Υποχρέωση όλων μας η προστασία του περιβαλλοντικού θησαυρού των νησιών μας

Άκης Αξαόπουλος
12/11/2019 20:37
 
 
 

 

Το ζήτημα της προστασίας των παραλιών των Κυκλάδων, όπως αυτή του Γάνεμα Σερίφου αναδεικνύει με αναφορά του στο Κοινοβούλιο ο Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων.

Η συγκεκριμένη παραλία βρίσκεται σε περιοχή NATURA και έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας με βάση το ΠΔ.17/09/2002. Η ίδια δε η Σέριφος έχει κηρυχθεί από το Υπουργείο Αιγαίου νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Με τις ενέργειες μεμονωμένων πολιτών, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Σερίφου και του μη κερδοσκοπικού Σωματείου Εταιρείας Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος «Η Σέριφος» έχουν έρθει στο φως σειρά παρεμβάσεων σε τμήμα της παραλίας Γάνεμα. Για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις έχουν ήδη ενημερωθεί, μεταξύ άλλων και η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σύρου και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Ιδιαίτερη δε προσοχή πρέπει να δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν και τα νησιά έχουν ελάχιστους κατοίκους, και είναι σχετικά ευκολότερο να γίνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η προστασία των παραλιών απαιτεί έναν πολυεπίπεδο συντονισμό υπηρεσιών, την εγρήγορση των τοπικών κοινωνιών καθώς και τη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Απαιτεί όμως ταυτόχρονα και ένα κανονιστικό πλαίσιο το οποίο δεν θα βάζει το πρόσκαιρο κέρδος ολίγων -σε μια κακώς εννοούμενη «ανάπτυξη»- πάνω από το μέλλον των νησιών μας. Είναι υποχρέωση όλων μας το μοναδικό περιβαλλοντικό απόθεμα των νησιών μας να προστατευθεί και για λόγους ποιότητας του τουριστικού προϊόντος τους.

Η αναφορά στη Βουλή

Θέμα: Προστασία της παραλίας Γάνεμα νήσου Σερίφου

Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την από 01/08/2019 επιστολή της Εταιρείας Φίλων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος «Η Σέριφος» προς το Συνήγορο του Πολίτη. Το Σωματείο, το οποίο αποτελεί Νομικό Πρόσωπο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, έχει προχωρήσει σε σειρά ενεργειών σχετικά με την προστασία της παραλίας Γάνεμα Σερίφου.
Η συγκεκριμένη εμβληματική παραλία βρίσκεται σε περιοχή NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής αξίας με βάση το ΠΔ.17/09/2002. Στην επιστολή τους περιλαμβάνεται το ιστορικό πλήθους παρεμβάσεων που έχουν συντελεστεί και εντός ζώνης αιγιαλού καθώς και των ενεργειών των αρμόδιων θεσμικών φορέων και του ίδιου του Σωματείου.

Επισυνάπτονται το σχετικό έγγραφο.
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη

(Visited 83 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*