Ο Μυστηρήρωας Ισχόμαχος: Μια διαφορετική εκδήλωση μνήμης στο Λουτρό Σοφάδων που η Σίφνος είχε την τιμητική της

Newsroom.
05/06/2024 22:29
 
 
 

Μια διαφορετική εκδήλωση μνήμης στο Λουτρό Σοφάδων Καρδίτσας.

Η πατριωτική Σίφνος εξακολουθεί να εκπλήσσει με την παρουσία των τέκνων της στο Πανελλήνιο. Η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Γενικό Αρχηγό της Θεσσαλικής Επανάστασης
του 1878, τον τότε λοχαγό του Πυροβολικού Κων/νο Δ. Ισχόμαχο, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μαΐου 2024 στην Τ.Κ. Λουτρού.

Στην κεντρική πλατεία, που φέρει το όνομα του ήρωα και όπου βρίσκεται ήδη από το 2002 η προτομή του, η νέα εκλεγμένη Δημοτική αρχή Σοφάδων διοργάνωσε μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση. Με την συνεργασία της τοπικής Κοινότητας και του Συλλόγου των Απανταχού Λουτριωτών «Κωνσταντίνος Ισχόμαχος», πλήθος παρευρισκομένων από την περιοχή Καρδίτσας απέδωσε τις απαραίτητες τιμές στην μνήμη αυτού, που με προσωπικό κόστος και κίνδυνο κράτησε ζωντανή την Επανάσταση και οδήγησε στην απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Εφέτος η Σίφνος είχε την τιμητική της, όχι μόνο για την επιλογή ως κεντρικού ομιλητή τού ιστοριοδίφη Αλκιβιάδη Ν. Λεμπέση, ενεργού μέλους του Δ.Σ του πατριωτικού Συνδέσμου Σιφνίων, αλλά κυρίως για την ανάδειξη της Σιφνιακής διάστασης αυτού του Πανθεσσαλικού ήρωα. Μέσα από την ανάλυση ιστορικών τεκμηρίων, που προέκυψαν από την ιστοριοδιφική έρευνα του ομιλητή, ο «λοχαγός» Κων/νος Ισχόμαχος (του Δημητρίου) απέκτησε πλέον όχι μόνο αδιαμφισβήτητο πατρώνυμο, επιβεβαιωμένη καταγωγή από την Στενήμαχο της Θράκης, αλλά και αποδεδειγμένη σχέση ζωής με το νησί της Σίφνου.

Εκεί είδε το πρώτο φως στο χωριό Εξάμπελα το μακρινό 1841, τόπο καταγωγής και της μετέπειτα συζύγου του και μητέρας των παιδιών τους, Ιουλίας Προβελέγγιου, αδελφής του εθνικού ποιητή Αριστομένη Προβελέγγιου Ο ομιλητής επέλεξε να εστιάσει σε μια χαρακτηρολογική παράθεση ιστορικών ανεκδοτολογικών αναφορών για την συμμετοχή του Ισχόμαχου στην Θεσσαλική Επανάσταση και την μάχη της Ματαράγκας.

Ταυτόχρονα όμως ανέδειξε και την σημασία των κρίσιμων προσωπικών αποφάσεων του ήρωα σε ιστορικές στιγμές για την Επανάσταση. Αποφάσεις που έκριναν το τελικό αποτέλεσμα με την ιστορική συνάντηση των Επαναστατών με τους Προξένους των Μεγάλων Δυνάμεων στο Λουτρό Καρδίτσας και που δικαιολόγησαν απόλυτα τον ρόλο του ως Γενικού και Επιτελικού Αρχηγού.

Η περιγραφή του δραματικού τέλους και της απόδοσης πάνδημων κρατικών τιμών στην Αθήνα τον Μάιο του 1888 απλώς επιβεβαίωσαν την δημοφιλία, που απολάμβανε ο μυστηρήρωας και μετέπειτα
βουλευτής Λάρισας, αντισυνταγμάρχης Πυροβολικού Κ.Δ. Ισχόμαχος, ανάμεσα στους απλούς Θεσσαλούς της εποχής του, που δεν δίσταζαν να τον αναφέρουν ως «προστάτη» τους. Μια δημοφιλία αναντίστοιχη με την σημερινή αποτίμηση του εν πολλοίς άγνωστου έργου του από τους σύγχρονους συνέλληνες και που εκδηλώσεις σαν αυτή υπενθυμίζουν την πατριωτική οφειλή μας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Κων/νου Ισχόμαχου με την συμμετοχή του Συνδέσμου Σιφνίων. Η γραπτή απόδοση της εκτός κειμένου ομιλίας του Αλκιβ. Λεμπέση έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Σοφάδων (sofades.gr), προσωρινή πηγή αναφοράς για τους ιστορικούς ερευνητές.

Τα σχετικά βίντεο του Live- Streaming Καρδίτσα από την ζωντανή μετάδοση της εκδήλωσης παραμένουν διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Το Δ.Σ του Συνδέσμου Σιφνίων ευχαριστεί τον Δήμαρχο Δ. Κατσή και το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων για την ευκαιρία να γνωρίσουν την τοπική Αγραφιώτικη φιλοξενία ελπίζοντας σύντομα
να ανταποδώσει.

Η απόδοση τιμών στον «λοχαγό» Κων/νο Ισχόμαχο συνεχίστηκε την 29η Μαΐου 2024, επέτειο της κηδείας του, με επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του, που εντοπίστηκε μετά από έρευνα στο Α ́
Κοιμητήριο Αθηνών.

Ο μυστηρήρωας αναπαύεται ανθοσκέπαστος ανάμεσα σε επιβλητικούς τάφους πολλών προσωπικοτήτων του 19ου αιώνα. Αφού αποκαταστάθηκε η καθαριότητα του μνημείου μετά
πάροδο πολλών ετών, η σεμνή τελετή, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Σιφνίων, ολοκληρώθηκε με την απαγγελία πατριωτικού ποιήματος από τον Πρόεδρο κ. Αντώνιο Ζαμπέλη.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 56 times, 1 visits today)
Latest Post

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*