Γ. Λεονταρίτης για τις ΕΠΜ περιοχών Natura 2000: «Να δοθεί παράταση σε μια διαβούλευση “που δεν ξεκίνησε ποτέ”»

Newsroom
14/12/2022 12:28
 
 
 

 

Να δοθεί παράταση στη διαβούλευση του έργου «Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου “Natura 2000” σε τμήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Άνδρου, Τήνου, Μυκόνου, Κέας – Κύθνου και Μήλου» ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.

Δεδομένου ότι οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες δεν περιορίζονται στον καθορισμό ζωνών προστασίας, μέτρων και στόχων διατήρησης, όπως στο παρελθόν, αλλά επιτελούν ρόλο εργαλείου χωρικού σχεδιασμού σε τοπικό επίπεδο, που θα είναι δεσμευτικός στο μέλλον τόσο για τη Διοίκηση, όσο και για τους πολίτες, καθώς και για την ανάπτυξη και εγκατάσταση σχεδόν κάθε είδους ανθρωπογενούς δραστηριότητας στον χώρο, ο κ. Λεονταρίτης επισημαίνει την αναγκαιότητα να διεξαχθούν ευρύτατες και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση και την τοπική κοινωνία, καθώς και να δίδονται στους μελετητές ουσιαστικές και σαφείς κατευθύνσεις σε μία σειρά από ουσιώδη θέματα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης θεώρησε «αδιανόητη» τη διαβούλευση τύπου λαϊκής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σύρο, τρεις μόλις ημέρες πριν από την εκπνοή της καταληκτικής προθεσμίας από τους μελετητές, οι οποίοι – σύμφωνα με τον κ. Λεονταρίτη – παρόλο που για οκτώ ολόκληρους μήνες επεξεργάστηκαν το σχέδιο που ήρθαν χθες να παρουσιάσουν, δεν μπήκαν καν στον κόπο να έλθουν σε επαφή με τους θεσμικούς παράγοντες του νησιού παραβαίνοντας και τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για συναντήσεις με φορείς και παραγωγικές τάξεις.

«Πάντα ήμουν και φυσικά θα παραμείνω ένθερμος υποστηρικτής του Ευνομούμενου Κράτους, του δικαιώματος των πολιτών να έχουν την δυνατότητα πλήρους και σοβαρής ενημέρωσης σε θέματα που τους αφορούν» δήλωσε σχετικά ο κ. Λεονταρίτης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να μπει επιτέλους τάξη σε όλα τα θέματα που αφορούν την χρήση γης». Γι’ αυτό ζήτησε (κι έτσι έγινε) να διακοπεί η δήθεν διαβούλευση – παρωδία και να ξεκινήσει ένας ΣΟΒΑΡΟΣ διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους.

Ο κ. Λεονταρίτης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι το Υπουργείο θα ανταποκριθεί στο δίκαιο αίτημα για παράταση του χρόνου διαβούλευσης, επισημαίνοντας: «Χαιρετίζω κάθε πρωτοβουλία που στόχο έχει να θέσει κανόνες για την χρήση γης. Είναι αυτό το οποίο επιθυμούν όλοι οι πολίτες σε μια ευνομούμενη κοινωνία.

Αντιλαμβάνομαι τις καλές προθέσεις που υπάρχουν για την επίλυση σοβαρών προβλημάτων. Όμως ο τρόπος και η διαδικασία που επιλέχθηκε προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση – διαβούλευση είναι λάθος τόσο ως προς τον χρόνο όσο και ως προς τον τρόπο που αυτή διεξήχθη.

Λειτουργώντας πάντα στα πλαίσια του Ευνομούμενου Κράτους θα υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την εφαρμογή σωστών και δίκαιων λύσεων και το συνταγματικό δικαίωμα ιδιοκτησίας των συμπολιτών μου.

Σε αυτήν την προσπάθεια είμαι βέβαιος ότι θα συνταχθούμε όλοι, Περιφέρεια, Δήμοι και Βουλευτές προκειμένου να είναι πιο ισχυρή η φωνή μας».

(Visited 117 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*