Στη Σίκινο η Κατερίνα Μονογυιού για την απόδοση του μνημείου της Επισκοπής στο κοινό

Newsroom
06/09/2022 15:33
 
 
 

Στην εκδήλωση απόδοσης στο κοινό, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, του αποκατεστημένου μνημείου της Επισκοπής στη Σίκινο, παρέστη η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Κατερίνα Μονογυιού.

Στην εκδήλωση (στην οποία παρόντες ήταν επίσης η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος) πραγματοποιήθηκε και η τελετή βράβευσης του έργου αποκατάστασης του μνημείου, με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2022, το οποίο απένειμε η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović.

Το σύνολο του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η αποκατάσταση του μνημείου υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, το οποίο χρηματοδότησε τη στατική και γεωτεχνική μελέτη. Την τελετή των θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεος.

Η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κα Μονογυιού δήλωσε σχετικά:

«Πέρυσι τέτοια εποχή επισκεφτήκαμε με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη τη Σίκινο για να δούμε από κοντά την πορεία του έργου αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας εργαστεί όλοι οι συντελεστές με αποτελεσματικότητα και πλήρη υπευθυνότητα αποδίδεται στο κοινό το αναστηλωμένο μνημείο της Επισκοπής, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς/Europa Nostra 2022. Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό μαυσωλείο του 3ου αιώνα μ.Χ., το οποίο μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία στους βυζαντινούς χρόνους και παρέμενε σε χρήση μέχρι και πριν από εξήντα χρόνια αποτυπώνοντας την μακρά ιστορία του ελληνισμού. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και σε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην αποκατάσταση αυτού του μοναδικού έργου που αποτελεί κόσμημα των Κυκλάδων και της Ελλάδας μας».

(Visited 107 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*