Στη Σίκινο ο Περιφερειάρχης για τα θυρανοίξια του σπουδαίου μνημείου της Επισκοπής, παρουσία της ΠτΔ

Newsroom
05/09/2022 13:49
 
 
 

 

Στη Σίκινο μετέβη το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος για την τελετή απόδοσης στο κοινό του – εξέχουσας σημασίας – αρχαιολογικού μνημείου της Επισκοπής Σικίνου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μνημείο, ιδιαίτερα μεγάλης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας, όχι μόνο για το νησί, αλλά και για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, καθώς πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση μετασκευής ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου σε χριστιανικό ναό.

Την τελετή των θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεος. Παρέστησαν οι Βουλευτές Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης, Κατερίνα Μονογιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Έπαρχος Θήρας, Χαράλαμπος Δαρζέντας, ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης, οι Δήμαρχοι Σαντορίνης Αντώνης Σιγάλας, Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, Φολεγάνδρου Ευθαλία Παπαδοπούλου, Ίου Γκίκας Γκίκας, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, καθώς και το ζεύγος των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, το Ίδρυμα των οποίων χρηματοδότησε τη στατική και γεωτεχνική μελέτη.

Το βραβείο απένειμε η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović. H σημαντική διεθνής βράβευση οφείλεται στη μεθοδική έρευνα και τη σχολαστική συντήρηση του μνημείου, αλλά και στη μοναδικότητα και στην αξία του ως πολιτισμικού τοπόσημου.

Η αποκατάσταση του μοναδικού αυτού μνημείου έγινε με πόρους της Περιφέρειας, ύψους 1.000.000€, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014 – 2020.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με την παρουσία της ΑΕ Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, γιορτάσαμε στη Σίκινο. Με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον Δήμαρχο Σικίνου Βασίλη Μαράκη, τους Βουλευτές μας, τους συνεργάτες μου Αντιπεριφερειάρχες, τους ανθρώπους της Σικίνου και πολύ κόσμο που ταξίδεψε για τον σκοπό, γιορτάσαμε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2022. Το κέρδισε η αποκατάσταση του Μνημείου της Επισκοπής στη Σίκινο.

Ένα υπέροχο έργο του Υπουργείου Πολιτισμού που χρηματοδοτήθηκε από τους Ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας μας, διακρίθηκε στην 20η επέτειο των κορυφαίων Βραβείων της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Συγχαρητήρια στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, την Ειδική Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας μας και το Ίδρυμα Α. & Μ. Μαρτίνου που δούλεψαν με αγάπη και έφεραν το υπέροχο αυτό αποτέλεσμα.

Η Επισκοπή της Σικίνου, στέκει σήμερα αναστηλωμένη άρτια συντηρημένη, σε ένα μικρό νησί μερικών εκατοντάδων μονίμων κατοίκων, απόδειξη της αγάπης και της πολιτικής που μετατρέπει τα νησιά που κάποτε τα αποκαλούσαν νησιά άγονης γραμμής σε νησιά πρώτης γραμμή».

Λίγα λόγια για το μνημείο

Ο Ναός της Επισκοπής (17ος αι.) είναι χτισμένος επί αρχαίου ναόσχημου κτιρίου, το οποίο μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ιερό του Απόλλωνα Πυθίου. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.), το οποίο μετετράπη σε χριστιανική εκκλησία.

Το μνημείο αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα κτιρίων της αρχαιότητας που σώζονται σε καλή κατάσταση, διατηρώντας τις μεταγενέστερες προσθήκες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, ανακαλύφθηκε, σε κρύπτη, ασύλητος κιβωτιόσχημος τάφος γυναίκας, της Νεικούς, ο οποίος περιλάμβανε πολύτιμα κτερίσματα.

Το μαυσωλείο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό τον 8ο αι, ενώ τον 14ο αι. τεκμαίρεται μία ακόμη οικοδομική φάση. Δίπλα στο κτίριο της Επισκοπής βρίσκεται ο ναός της Αγίας Άννας με εξαιρετικά σχέδια και τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα.

(Visited 178 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*