Επαναλειτουργία της αρχαιολογικής συλλογής Σερίφου

Newsroom
29/06/2022 01:31
 
 
 

 

Εγκαίνια μετατροπής του ιστορικού Ξενώνα «Περσεύς» Σερίφου ως μουσείου με την Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου και έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το μύθο του Περσέα
Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, ώρα 17.30

Το παροπλισμένο κτήριο Περσεύς Σερίφου, έργο του αρχιτέκτονα Φίλιππου Βώκου του 1962-63, τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τη χαρακτηριστική τυπολογία των Ξενία, που έχει μερικώς παραχωρηθεί από το Δήμο Σερίφου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ξαναζωντανεύει: εκδύεται το ένδυμα του Ξενώνα για να φορέσει αυτό του μουσείου.

Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά, βάσει της έννοιας της «έκδυσης»/«ένδυσης», η οποία, πέραν της αλλαγής χρήσης, αναφέρεται και στην αρχιτεκτονική μετα-μόρφωση που προϋποθέτει η ανακαίνιση, προς ανάδειξη των συνθετικών αρχών και των στοιχείων του ιστορικού κτηρίου, υπό το πρίσμα της νέας του χρήσης.

Ακέφαλο αγαλμάτιο ύστερης κλασικής περιόδου

Όσο το νέο ένδυμα προετοιμάζεται, το κτήριο στην ακροθαλασσιά της Σερίφου αναπολεί μνήμες της παλιάς του χρήσης που αντηχούν στα δωμάτια του, τα οποία τώρα γεμίζουν με έργα τέχνης, αρχαία και σύγχρονα. Χρήσεις και μνήμες συμπλέκονται. Η διττή περιοδική έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη του εν τη γενέσει έργου μετατροπής σε μουσείο του ιστορικού Ξενία, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με την απόδοση του στο κοινό.

Άποψη της αίθουσας 2 με τμήματα γλυπτών μεγάλων διαστάσεων ελληνιστικής περιόδου

Ο «Περσεύς» ανακτά σταδιακά την παλιά του αίγλη, ως μουσείο πλέον, και συνομιλεί με τα αντικείμενα τέχνης που φιλοξενεί. Ο μύθος του Περσέα αποτελεί το νήμα της αφήγησης, την αφορμή για περιήγηση στο χώρο και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κτηρίου και των δύο διακριτών εκθέσεων που φιλοξενεί: της Αρχαιολογικής Συλλογής Σερίφου και της περιοδικής έκθεσης έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με τον υπότιτλο «Περσέας- Από τη Σέριφο στα άστρα».

Άποψη της αίθουσας 3 με υστεροελληνιστικά και ρωμαϊκά τμήματα τιμητικών αγαλμάτων

Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου παρουσιάζεται ξανά στο κοινό μετά από ένα έτος στο νέο της κέλυφος, εντός των δωματίων παραθερισμού του Ξενώνα.

Ακέφαλο ενδεδυμένο άγαλμα στον τύπο του φιλοσόφου ρωμαϊκής περιόδου

Απαρτίζεται κυρίως από τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, αγαλμάτων και ανδριάντων καθώς και ανάγλυφων επιτύμβιων στηλών που χρονολογούνται από την ύστερη Κλασική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο και αφηγούνται ιστορίες από το μακραίωνο παρελθόν της νήσου.

Άποψη της αίθουσας 4 με αγγεία μεταφοράς, αμφορείς διαφόρων εργαστηρίων, από τον αποθέτη εξωτερικά του Άσπρου Πύργου ή Ασπρόπυργου στα Μαύρα Βολάδια, ρωμαϊκής και πρώιμης βυζαντινής περιόδου

Πρόκειται για διάσπαρτα ευρήματα από την Χώρα, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Σερίφου.

Διακριτή ενότητα αποτελούν ευρήματα από το έργο της αποκατάστασης του Ασπρόπυργου στα Μαύρα Βολάδια (έργο ΕΣΠΑ 2007-2013), σήμερα επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Εκτίθενται αγγεία, κυρίως πίθοι ύστερης κλασικής περιόδου και αμφορείς εργαστηρίων του Αιγαίου (Θάσος, Κρήτη) από αποθέτη της ύστερης αρχαιότητας (4ος-7ος αι.) δίπλα στον πύργο.

άποψη αίθουσας 5 εικαστικών δημιουργιών με επιμέλεια της Cheapart

Η σύγχρονη έκθεση, με τον τίτλο «Περσέας: από τη Σέριφο στα άστρα», (επιμ. Γιώργος Γεωργακόπουλος), περιλαμβάνει τέσσερα επιτοίχια τυπώματα εικαστικών έργων από καλλιτέχνες της cheapart (Φιόνας Μουζακίτη, Νίκου Γιαβρόπουλου, Φωτεινής Καπίρη και Πηνελόπης Μασούρη), που εμπνέονται από το μύθο του Περσέα και ένα έργο ηχητικής εγκατάστασης (sound art) του Νίκου Σταυρόπουλου, με αναφορές σε μουσικές και ήχους της λειτουργίας του κτηρίου ως ξενοδοχείου.

άποψη αίθουσας 7 εικαστικών δημιουργιών με επιμέλεια της Cheapart

Το κτήριο «Περσεύς» με τη νέα του χρήση και την διττή περιοδική έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη την Κυριακή 3 Ιουλίου, ώρα 17.30.

Η έκθεση θα είναι επισκέψιμη για το κοινό από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου.

Άποψη της αίθουσας 3 από την εξωτερική όψη του κτηρίου Περσεύς

info:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
ΠΕΡΣΕΥΣ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΣΕΡΙΦΟΥ
Λιβάδι Σερίφου, παραλία Αυλόμωνα

Ωράριο επίσκεψης
Δευτέρα, Τετάρτη – Κυριακή | 08:30 – 16:00
Παρασκευή | 14:00 – 22:00
Τρίτη | κλειστά

(Visited 32 times, 1 visits today)
Latest Post
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.