Σίφνος: Ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους στις παραλίες

Newsroom.
11/05/2024 08:24
 
 
 

Ο Δήμος Σίφνου προτίθεται να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης της Πράξης: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε παραλίες του Δήμου Σίφνου»

Με στόχο τη βελτίωση των παραλιών αλλά και την ευκολότερη πρόσβαση σε όλους, ο Δήμος Σίφνου προχώρησε στην έκδοση απόφασης για την υποβολή πρότασης για τη βελτίωση και τη τροποποίηση της προσβασιμότητας σε παραλίες του νησιού, στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων, με τίτλο: «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες» της Δράσης «Τουριστική Ανάπτυξη» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Μαρία Ναδάλη: “Δουλεύουμε συστηματικά προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών προσβασιμότητας των πολιτών”

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το πρόγραμμα που σκοπό έχει να αλλάξει της παραλίες του νησιού, τονίζοντας, ότι, “μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής κατά την τρέχουσα θητεία είναι η διευκόλυνση και η εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε άτομα με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζόμενα, γενικά, άτομα. Σε συνέχεια της Προγραμματικής Σύμβασης που υπέγραψε ο Δήμος μας με το Υπουργείο Πολιτισμού στα τέλη του 2022, με βασικό στόχο την εκπόνηση μελέτης και στη συνέχεια την υλοποίηση παρεμβάσεων, για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε κοινόχρηστους χώρους στο Κάστρο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρχαίας Ακρόπολης, προχωράμε σε υποβολή πρότασης για την προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού, ο οποίος αποτελείται από ημιμόνιμες υποδομές, σε τέσσερις παραλίες της Σίφνου («Καμάρες», «Πλατύ Γιαλός», «Φάρος» και «Βαθύ»). Επιπλέον, δουλεύουμε συστηματικά προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών προσβασιμότητας των πολιτών σε παραθαλάσσιους οικισμούς που αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα από την παράκτια διάβρωση. Με τις συγκεκριμένες ενέργειες αποβλέπουμε πρωτίστως στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος, στην άρση των λόγων που προκαλούν συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού και παράλληλα στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Σίφνου.”

Οι στόχοι του προγράμματος

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες. Στο πλαίσιο αυτό θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη παρεμβάσεων ημιμόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.

Το έργο βασίζεται στην αξιοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών που παρουσιάζει το πλούσιο παραλιακό μέτωπο της Ελλάδας και έχει ως στόχο:

– τη συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας,

– την προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων.

Η πρόθεση του Δήμου Σίφνου

Ο Δήμος Σίφνου προτίθεται να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης της Πράξης: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε παραλίες του Δήμου Σίφνου». Το προτεινόμενο έργο στοχεύει στη βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες «Καμάρες», «Πλατύ Γιαλός», «Φάρος» και «Βαθύ» του Δήμου Σίφνου, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από τους επισκέπτες.

Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα αναπτυχθούν παρεμβάσεις ημιμόνιμων υποδομών, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα. Θα πραγματοποιηθεί σε κάθε παραλία η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, που θα περιλαμβάνει, SEATRAC Mover, σύστημα Τηλεμετρίας SEATRAC Mover, σύστημα κάμερας SEATRAC Mover, διάδρομο ξύλινο ΑμεΑ, αποδυτήριο ΑμεΑ, ομπρέλες, ξαπλώστρες ξύλινες ΑμεΑ με στρώμα και τραπεζάκι, χημική τουαλέτα για ΑμεΑ, ξύλινος κάδος απορριμμάτων και σήμανση.

Τι είναι το SEATRAC

Το SEATRAC αποτελεί τη μοναδική λύση παγκοσμίως που επιτρέπει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία και κινητικά προβλήματα να μπούν στη θάλασσα αυτόνομα! Το SEATRAC είναι ένα κίνητρο για τα άτομα με αναπηρία να επισκεφτούν παραλίες, να κοινωνικοποιηθούν και να διασκεδάσουν. Επίσης, είναι βοηθητικό εργαλείο για τις οικογένειες και τους φροντιστές των ατόμων με αναπηρία να απολαυσουν πιο έυκολα την θάλασσα μαζί με τους αγαπημένους τους!

