Σίφνος: Αναβίωσε το έθιμο των φρυκτωριών

Άκης Αξαόπουλος
28/06/2022 11:30
 
 
 

 

Το αρχαίο έθιμο της επικοινωνίας μέσω των «πύργων» των ακροπόλεων αναβίωσε στο νησί της Σίφνου, μέσα από τη 19η ετήσια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες με συνδιοργανωτές τη ΔΗΚΕΣ, το δήμο Σίφνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.

Εκατοντάδες εθελοντές όλων των ηλικιών μετέβησαν σε 69 διαφορετικά σημεία του νησιού για να αναπαραστήσουν την μέθοδο επικοινωνίας μέσω προειδοποιητικών σημάτων καπνού, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα ελπίδας και συναδέλφωσης.

Η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των εθελοντών και η προσθήκη περισσότερων σημείων κάθε χρονιά είναι ενδεικτική της δυναμικής του εγχειρήματος.

Οι αρχαίοι πύργοι στη Σίφνο, συνδέονται με τις ακροπόλεις του νησιού και χρησίμευαν ως φρυκτωρίες, φυλάκια ή αποθηκευτικοί χώροι. Οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να χτίζονται για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα σχετικά με τις επιδρομές πειρατών, κατά τα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια.

Πρόσφατα, η Σίφνος προστέθηκε σε ένα αφιέρωμα για τα πιο ιστορικά μέρη από 72 διαφορετικές χώρες του πλανήτη, σύμφωνα με το διεθνές τηλεοπτικό μέσο για τον πολιτιστικό τουρισμό, 4k Heritage TV/Visiotel.

«Η ιστορία μας είναι το μέλλον μας, ειδικά σε μία εποχή που οι ταξιδιωτικές τάσεις και οι ανάγκες των ανθρώπων αλλάζουν. Συντηρούμε τις παραδόσεις και τις διαχρονικές αξίες και φροντίζουμε να τις μεταλαμπαδεύουμε στις νέες γενιές αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, κάνοντας τους όλους κοινωνούς του μακραίωνου πολιτισμού της Σίφνου», είπε η Δήμαρχος του νησιού, Μαρία Ναδάλη.

Μάλιστα, η Σίφνος εκθειάστηκε πρόσφατα και στους Financial Times, όπου, ειδικότερα, έγινε αναφορά στην ιστορία την ποιότητα και τη διαχρονικότητα της αγγειοπλαστικής του νησιού. Η συντάκτρια του άρθρου τοποθετεί τα κεραμικά της Σίφνου ανάμεσα στα κορυφαία δείγματα της τέχνης της αγγειοπλαστικής από όλο τον κόσμο.

 

Πηγή: eleftherostypos.gr

(Visited 37 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.