Ανακαλεί την παραίτησή του ο γιατρός της Σερίφου Θανάσης Κοντάρης

Newsroom
17/05/2023 11:17
 
 
 

 

Ανακάλεσε προχθές την παραίτησή του από τη θέση του γενικού/οικογενειακού ιατρού επιμελητή Α΄ του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) Σερίφου ο Θανάσης Κοντάρης, ο οποίος τον τελευταίο μήνα έγινε γνωστός στα μέσα ως «ο γιατρός της Σερίφου».

Μετά την δημοσίευση του υπομνήματος της αίτησης παραίτησης που είχε στείλει στον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στη σελίδα του στο Facebook τον Απρίλιο, ο κ. Κοντάρης έφτασε να δέχεται απειλές για την οικογένειά του, με αποτέλεσμα να κλείσει το προφίλ του. Αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του.

Το «σύνδρομο της Σερίφου» ως απειλή – Αντιμέτωπη με την πραγματικότητα η γενιά του brain gain
Τα νέα της παραίτησης του έκαναν μεγάλη αίσθηση γιατί ο κ. Κοντάρης ήταν ένα success story του brain gain. Το 2018, επέλεξε να αφήσει την Σουηδία, όπου εργαζόταν ως γενικός ιατρός, για να επιστρέψει στην Ελλάδα, και μάλιστα όχι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Πάτρα. Η επιθυμία του ήταν να μετακομίσει στη Σέριφο.

Στο νησί είχε κάνει το αγροτικό του το 2008. Εκεί γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του, ο πατέρας της οποίας έχει καταγωγή από τη Σέριφο, όπου εκείνη περνούσε τα καλοκαίρια της.

Ο κ. Κοντάρης ήξερε πως στη Σέριφο υπήρχε ένα ιατρείο το οποίο θα μπορούσε να οργανώσει. Ανέλαβε το ιατρείο, ως ο πρώτος επιμελητής του – «ήταν μόνο αγροτικοί μέχρι τότε», δηλώνει στην «Κ» – τον Αύγουστο του 2018. Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, υπέβαλε την αίτηση παραίτησής του.

«Το σκεφτόμουν εδώ και πάρα πολύ καιρό», σημειώνει, αλλά το αποφάσισε όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θέλει να ξαναζήσει ό,τι βίωσε το περσινό καλοκαίρι σε ένα νησί που δεν έχει τις υποδομές να υποστηρίξει τόσους τουρίστες.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι αναγκαζόμουν να εργάζομαι εξαντλημένος τους θερινούς μήνες», αναφέρει. «Τα τελευταία χρόνια», συμπληρώνει, «υπάρχει αύξηση γύρω στα 35-40% του τουρισμού στην Σέριφο, αυτό συνεπάγεται αύξηση ζήτησης των υπηρεσιών υγείας χωρίς αντίστοιχη αύξηση προσωπικού».

Πολλές ελλείψεις

Το καλοκαίρι είναι υπερφορτωμένο και ο χειμώνας έχει άλλα προβλήματα. «Λόγω καιρού, πολλές φορές, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια πλοίων, δεν σηκώνονται τα ελικόπτερα – στην Σέριφο δεν έχουμε τη δυνατότητα να νοσηλεύσουμε ασθενή», τονίζει. Αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που έχει χρειαστεί να μείνει στο ιατρείο όπου αναγκάζεται να διανυκτερεύσει ο ασθενής. «Στην Σέριφο δεν υπάρχει βοήθεια στο σπίτι, δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί, δεν υπάρχει παιδίατρος, δεν υπάρχει τίποτα που να αποσυμφορήσει το ιατρείο», λέει. Σκεφτόταν να παραιτηθεί τον Φεβρουάριο αλλά είχε την ελπίδα ότι ένας νεότερος συνάδελφος που είχε εκφράσει ενδιαφέρον για το ιατρείο, θα ερχόταν στο νησί. Αλλά όταν μες στο Πάσχα τον ενημέρωσε πως δεν θέλει να «εκτεθεί σε αυτούς τους κινδύνους», αναφέρει ο κ. Κοντάρης, «έπεσε το τελευταίο κάστρο μου».

Στην αίτηση παραίτησης λέει πως μετέφερε την πραγματικότητα ενός γιατρού όχι μόνο στη Σέριφο, αλλά σε όλες τις Κυκλάδες. Πέρυσι το ιατρείο του είχε κάνει μια έρευνα, μιλώντας με συναδέλφους σε 26 από τα 28 νησιά όπου η μόνη υγειονομική δομή είναι ένα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΠΙ). Οι 19 μονάδες λειτουργούσαν μόνο με αγροτικούς γιατρούς, «οι οποίοι έχουν πάρει μόλις πτυχίο αλλά δεν έχουν κλινική εμπειρία ή εξειδίκευση», αναφέρει. Στις 14 εκ των 26, οι γιατροί απάντησαν πως έχουν κάνει ιατρικά λάθη λόγω εξάντλησης. «Ιατρικό λάθος είναι και η λάθος συνταγογράφηση, δεν σημαίνει ότι κοστίζει τη ζωή του ανθρώπου», δηλώνει, τονίζοντας ότι πέρυσι το καλοκαίρι ήταν έτοιμος να βγάλει ανακοίνωση: «Μην με εμπιστεύεστε, είμαι εξαντλημένος».

Κραυγή αγωνίας

Σαφώς, ποτέ δεν ήθελε να παραιτηθεί. «Ηταν μια πράξη απόγνωσης στην οποία με οδήγησε ο φόβος ενός νέου καλοκαιριού αντίστοιχου με το περσινό και μια κραυγή αγωνίας προκειμένου να αναδείξω τις ελλείψεις στις Υπηρεσίες Υγείας σε όλες τις Κυκλάδες», λέει στην «Κ» ο κ. Κοντάρης. Μετά την ανακοίνωση της αίτησης παραίτησης του, πολλοί τον κομματοποίησαν – «για τους Αριστερούς έγινα παραστάτης, για τους Δεξιούς προπαγάνδα, αλλά δεν ισχύει τίποτα από αυτά», δηλώνει.

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχει καταφέρει να δώσει κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά αλλά και κοινωνικά (πχ. το να υπάρχει παιδικός σταθμός) σε νέους επιστήμονες να έρθουν σε δυσπρόσιτες περιοχές», αναφέρει.

Το περιθώριο να ανακαλέσει την αίτηση παραίτησης έληγε σήμερα. Αλλά μέσα στον τελευταίο μήνα, διαπραγματεύτηκε καλύτερες συνθήκες λειτουργίας του ιατρείου κυρίως με τον Χρήστο Ροϊλό, διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, θα έρθει στο νησί ένας νεαρός συνάδελφος του κ. Κοντάρη, οικογενειακός γιατρός. Από τον Ιούλιο και για τρία χρόνια, θα έρθει επίσης ένας παιδίατρος, ενώ το ιατρείο θα ενισχυθεί και με μια συμβασιούχο νοσηλεύτρια. «Κρατώ τις δεσμεύσεις του κ. Ροϊλού», λέει στην «Κ» ο κ. Κοντάρης. «Δεν το μετάνιωσα ποτέ», σημειώνει για την αρχική δημοσιοποίηση της παραίτησης του. «Γιατί», συνεχίζει, «χωρίς καμία διάθεση για κομματική τοποθέτηση, μετέφερα την αλήθεια των σημερινών συνθηκών στον χώρο της υγείας στις Κυκλάδες».

 

Πηγή: kathimerini.gr

(Visited 398 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*