Πως χρησιμοποιώ το SEATRAC;

Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για τους υποψήφιους χρήστες του Seatrac:

Βρίσκω ποια παραλία θέλω να επισκεφτώ στο site seatrac.gr και ακολουθώ τις οδηγίες. Φτάνω στην παραλία. Κατεβαίνω από το αυτοκίνητο μου και προχωράω στον διάδρομο. Αν υπάρχει έντονος κυματισμός που ξεπερνάει την κουπαστή, αποφεύγω την χρήση του. Κάνω μια δοκιμαστική διαδρομή προς τη θάλασσα και προς την στεριά πριν ανέβω. Υπάρχει δυνατότητα να πάω λίγο πιο μπροστά την καρέκλα και να τη σταματήσω ώστε να με εξυπηρετεί το ύψος σε σχέση με το αμαξίδιο μου. Πηγαίνω παράλληλα με την καρέκλα του SEATRAC. Επιβιβάζομαι στο κέντρο της καρέκλας. Τοποθετώ τα πόδια μου κεντρικά στο υποπόδιο. Ελέγχω πως η διαδρομή είναι ελεύθερη και πατάω το αριστερό κουμπί του χειριστηρίου (παρατεταμένα). Αν θέλω οποιαδήποτε στιγμή να σταματήσω πατάω είτε το αριστερό είτε το δεξί κουμπί παρατεταμένα. Φτάνω στο τέλος της διαδρομής, στην κουπαστή. Αποβιβάζομαι και κολυμπάω! Χρησιμοποιώ την κουπαστή για να καθίσω πάλι στην καρέκλα. Ελέγχω ξανά την διαδρομή Πατάω το δεξί κουμπί του χειριστηρίου για να επιστρέψω. Κάνω ντους, πατώντας το διακόπτη του ντους. Αποβιβάζομαι ξανά στο αμαξίδιο μου και απολαμβάνω τον ήλιο.

Πώς μπορώ να πληροφορηθώ για κάποιο SEATRAC και πως χρησιμοποιώ το χειριστήριο;

Με τη δωρεάν υπηρεσία SEATRAC Preview όπου μπορείς να εγγραφείς για να λάβεις ενημέρωση για την εγκατάσταση, απεγκατάσταση και την κατάσταση του SEATRAC που σε ενδιαφέρει. Όταν γραφτείς, σημειώνεις ποια SEATRAC σε ενδιαφέρουν και λαμβάνεις μήνυμα στο κινητό ή email για την κατάσταση τους.

Για είσοδο στη θάλασσα πατάω το αριστερό κουμπί του χειριστηρίου παρατεταμένα. Για έξοδο από τη θάλασσα πατάω το δεξί κουμπί του χειριστηρίου παρατεταμένα. Για να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή πατάω είτε το αριστερό είτε το δεξί κουμπί παρατεταμένα.

Η εισήγηση προς τη Δημοτική Επιτροπή

Λαμβάνοντας υπόψη τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα υλοποίησης του προτεινόμενου έργου, προτάθηκε στη Δημοτική Επιτροπή, η λήψη απόφασης:

1. Περί αποδοχής των όρων του Προγράμματος «Προσβάσιμες Παραλίες», με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας,

2. Περί υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της Πράξης: «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε παραλίες του Δήμου Σίφνου», συνολικού προϋπολογισμού 220.919,60€, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. και έγκρισης της Μελέτης της Υπηρεσίας,

3. Περί εξουσιοδότησης της Δημάρχου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υποβολή της αίτησης.”

Η Δημοτική Επιτροπή Σίφνου, αφού άκουσε την εισήγηση της προέδρου, έλαβε υπόψη, την ισχύουσα νομοθεσία και την προκήρυξη του προγράμματος «Προσβάσιμες Παραλίες» με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ύστερα από συζήτηση μεταξύ των μελών της, ενέκρινε ομόφωνα τα παραπάνω.

Πηγή: koinignomi.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*