλλά ζητούνται ιδιώτες γιατροί με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς όμως να εκδηλώνεται ενδιαφέρον παρότι ο μισθός τους είναι μεγαλύτερος από αυτόν που λαμβάνουν οι γιατροί του ΕΣΥ. Λειτουργεί παθολογική κλινική χωρίς παθολόγο γιατρό, χωρίς πνευμονολόγο και με τρεις μόνο γενικούς γιατρούς. Κι όμως νοσηλεύονται πάνω από 10 ασθενείς με σοβαρά παθολογικά προβλήματα. Ο έμπειρος γενικός γιατρός επικοινώνησε μαζί μου. Εξέφρασε την απόγνωσή του και την πρόθεσή του να παραιτηθεί άμεσα λόγω της επικινδυνότητας και της εξάντλησης».
Στρέφονται σε ιδιώτες
Η υποστελέχωση του νοσοκομείου έχει αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να αναζητούν υπηρεσίες σε ιδιωτικές δομές υγείας, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος. «Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού είναι περίπου 25.000. Με τους επισκέπτες υπάρχουν περίοδοι που ο πληθυσμός φτάνει και τα 120.000 άτομα. Πώς να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο μεγάλου πληθυσμού με μόλις 21 γιατρούς;», τονίζει ο κ. Τούλης.
Πηγή: kathimerini.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις